arch/ive/ief (2000 - 2005)

G8/Edinburgh: Meer dan 100 activisten voor de rechter
by han Soete Tuesday, Jul. 05, 2005 at 3:27 PM

Deze ochtend moesten meer dan 100 activisten voor de rechtbank verschijnen in Edinburgh. Ze mogen zich de komende dagen niet meer vertonen in Edinburgh of Gleneagles en moeten zich zolang de G8 top duurt elke ochtend melden bij hun lokale politie.

Naar aanleiding van de schermutselingen met de politie in het Schotse Edinburgh verschenen vandaag een honderdtal activisten voor de rechter. Het gaat voornamelijk om Britse activisten die zich de komende dagen op bevel van de rechter niet meer mogen vertonen in de buurt van Edinburgh of Gleneagles. Ze moeten zich tot en met het einde van G8 top elke ochtend melden bij hun lokale politie.

Er komen ook processen tegen deze activisten. De processen zouden pas doorgaan later dit jaar. Omdat er slechts een beperkt aantal cellen aanwezig is in het gerechtsgebouw werd iedereen vrij gelaten op borgtocht.

Omwille van de ingewikkelde Schotse rechtspraak gelden deze maatregelen niet voor buitenlanders. De enkele buitenlanders onder de arrestanten moeten morgen opnieuw voor de rechter verschijnen, dan krijgen ze er een tolk bij die hen in hun moedertaal zal bijstaan.