Inspectie bezoekt Flightcare | ACV maakt dinsdag standpunt over ontslag Vindevoghel bekend by christophe callewaert Monday, Jul. 25, 2005 at 6:48 PM |
BRUSSEL -- De technische inspectie bracht maandag een eerste bezoek aan Flightcare, het afhandelingsbedrijf op de luchthaven van Zaventem. De controle is één van de resultaten van het overleg tussen de vakbonden en de directie van Flightcare. Over het ontslag van vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel werd geen akkoord bereikt. Het ACV, de vakbond van Vindevoghel, maakt pas morgen haar standpunt daarover bekend.
De technische inspectie bezocht vandaag in aanwezigheid van de leden van het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk verschillende afdelingen van Flightcare. “In de magazijnen van de cargo en in de afdeling van de bagagecontrole waren de inspecteurs toch al gebreken aan het noteren,” zegt Joris Welters van ACV-Transcom aan Indymedia. Het bezoek wordt morgen verdergezet. In de namiddag worden de bonden en de werkgevers al ingelicht over de vaststellingen van de inspectie.
Het ACV heeft de inspectie maandagmorgen voorbereid tijdens een militantenbijeenkomst. Volgens Joris Welters werden daar de verschillende klachten nog eens opgesomd. “Wij hadden zelfs al een klachtenbundel opgesteld, maar deze morgen is daar nog een pak klachten aan toegevoegd. Iedere werknemer heeft wel zijn specifiek probleem dat te maken heeft met de staat van het materiaal of met de omstandigheden van de afdeling waar men werkt,” aldus Welters. De werknemers klagen ondermeer over de behandeling van radioactief materiaal, de defecte poorten van de cargo-afdeling, de veiligheids- en brandblusapparatuur die over datum is enz.
De inspectie is één van de resultaten van de verzoening tussen de bonden en de directie onder leiding van sociaal bemiddelaar Bernard Leemans. Daar werd ook afgesproken dat tussen 22 en 25 augustus overlegd zou worden over de aanpak van een aantal dringende sociale problemen zoals de vele tijdelijke en deeltijdse contracten en het gebrek aan vaste uurroosters. In september wordt dan een commissie opgericht die het hele dossier moet aanpakken.
Het conflict bij Flightcare barstte open na het ontslag van vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel. Over haar ontslag bereikten de twee partijen nog geen akkoord. De directie gaf wel toe dat de verwijzing naar overmacht niet correct was. De directie van Flightcare beweerde aanvankelijk dat ze Maria Vindevoghel moest ontslaan omdat Biac haar badge, die toegang geeft tot de luchthaven had ingetrokken. Biac reageerde dat dat gebeurde op vraag van Flightcare. Volgens Lode Verschingel betekent dit dat de directie toegeeft dat het ontslag illegaal was.
Tijdens het overleg stelde de directie een schadevergoeding voor, maar dat werd door het ACV geweigerd. De christelijke vakbond heeft nu nog tot morgen de tijd om aan de sociaal bemiddelaar te laten weten wat haar standpunt is over het ontslag en wat ze nog wil doen om het aan te vechten. Volgens Joris Welters worden de verschillende scenario's nog bekeken en afgetoetst met de juridische dienst. Lode Verschingel liet aan Belga verstaan dat Vindevoghel niet te koop is en er dus niet zal gezwicht worden voor de schadevergoeding van de directie.
Zie ook vroegere artikels:
#
Interview Georges Kirlangic, délégué et chef
d'équipe
#
Interview NL+FR Maria Vindevoghel: moet klokkenluider de schuld
krijgen?
#
Interview BTB-delegee Roger Collin
#
Directie Flightcare erkent problemen: speciale commissie moet
oplossing zoeken
#
Vakbonden noemen toestand bij luchthavenbedrijf Flightcare
middeleeuws
#
[Fotoreportage] Vakbonden bezetten hoofdzetel van Flightcare
#
Luchthaven in actie tegen ontslag Maria Vindevoghel
#
Vakbonden tevreden over acties op luchthaven
#
Ontslag Vindevoghel legt dieperliggend sociaal conflict bloot
#
[Fotoreportage] Actie op de luchthaven tegen 'middeleeuwse
toestanden'