arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zij zijn met acht, wij met zes miljard
by David Dessers Thursday, Jun. 09, 2005 at 2:40 PM

De jaarlijkse G8-top vindt dit jaar plaats van 6 tot 9 juli in Gleneagles, Schotland. Eens te meer komen de leiders van de acht machtigste landen ter wereld (Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Canada, Verenigde Staten, Japan en Rusland) samen om te praten over de koers van de planeet en de prioriteiten voor de wereldeconomie.

Maar sinds de opkomst van het andersglobalisme gaat elke G8-top gepaard met massale protesten van wereldburgers die zich verzetten tegen de uitverkoop van de wereld, tegen de wereldwijde ongelijkheid, de liberaliseringen en privatiseringen, de schuldenlast van de derde wereld, tegen een globaal systeem waarin winsten het steevast halen van ecologische en sociale bekommernissen.

Daarom zien de wereldleiders zich vandaag genoodzaakt om het tijdens hun topvergaderingen ook te hebben over een aantal nobeler thema's. Nadat een gedeelte van hen het oorlogspad koos in het Midden Oosten, kondigen ze vandaag aan te zullen debatteren over de toestand van Afrika, de armoede in de wereld, de schuldenlast en de klimaatswijzing.

Tony Blair, die de jongste periode een storm van kritiek over zich heen kreeg omwille van zijn oorlogspolitiek, wil maar wat graag enkele concrete en positieve maatregelen aankondigen in Schotland. Bush en Blair maakten recent op een persconferentie bekend dat ze een geste willen doen op het vlak van de schuldenlast van de armste landen. Onmiddellijk rijst echter de vraag of de maatregelen die men nu aankondigt niet erger zullen zijn dan de kwaal: men denkt erover een deel van de schulden van de armste landen kwijt te schelden, maar eist in ruil economische hervormingen, wat gelijkstaat aan nog méér liberaliseringen. Een andere voorwaarde is de zogenaamde ‘good governance’, wat meteen de mogelijkheid biedt om deze gunst te weigeren aan alle regeringen die niet zomaar bereid zijn om naar de pijpen van Bush en Blair te dansen. Ook blijft men erg vaag over welke landen men hoeveel wil kwijtschelden. De meeste waarnemers staan dan ook uiterst sceptisch tegenover dit ‘initiatief’. De beweging zal moeten uitkijken dat het duo Bush en Blair haar geen oor aannaait.

De kwijtschelding van de schuldenlast is een belangrijke eis van de andersglobaliseringsbeweging, gezien arme landen vaak tot een derde van hun budget zien opgaan aan afbetaling van de schulden. Dat betekent dus dat de mogelijkheden om een politiek ten gunste van de bevolking te voeren meteen enorm begrensd zijn. Bovendien hebben de armste landen hun schulden eigenlijk al meermaals terugbetaald maar zijn ze door een eenzijdige verhoging van de rentevoeten in de jaren 80 het slachtoffer geworden van een zogenaamde rentesneeuwbal. Die uitzichtloze situatie zorgt ervoor dat die landen volledig afhankelijk worden van de kredieten van het IMF en de Wereldbank, die echter op hun beurt gecontroleerd worden door de rijkste landen ter wereld. Die misbruiken de situatie echter en verplichten de arme landen om in ruil voor kredieten een neoliberaal beleid uit te voeren. De arme landen zien dus niet alleen een groot deel van hun budget wegvloeien naar Westerse schuldeisers, ze worden ook nog eens verplicht hun markten te openen, hun voorzieningen af te breken etc. Het is deze verschrikkelijke spiraal die doorbroken moet worden via de kwijtschelding van de schulden.

Wanneer men nu selectief deeltjes van de schuld gaat kwijtschelden en daar nog eens voorwaarden aan koppelt, is men eigenlijk even ver van huis: het fundamentele mechanisme van afhankelijkheid verdwijnt niet en de selectieve kwijtschelding wordt dan nog maar eens aangewend om een neoliberale politiek op te leggen (waardoor opnieuw heel wat lokale producenten een vogel voor de kat zullen zijn in de globale concurrentie…).

