arch/ive/ief (2000 - 2005)

Update G8: korte nieuwtjes van het protestfront
by Mara De Koninck Tuesday, Jun. 21, 2005 at 5:19 PM

De G8-top komt dichterbij. Hier vind je up-to-date info over het Schotse gebeuren.

Update G8- Alternatieve top

De alternatieve G8-top in Usher Hall in Edinburgh begint vorm te krijgen. Op 3 juli kan je er meer dan 50 workshops en seminaries volgen. Enkele van de sprekers zijn: Susan George,vice-president van de Franse ATTAC en auteur van Another World is possible if...; Haidi Giuliani, moeder van Carlo Giuliani die door de politie werd gedood tijdens de G8-protesten in Genua; de Nigeriaanse Ken Wiwa, oudste zoon van de vermoorde schrijver Ken Saro-Wiwa; Scott Ritter, voormalig wapeninspecteur in Irak en uitgesproken criticus van het VS-beleid en Moazzam Begg ex-gevangene in Guantanamo Bay. Voor het volledige programma surf je naar http://www.g8alternatives.org.uk Wie de alternatieve top wil bijwonen, kan bellen naar 0044(0)1312281155 of een mail sturen nr boxofficeadmin@usherhall.co.uk . Tickets kosten 5-10 pond.

G8 update – Schotse politie maakt gebruik van stun-guns

Speciaal voor de G8-protesten zal de Schotse politie zich bewapenen met Taser stun-guns: pistolen die je een schok van 50.000 volt door het lijf jagen en zo tijdelijke verlamming veroorzaken. De controversiële Taserpistolen hebben tot nu toe al 104 Amerikaanse en Canadese burgers gedood. Amnesty maakte gevallen bekend waarbij Taserpistolen gebruikt werden tegen onhandelbare schoolkinderen, zwangere vrouwen (waarna één vrouw vervolgens haar kind verloor), een 71-jarige slechtziende dame en een 9-jarig gehandboeid meisje.

Overview/Overzicht G8 verslaggeving/reportages
by Indymedia.be Tuesday, Jul. 05, 2005 at 8:09 PM

Inhoud / contenue
 1. Verslagen uit EDINBURGH (vrijdag 1 en zaterdag 2 juli)
  1. Pictures | Photo | Foto
  2. Audio
  3. Meer:
 2. Op weg naar Schotland:
  1. Protest tegen de G8 kan beginnen
 3. Wat vooraf ging
  1. “Schuldkwijtschelding G8 is een PR-stunt”
  2. Belgische andersglobalisten naar G8 in Schotland

Verslagen uit EDINBURGH (vrijdag 1 en zaterdag 2 juli)

 • Witte mars tegen armoede in Edinburgh
  EDINBURGH -- zaterdag 2 juli. De Make Poverty History-betoging kleurde de straten van de Schotse hoofdstad Edinburgh stralend wit. De meeste betogers beantwoorden de oproep van de organisatoren en daagden op in witte kledij. De witte armbandjes zijn het symbool van de campagne. De betoging wil de leiders van de G8 tot de orde roepen. Volens de betogers hebben zij de sleutels in handen om de armoede uit de wereld te helpen.
 • Politie isoleert antikapitalistische betogers op Make Poverty History-mars
  EDINBURGH -- Hoewel de betoging van zaterdag zeer rustig verliep, was er toch één incident. Kate, een Britse activiste, was er bij en legt uit wat er gebeurd is. (foto uk.indymedia.org)
 • Black sun over Genoa in Edinburgh
  EDINBURGH -- Vrijdag 1 juli. Terwijl vele groepen activisten de stad blijven binnen druppelen, lopen de groene terreinen rond de stad die dienst doen als geimproviseerde campings stilaan vol. In de stad zie je de onvermijdelijk dichtgespijkerde winkeletalages maar het zijn er minder dan pakweg in Florence tijdens het Europees Sociaal Forum van 2002. Op de North Bridge die de vallei overspant tussen de "old town" en de "new town" komt passeer ik een groep Italianen met trommels die op zoek zijn naar slaapgelegenheid. Het is een kleurrijk gezelschap. Van de andere kant komen jonge autochtoonse koppeltjes die hun vrijdagavond gaan doorbrengen in de vele bars aan de overkant. Ze zien er heel verschillend uit maar velen van hen roepen de activisten een warm welkom toe. Opmerkelijk toch.

