arch/ive/ief (2000 - 2005)

De clowns over hun actie: "Wij zijn een army of love"
by Mara De Koninck Monday, Jul. 04, 2005 at 9:31 PM

EDINBURGH -- Enkele tientallen Circa - clowns (Clandestine Insurgent Clown Army) werden vanmorgen een paar uur vastgehouden door de politie. De agenten omsingelden de clowns en fouilleerden hen een voor een voor ze hen lieten gaan.

De clowns over hun a...
omhelzendscn8495.jpgdmkatt.jpg, image/jpeg, 600x447

"Dit is gewoon belachelijk" , zegt één van de clowns nadat hij aan een grondige controle onderworpen werd. "Het hele systeem is hyperreactionair." Tijdens de fouillering probeert een agent een clown te overtuigen zijn adres en naam op te geven. De agent beweert dat de clown verplicht is zijn gegevens op te geven omdat hij "mogelijk een getuige zou kunnen worden van een overtreding".

"De agenten proberen ons te intimideren en plat te walsen met "magische woorden," reageert de clown achteraf. De politieactie vertraagde de Clowns aanzienlijk op weg naar de Reclaim The Streetsfuif in Princess Street. De politie gebruikt de verkregen informatie en foto's om activisten gemakkelijker uit de massa te pikken tijdens betogingen.

Het Clownleger is een van de nieuwe actievormen van het antiglobalisme. "Wij zijn de saaie protesten en het kapitalisme beu", zeggen de clowns. "Strategieën zoals Black Block lokken steeds geweld uit bij de politie, wat ik nogal contraproductief vind", zegt Nathan, één van de clowns. "Voor mij draait het om vriendschappelijkheid en amusement. Ik wil tonen dat je ergens tegen kan zijn en toch positief kan blijven. Wij rebelleren op een niet-gewelddadige manier. Wij zijn een "army of love"."

"Met onze actie tonen we ook hoe reactionair onze maatschappij is. Onschuldige Clowns oppakken, stel je voor! Dat maakt het toch voor iedereen duidelijk in wat voor systeem we leven?" reageert een andere clown.