Make Poverty History
Dat is dus niet naar de zin van duizenden sociale bewegingen, NGO's, vakbonden, mensenrechtenorganisaties, geëngageerde muzikanten... die zich verenigden in de coalitie "Make Poverty History" en die middels een internationale megacampagne de strijd met de armoede willen aangaan en verder druk willen uitoefenen op de leiders van de G8.

Via de campagne "Global Call to Action against Poverty" eisen ze dat de wereldleiders onverwijld maatregelen zouden nemen om de armoede uit de wereld te bannen tegen 2015. Ze wijzen daarbij op de Millenniumdoelstellingen die 189 landen in het kader van de VN ondertekenden en die een engagement inhouden inzake armoedebestrijding. "Make Poverty History" plant een massademonstratie op zaterdag 2 juli in Edinburgh waarop enkele honderdduizenden activisten verwacht worden. Ook grote namen als Bono en Bob Geldoff werken mee met met deze campagne. Geldoff organiseert gelijktijdig met de grote betoging "live8-concerten" in vijf grote steden in Europa en de VS. Via deze concerten wordt er getracht om een wereldwijde dynamiek op gang te brengen.

Naast "Make Poverty History" is er ook nog "G8 Alternatives", een samenwerkingsverband van linkse en andersglobalistische organisaties die een ganse actieweek plannen tussen 2 en 7 juli, met als hoogtepunt de betoging op woensdag 6 juli die oprukt naar het domein van de G8-top in het afgelegen Gleneagles. Inmiddels roept ook Bob Geldoff de Britse jongeren op om die dag te spijbelen en mee te betogen in Gleneagles.

Tot slot is er het internationale directe actienetwerk "Dissent" dat op een autonome, radicale en creatieve wijze acties wil ondernemen. In navolging van de mondiale elite organiseert "Dissent" bijvoorbeeld een "Golftoernooi voor het volk" op de golfterreinen van het hotel waar de G8-top plaatsvindt. Dat is tenminste het plan.... "Dissent" kiest naar eigen zeggen voor de weg van de confrontatie.

Wat staat er zoal op de agenda in Schotland?

We overlopen de belangrijkste activiteiten:

Donderdag 30 juni en vrijdag 1 juli:
"Black sun over Genova"
Een spektakel dat opgevoerd wordt door "The Edinburgh Theater workshop". Info en tickets: http://www.theatre-workshop.com - 044(0)131 2265 425

Vrijdag 1 juli: openingsoptocht van de tegentop

Zaterdag 2 juli, 11.00u.: Massale optocht door Edinburgh op initiatief van "Make Poverty History" en met de steun van "G8 Alternatives". Tegelijkertijd vinden er grote solidariteitsconcerten plaats in Londen, Parijs, Berlijn, Rome en Philadelphia.
info: http://www.makepovertyhistory.org
http://www.g8alternatives.org

Zondag 3 juli: Inhoudelijke tegentop "Alternatieven voor de G8"
Een ganse dag zal er in tientallen workshops en seminars gedebatteerd worden over de alternatieven van de andersglobaliseringsbeweging. Deze debatten vinden plaats in theaterzalen van de stad en aan de universiteit van Edinburgh (Usher Hall, Queens Hall en Edinburgh University).
Deze tegentop is een initiatief van "G8 Alternatives" en een aantal gekende woordvoerders van de andersglobaliseringsbeweging zullen er spreken (George Monbiot, John Pilger, Susan George...).
De acht centrale thema's van de tegentop zijn: "Oorlog en imperialisme", "Burgerlijke vrijheden in het gedrang", "Afrika", "Klimaatswijziging", "Asielrecht en migratie", "De opmars van nucleaire energie en wapens", "Liberale globalisering" en tot slot "Handel, schulden en ontwikkeling".
Let wel, reserveren verplicht: Usher Hall: 0044 (0)131 228 1155
http://www.usherhall.co.uk

Maandag 4 juli, 's ochtends: actie aan de nucleaire militaire basis van Faslane. Deze militaire basis ligt op enkele tientallen kilometers van Edinburgh en stockeert ondermeer nucleaire onderzeeërs. De actievoerders willen de basis binnendringen om te protesteren tegen de aanwezigheid van nucleaire wapens.
info: http://www.faslaneg8.com

