arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische andersglobalisten gaan in Schotland betogen tegen de G8
by christophe callewaert Wednesday, Jun. 08, 2005 at 2:31 PM

BRUSSEL -- Begin juli komen de leiders van de acht rijkste en machtigste landen samen in het Schotse plaatsje Gleneagles voor de jaarlijkse G8-topontmoeting. Andersglobalisten bereiden hen een warm onthaal met wat volgens de Belgische tak van de andersglobaliseringsbeweging een mengeling wordt van een militante tegentop en een mini-sociaal forum.


Jullie met acht, wij met zes miljoen” klonk het vier jaar gelden in Genua (foto han soete)

De G8-top in Schotland wordt om meer dan één reden speciaal. Dertig jaar na de eerste top van de toen nog zes rijkste landen, kunnen de jaarlijkse ontmoetingen niet meer zonder contestatie voorbij gaan. Bob Geldof wil nu zelfs één miljoen betogers op straat krijgen in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Een symbolische uitspraak, zegt zijn collega-muzikant en mede-organisator van Live 8 Midge Ure en ook de organisatoren van de protestmars houden het hoofd koel en beweren al tevreden te zijn met 100.000 betogers. Maar het toont wel dat het leeft.

“Dit is een thermometerjaar,” meent Rudy De Meyer van 11.11.11. “Een moment om eens te kijken hoe ver we staan met de beloftes van 2000.” De Verenigde Naties stelden toen de Millenniumdoelstellingen op die ondermeer de halvering van de armoede en een drastische vermindering van de kindersterfte omvatten. In september plant de VN een evaluatiesessie. “De G8-top wordt daarom een eerste piekmoment van Global Call Against Poverty, de wereldwijde campagne tegen armoede,” aldus De Meyer.

“Sinds het ontstaan van de G8 ging het vooral over de liberale dogma's als de stabiliteit van deviezen en van de markt,” zegt Fabrice Collignon van het Belgisch Sociaal Forum (BSF). “Later werd er ook wel eens gesproken over armoede en aids-bestrijding, maar nu staan ontwikkeling en milieu hoog bovenaan de agenda. Dat Blair deze G8-top wil gebruiken om zichzelf na de oorlog in Irak en de matige verkiezingsoverwinning een positiever imago aan te meten, heeft daar zeker mee te maken.”

Drie spelers
Collignon legt uit dat er drie belangrijke spelers zijn in de voorbereiding van de protestacties. Make Poverty History is de Britse poot van de wereldwijde campagne tegen armoede en kan rekenen op de steun van de popsterren Bob Geldof en Bono. Een vierhonderdtal Britse NGO's nemen deel aan de campagne. De concrete organisatie van de grote publieksacties is in handen van G8 Alternatives. Zij plannen een grote familiebetoging op zaterdag 2 juni en een inhoudelijke tegentop op 3 juni. De '1 miljoen-mars' op Gleneagles is voor woensdag 6 juli. Dissent, een internationaal netwerk dat directe actie verkiest boven lobbywerk, wil met acties van burgerlijke ongehoorzaamheid het anti-democratische karakter van de G8 aan de kaak stellen.

Het Belgisch Sociaal Forum trekt met drie bussen naar Edinburgh. Ze vertrekken donderdagavond om op tijd te zijn voor de openingsoptocht van de tegentop. Volgens David Dessers van het BSF is er heel wat interesse voor de reis. “Er zijn de leden en medewerkers van de NGO's en organisaties die er bij willen zijn, maar we merken dat er toch ook wat jongeren geïnteresseerd zijn.” Inschrijven kan nog altijd. De reis kost 110 euro (95 voor werklozen). In Edinburgh kan je al dan niet met je tentje terecht op geïmproviseerde campings.

Los van het BSF zullen ook nog andere Belgische activisten de oversteek naar Schotland wagen. Zo heeft het Dissent-netwerk ook een Belgische tak.

Links:
Het Belgisch Sociaal Forum
Dissent in België
G8 Alternatives
Make Poverty History
Dissent