arch/ive/ief (2000 - 2005)

Activisten gebruiken bloemengeweld tegen politie
by Seppe Gerimont Monday, Jul. 04, 2005 at 9:13 PM

Vanop het Scott-monument in Edinburgh zagen een veertigtal mensen de politiecharge die de betogers het stadspark in drong. Het grote straatfeest dat de manifestanten voor ogen hadden, werd zo verhinderd door het intimiderende machtsvertoon van de Schotse agenten.

Ze hadden de actievoerders al enkele uren eerder opgesplitst en nadien in kleinere groepen door de brede straten rondom West-End geleid en gejaagd. Begeleid door roffel en trommel dansten lachende clowns steevast voor de blokkades die nu eens aan Princessstreet dan aan Charlottestreet en uiteindelijk aan de ijzeren poorten van het park verschenen.
Tijdens de plotse charge op Princessstreet, raakten enkele vluchtende betogers gewond doordat ze gedwongen werden over de hekken te klimmen.

De betogers op de voorste linie werden tijdens hun vlucht geslagen met gummiknuppels. De manifestanten die zich in het park hadden teruggetrokken, wachtten op een volgende uitval.
Toen enkele activisten de parkbanken opstelden als een barricade voor de oproerpolitie, bleek de reactie hardhandig. In een blinde woede snelden zes politie-agenten achter een manifestant aan. De achtervolging eindigde aan een bloemenperk waar ze hem in een houdgreep tegen de vlakte wierpen. De ondoordachte actie leidde ertoe dat het kleine aantal agenten geisoleerd werd door de activisten.

De honderden omstaanders die hen omsingelden, beantwoordden de brute aanval met gejoel en bekogelden de agenten met bloemen, aarde en vuilnisemmers. De besmeurde agenten versleepten de jonge man echter onverbiddellijk uit de menigte en arresteerden hem. De politie hergroepeerde zich, en hield de menigte in het park tot de rust terugkeerde.