Dinsdag 5 juli, 's ochtends: manifestatie tegen het gesloten centrum van Dungavel, dat eveneens op enkele tientallen kilometers van Edinburgh ligt. De manifestanten eisen de sluiting van de gesloten centra, herstel van het asielrecht en het stopzetten van gedwongen uitwijzingen.
info: Glascow Campaign to Welcome Refugees, glascamref@hotmail.com

Woensdag 6 juli, 12.00u : Optocht-betoging naar het Luxueuze domein "Hotel Gleneagles", waar die dag de G8-top officieel van start gaat. Gleneagles ligt op 60 kilometer van Edinburgh. De centrale boodschap van de optocht luidt: "Andere werelden zijn mogelijk!".
Aanvankelijk kregen de organisatoren toestemming van de politie om actie te voeren in Gleneagles. Recent veranderden politie en leger nochtans van houding. De optocht blijkt inmiddels verboden. Toch zijn de actievoerders vast van plan om op te trekken naar het "Hotel Gleneagles" om het protest hoorbaar te maken tot op de G8-top. Nu ook sleutelfiguren van "Make Poverty History" hun steun toezeggen aan die actie, zou er wel eens een massa volk op de been kunnen zijn. Benieuwd hoe dat zal aflopen...
info: http://www.g8alternatives.org - http://www.dissent.org.uk

Donderdag 7 en vrijdag 8 juli: tijdens die twee dagen staan er nog tal van activiteiten en acties op het programma. Het netwerk "Dissent" plant bijvoorbeeld een volks Golftoernooi op de uitgestrekte golfterreinen van "Hotel Gleneagles" (!). Vrijdag staat er een grote actie tegen klimaatswijziging op de agenda.
info: http://www.dissent.org.uk
dissentinfo@gmail.com

De G8-top in Schotland : 3 netwerken roepen op tot actie

1) Make Poverty History (http://www.makepovertyhistory.org)

Dit is een zeer brede coalitie van honderden NGO’s, sociale bewegingen, mensenrechtenorganisaties, milieubewegingen, charity-organisaties en basisbewegingen die met de steun van grote namen als Bob Geldoff en Bono (U2) een campagne startten, gericht naar de G8-top, om werk te maken van de Millenniumdoelstellingen, de acht doelstellingen die in 2000 door staats- en regeringsleiders van 189 landen werden onderschreven in het kader van de Verenigde Naties en die tot doel hebben om de armoede in de wereld te halveren tegen 2015.

Inmiddels ging er tijdens het Wereld Sociaal Forum van Porto Alegre (januari 2005) een internationale campagne van start voor de wereldwijde bestrijding van armoede, onder de naam Global Call to Action Against Poverty. Make Poverty History is de Britse poot van deze internationale campagne. The Global Call vind je op internet via: http://www.whiteband.org .

Make Poverty History is de organisator van de grootste betoging van zaterdag 2 juli. Daarop worden mogelijk tot 300.000 mensen verwacht. Inmiddels raakt de mobilisatie echter in een stroomversnelling. Diezelfde dag worden op initiatief van Bob Geldoff ook nog vijf massale concerten georganiseerd ter ondersteuning van de acties in Schotland en de campagne tegen armoede. De concerten vinden plaats in Londen, Philadelphia, Parijs, Berlijn en Rome en reeds tal van wereldsterren zegden hun medewerking toe.

Het symbool van Make Poverty Histry en de Global Call is een witte armband. U2, momenteel op wereldtournee, maakt van elk concert gebruik om campagne te voeren voor de Global Call. De groep roept op om wereldwijd vanaf 1 juli een witte armband te dragen als symbool van de strijd tegen armoede. De boodschap is duidelijk: de leiders van de G8 beschikken over de instrumenten om via een aantal duidelijke maatregelen (schuldkwijtschelding, eerlijkse handel, Tobintaks etc.) de armoede in de wereld te bannen. Aan hen om er nu onmiddellijk werk van te maken.

Inmiddels roept de brede coalitie Make Poverty History ook op om massaal deel te nemen aan de acties van woensdag 6 juli, de betoging die optrekt in de richting van de G8-top zelf in Gleneagles. Bob Geldoff riep de Britse schoolgaande jongeren op om massaal te spijbelen om deel te nemen aan de acties tegen de G8. Hij sprak zijn hoop uit dat een miljoen mensen zouden deelnemen aan de acties.

