arch/ive/ief (2000 - 2005)

Help de nee-stemmers in Nederland
by Beno Klee Friday, May. 20, 2005 at 12:56 AM

Binnen twee weken stemt Nederland over de Europese Grondwet. Ook onze toekomst hangt hiervan af. Help mee in de info-campagne voor de Nederlandse bevolking

Helpt de nee-stemmers in Nederland/Frankrijk.


Binnen de twee-weken gaat in Nederland het referundum over de Europese Afgrondwet plaatsvinden. Gezien in België de elite het niet aangedurfd heeft hierover een grondig debat te organiseren, hangt ons lot af van hetgeen er in Nederland en in Frankrijk gaat gebeuren. Alhoewel stempeilingen in Frankrijk een neen voorspellen, kunnen wij hierop niet vertrouwen. Stempeilingen zijn in het verleden al vaker onbetrouwbaar gebleken. Daarom mijn oproep aan alle alle progressieven, krakers, mensenrechtenactivisten, Palestinaactivisten, dierenrechtenactivisten, vluchtelingenactivisten, milieuactivisten, vredesactivisten etc....om eventjes voor twee weken al hun gewone fantastische activiteiten ter zijde te leggen, en in Nederland/Frankrijk mee campagne te gaan voeren. Wij moeten strijden tot de laatste minuut, en iedere man en vrouw is hierbij nodig.
Ga naar markten, winkelstraten, etc..., maar er een uitstapje van, spreek mensen aan op straat, ,discussieer, laat hen de ware kant van deze af-grondwet zien, vraag hen of ze weten wat er in die grondwet staat, weten ze dat bij de vrijmaking van de markten met meerderheid van de stemmen zal beslist worden, en dat bij wetten aangaande sociale vooruitgang met unanimiteit zal moeten beslist worden ? Dat dit iedere sociale vooruitgang in de unie van in den beginne zal blokkeren, gezien er altijd wel een land zal zijn, dat met voorstellen omtrent sociale vooruitgang niet zal instemmen ? Vraag hen of ze dat normaal vinden ? Vraag hen, of zij ook vinden dat één bepaalde economische politiek in een grondwet moet vastgelegd worden, of dat de gevoerde economische politiek moet afhangen van het maatschappelijk debat, dat regelmatig in verkiezingen kan bijgestuurd worden ? Vraag hen, spreek met hen, laat hen niet met rust....

Er is in weinig landen op een dermate kwalitatief hoog niveau over het Voorstel tot Europese Grondwet nagedacht en geschreven als in Frankrijk.

Uitstekende webside is zeker die van Etienne Chouard op http://etienne.chouard.free.fr/Europe/index.htm, en een Nederlandse vertaling van zijn hoofdstellingen vindt U op http://etienne.chouard.free.fr/Europe/Traductions/Eenslechtegrondwetdieeengeheimekankervanonzedemocratieaanhetlichtbrengt.htm.

Ook Georges Debunne, oud-voorzitter van de belgische “socialistische” vakbond ABVV, en van het Europees Vakverbond, heeft een uitstekende tekst geschreven, die U vindt op http://archive.indymedia.be/news/2003/07/70334.php (Nederlands) of op http://archive.indymedia.be/news/2003/06/69087_comment.php (Frans) Andere goede bronnen vindt U elders op deze web-side.

Wat het argument betreft, dat de Europese Unie bij een nee-stem in chaos zou verzinken : dit is een nep-argument. Een ja-stem zou chaos betekenen voor de sociale vooruitgang, want zou die blokkeren, en enkel groen licht geven voor een Europa naar Amerikaans model. Dit is waar het om gaat. Een neen-stem zou alles bij het oude laten, en zou de heren excellenties verplichten hun huiswerk nog eens over te doen. Geen gemakkelijk bestuur van de EG, maar ook geen chaos. Deze moeilijke situatie hebben zij trouwens zelf veroorzaakt. Iedereen wist namelijk dat de beslissingsprocedures voor de laatste uitbreiding moesten gewijzigd worden. Dat zij dat toen niet gedaan hebben, is hun eigen schuld, en de moeilijkheden dat dat nu veroorzaakt, is zeker niet de schuld van hen die binnen enkele weken gaan neen stemmen.

Beno Klee
Ook gepubliceerd op http://antwerpen.indymedia.org/, , http://archive.indymedia.be/, http://ovl.indymedia.org/, , http://liege.indymedia.org/

Betoog Etienne Chouard nu ook op nederlandse website
by Dik Portman Jr. Tuesday, May. 24, 2005 at 4:23 PM

Op deze nieuwe website ( http://referendum2005.free.fr) heb ik geprobeerd de oorsponkelijke argumentatie van Etienne Chouard overzichtelijk weer te geven voor nederlandstaligen. Het gaat om een onafhankelijke vertaling van mijn hand.

Het is vooral met de eerste versie van zijn tekst (van 25 maart jongsleden), dat Etienne Chouard bekendheid verwierf in Frankrijk.
Op mijn website beperk ik me vooralsnog tot deze oorsponkelijke versie.

Chouard heeft zijn tekst nog enkele malen herzien (1,16,17 mei). Een aantal fouten zijn verbeterd en de onderbouwing is verfijnd en robuster gemaakt. De vertaling van Gaëtan DuBois (de enige to nu toe) is gebaseerd op de versie van 1 mei.

Deze latere versies zijn wellicht iets minder toegankelijk voor nieuwkomers in het debat. De laatste versie bijvoorbeeld, is twee keer zo lang als de eerste. En nu het debat vordert in diepgang, worden de argumenten abstracter en technischer. Het mist een beetje de frisheid, bondigheid en toegankelijkheid van de oorspronkelijke tekst, een tekst die zovelen aanspraken en die zovelen tot het debat hebben gebracht.
(Maar laat er geen misverstand bestaan over de goede kwaliteit van die teksten! )

Voor mijn website heb ik dus gekozen voor de oorspronkelijke versie. ;)

Dik Portman Jr.