Pictures | Photo | Foto

 • G8: Manifestation a Edinburgh-Ecosse
  Une quantite surprenant a rampli les rues de la ville á Edinburgh ce vendredi 2 juillet 05.
 • 200.000 tegen armoede in Edinburgh
  EDINBURGH -- Verwijs de armoede naar de geschiedenisboeken. Dat was de boodschap van 200.000 betogers in het Schotse Edinburgh. Zij roepen de leiders van de G8 op om eindelijk eens werk te maken van schuldverlichting, armoedebestrijding en eerlijke handel.
 • [Fotoreportage] 200.000 tegen armoede in Edinburgh (deel 2)
  EDINBURGH -- Verwijs de armoede naar de geschiedenisboeken. Dat was de boodschap van 200.000 betogers in het Schotse Edinburgh. Zij roepen de leiders van de G8 op om eindelijk eens werk te maken van schuldverlichting, armoedebestrijding en eerlijke handel.

Audio

 • Monbiot
  George Monbiot en Ken Wiwa beantwoorden de vragen van de journalisten op de persconferentie na het milieudebat.
 • Ken WIwa
  Interview met Ken Wiwa zoon van de vermoorde Nigeriaan Ken Saro-Wiwa. Hij was een van de genodigde sprekers op het debat rond milieu en globale opwarming van de aarde. Hoe is het gesteld met ons milieu en wat moet eraan gedaan worden?
 • The Anti Globalist Supermarket
 • Anti Globalist Market at the start of the Make Poverty History manifestation. The anti globalist consumer can buy everything from whisles to revolution books and newspapers...sign up on petitions....
 • Clown Army at G8
  The members of the Clown Army were stopped by the police at the beginning of the march so most of them couldn't join the manifestation.

Meer:

[ indymedia UK Reports Section ]

Op weg naar Schotland:

Protest tegen de G8 kan beginnen

Duizenden andersglobalisten stromen toe in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Zaterdag moet de Make Poverty History-betoging geschiedenis schrijven. Armoede moet de wereld uit en daar kunnen de acht machtigste leiders van de wereld iets aan doen. Indymedia.be is er bij en brengt nog een hele week live verslag uit van op de anti-G8.

Wat vooraf ging

“Schuldkwijtschelding G8 is een PR-stunt”

De G8 (de zeven rijkste landen plus Rusland) maakte begin juni bekend dat ze de schulden van 18 arme landen bij een aantal multilaterale instellingen zou kwijtschelden. Een historische beslissing volgens sommigen. Onvoldoende volgens de meeste NGO's.

Belgische andersglobalisten naar G8 in Schotland

Begin juli komen de leiders van de acht rijkste en machtigste landen samen in het Schotse plaatsje Gleneagles voor de jaarlijkse G8-topontmoeting. Andersglobalisten bereiden hen een warm onthaal. Volgens de Belgische tak van de andersglobaliseringsbeweging wordt het een mengeling van een militante tegentop en een mini-sociaal forum.

Overview G8: Carnival full Enjoyment
by han Soete Tuesday, Jul. 05, 2005 at 8:11 PM

Overview G8: Carnival full Enjoyment


 1. Overview G8: Carnival full Enjoyment
 2. Reports
 3. Picture reports
 4. Video
 5. More

Reports


Picture reports

Video

More

Dinsdag | Mardi 05.07
by han Wednesday, Jul. 06, 2005 at 12:19 AM

 1. Reports
  1. Nederlands
  2. Français
 2. Video
 3. Audio
 4. More

Reports

Nederlands

Français

video

Audio

More

Before: overview Carnival full Enjoyment | 200.000 betogers op eerste dag van anti-G8-protest