2) G8 Alternatives (http://www.g8alternatives.org)

Een tweede coalitie luistert naar de naam G8 Alternatives. De coalitie heeft de steun van een aantal sleutelfiguren uit de andersglobaliseringsbeweging, zoals Susan George, Noam Chomsky, George Monbiot, Alex Callinicos, John Pilger en anderen. Dragers van deze coalitie zijn voornamelijk de Stop the War coalition, Globalise Resistance, Scottish Socialist Party, enkele linkse vakbonden en milieubewegingen.

De coalitie G8 Alternatives ligt aan de basis van twee initiatieven. Ten eerste organiseert ze op zondag 3 juli een inhoudelijke tegentop, een soort van Sociaal Forum. Die dag vinden er in Edinburgh tientallen inhoudelijke workshops en meetings plaats om de alternatieven van de andersglobaliseringsbeweging te bespreken. Méér info hierover vind je op de website.

Ten tweede was het ook G8-alternatives dat opriep voor de betoging van woensdag 6 juli in Gleneagles. Die dag gaat de officiële G8-top van start. G8 Alternatives wil, in de traditie van Seattle en Genua, optrekken naar de plaats van de top – een exclusief en luxueus hotel in het landelijke Gleneagles - om het protest hoorbaar te maken voor de wereldleiders. Het ziet er naar uit dat de politie alles zal doen om deze betoging te verhinderen. Gezien de top in een erg afgelegen gebied plaatsvindt, valt aan te nemen dat de politie een ganse zone rondom de top zal ‘vergrendelen’. De betoging van 6 juli zal echter hoe dan ook plaatsvinden, zeker nu ook Bob Geldoff heeft opgeroepen om massaal van de partij te zijn in Gleneagles.

G8 Alternatives organiseert ook verschillende actiecentra (convergence centers) in Edinburgh en in de buurt van Gleneagles. Bovendien voorziet ze tienduizenden gratis slaapplaatsen op geïmproviseerde campings en in publieke gebouwen als scholen en sporcomplexen. G8 Alternatives steunt ook de acties die maandag en dinsdag plaatsvinden, maandag aan een nucleaire basis en disndag aan een gesloten centrum voor vluchtelingen.

Ogenschijnlijk komen de coalities ‘Make Poverty History’ en G8 Altertives steeds meer op één lijn te staan. G8 Alternatives roept immers mee op voor de grote betoging van zaterdag en Make Poverty History roept dan weer mee op voor de actie van woensdag.


3) Dissent (http://www.dissent.org.ukhttp://www.stopG8-be )

Een buitenbeentje is de internationale directe actiebeweging Dissent. Dit internationaal actienetwerk heeft geen gecentraliseerde structuur, geen woordvoerders, geen lidmaatschap, geen kantoor en geen betaalde medewerkers. Het is een horizontale kluster van autonome groepen en kernen die allen willen mobiliseren tegen de G8 en die allen vertrekken vanuit een gemeenschappelijke filosofie: de radicale afwijzing van kapitalisme en imperialisme en de verwerping van de bestaande internationale instellingen, de strijd voor lokale alternatieven tegen het globale kapitalisme en voor een alternatieve samenleving gebaseerd op decentralisatie en zelfbeheer. Dissent kiest naar eigen zeggen voor een confrontatiestrategie en gelooft op geen enkele wijze in lobbywerk.

Dissent roept ondermeer mee op voor de actie op woensdag en zal gedurende de ganse week met eigen actiemethodes en eigen invalshoeken aanwezig zijn. Het internationale netwerk werkt bijvoorbeeld sinds het ESF van Londen aan de uitbouw van een “Clowns Army” en organiseert op donderdag 7 juli een alternatief Golftoernooi (!) in Gleneagles, onder de naam People’s Golf Association.

Dissent heeft ook een Belgische tak. Er vinden regelmatig vergaderingen plaats en de groep heeft ook een eigen website: http://www.stopG8.be met een heleboel praktische informatie over de acties in Schotland.