arch/ive/ief (2000 - 2005)

De stemtest: "We kunnen voor U geen stemprofiel berekenen"
by han Soete Tuesday, May. 18, 2004 at 2:12 AM
han@indymedia.be

Ik zal eerlijk zijn: ik heb niet gekeken. Toen ik op het VRT-journaal het decor zag dat me meteen deed denken aan de vele afschuwelijke shows op de Italiaanse of Duitse TV, en vooral toen ik in het TV-programma las dat op hetzelfde ogenblik op VTM 'Puur Toeval' doorging met Luc Appermont, Sabine De Vos en Jaques Vermeiren, toen was mijn keuze snel gemaakt. Ik verkies "the real stuff" boven de namaak: het werd dus 'Puur toeval'.

De stemtest: "W...
stemtest.jpg, image/jpeg, 685x504

Deze ochtend kon ik het niet laten, in het geniep - opdat niemand op het Indymedia-kantoor het zou merken - toch even surfen naar doedestemtest.be. En wat was het resultaat:"We kunnen voor U geen stemprofiel berekenen".

Om eerlijk te zijn: ik was vereerd,... Het angstzweet brak mij immers uit bij de gedachte dat ik het profiel van de NVA, laat staan van de VLD zou kunnen hebben.

Die hele stemtest is eigenlijk 100% ondemocratisch. Er nemen immers meer partijen deel aan de verkiezingen dan er werden opgenomen in de stemtest. Deze stemtest helpt me dus helemaal niet om mijn stem te bepalen, want op mijn stembrief zullen minstens 4 partijen staan die niet in de stemtest werden opgenomen : PVDA, MDP, LSP, Sta-op. Misschien zijn het er zelfs meer, maar dat kom ik via de VRT-stemtest hoegenaamd niet te weten, laat staan dat ik te weten kom waar die partijen voor staan. Van een openbare omroep zou je op zijn minst verwachten dat ze de regels van het spel aanvaarden : iedereen gelijk aan de start.

Alsof dat eerste nog niet voldoende is, dwingt de stemtest mij bovendien om mee stappen in het neoliberale verhaal:

Koeriers bedrijf DHL blijft in België of minder nachtvluchten, dat zou één van de dilemma-vragen moeten zijn waarvoor de VRT-stemtest mij plaatst. Maar het is helemaal geen dillemma, het is me verplichten de neoliberale logica te aanvaarden. Alsof het onmogelijk is om zich een situatie voor te stellen waar DHL enkel tijdens de werkuren "werkt".
Door mij voor deze keuze te stellen, vergeet de VRT-stemtest zelfs dat er een voorstel werd ingediend om Europees alle nachtvluchten te verbieden.

Belastingen verlagen of kortere wachtlijsten in de rusthuizen en gehandicaptenzorg.
Alsof het niet zou mogelijk zijn om en de belastingen voor de werkende mensen te verlagen en een belasting op fortuinen in te voeren die het moet mogelijk maken om te investeren in de zieken- en ouderlingen- zorg. Ik kan zo drie politieke formaties opnoemen: GROEN!, PVDA en MDP die iets gelijkaardigs voorstellen.
Maar die voorstellen passen blijkbaar niet in het "neoliberale" denkkader van de stemtest.

Er mogen geen nieuwe snelwegen meer aangelegd worden?

Zelfs al ben ik voor gratis openbaar vervoer en vind ik de auto een attribuut uit het industriële stenen tijdperk, toch durf ik mij daar niet over uitspreken. Mensen hebben nu eenmaal een auto nodig om te gaan werken, kinderen naar school te brengen, inkopen te doen, ... het openbaar vervoer is daar gewoon niet op voorzien. En wie weet moet er nog ergens een stukje snelweg komen waardoor duizenden mensen alle dagen heel wat tijd kunnen besparen,... Ik weet dus heus niet wat te antwoorden op deze vraag, ik ken dat dossier gewoon niet.

En dan die absurde keuze : beter onderwijs of meer bossen en natuurgebieden???.

Maar ik ben voor de twee en weiger te kiezen tussen één van beide. Ik heb een zoontje van 6 maanden en wil goed en dus beter onderwijs voor dat ventje en ik wil ermee naar het bos, het park, ... maar ik weet in Molenbeek niet waar ik zo'n park/ bos / laat staan natuurgebied zou moeten vinden.

En dan zal men mij zeggen dat er maar geld is voor één van de twee,.... pffff Dat men dan gewoon wat minder rente aan de banken terugbetaalt, die banken hebben geld zat. Of is het niet toegestaan dergelijke dingen te denken???

Een bloeiender verenigingsleven of goed en veel openbaar vervoer.

Wel, als je het mij vraagt zou goed en veel openbaar vervoer wel eens nodig kunnen blijken om een bloeiend verenigingsleven te hebben.

Als ik de stemtest moet geloven dan kan ik op 13 juni beter thuis blijven, ik voldoe immers aan geen enkel profiel. Nochtans zal ik op 13 juni gaan stemmen en ik zal zelfs moeten wikken en wegen om te weten voor wie ik nu al dan niet ga stemmen. Er zijn immers wel politieke partijen die de 'logica' van de markt en het neoliberalisme niet langer aanvaarden.

Wat doet die professor daar?
by raf Tuesday, May. 18, 2004 at 6:04 AM
raf@indymedia.be

Wat doet professor Kris Deschouwer in dat programma? Zou zo'n deskundige van de politiek niet beter wegblijven uit zo'n Quatsch? Of is hij bang dat iemand anders dan zijn postje afpakt?
Ik zag zondag op NL-3 een programma over frauderende Chief Executive Officers, afgevaardigd bestuurders zegt men in schoon Vlaams. Daar bleek dat boekhouders ook zo'n tic hebben: ze zijn bereid de cijfers op te fleuren van grote bedrijven, omdat ze dan een voet binnen hebben en vervolgens lukratieve consultancy-jobs kunnen vastkrijgen.
De controleurs en de adviseurs, dat zijn op de duur dezelfden.

de VRT weet het beter!
by Harko Tuesday, May. 18, 2004 at 2:27 PM
harko21@yahoo.co.uk

Volgens de vrt moet ik nu bij de verkiezingen op SPIRITUS gaan stemmen. In hemelsgodsnaam!
1. ik heb geen enkele sympathie voor een regeringspartij, die verantwoordelijk is voor het paars-groene wanbeleid van de laatste jaren.
2. ik verafschuw het gedachtegoed van de Volksunie.
3. ik ben zelf kandidaat voor de PVDA voor de Vlaamse verkiezingen voor Oost-Vlaanderen (nr. 4 op de lijst moest ge nog weten op wie stemmen).
Maar niets daarvan van de vrt moet ik nu op SPIRIT gaan stemmen. De vrt zal wel niet liegen zeker, dus doen we dat maar.

De stemtest: zoek de vijf verschillen
by guido Tuesday, May. 18, 2004 at 3:44 PM

Er is weer de stemtest, Siegfried en zijn bende en de reacties daarop in de al dan niet alternatieve media. Is er enig verschil met de reacties vorig jaar?

Dit jaar:

See me, Feel me ..
http://archive.indymedia.be/news/2004/05/84743.php

De stemtest: "We kunnen voor U geen stemprofiel berekenen"
http://archive.indymedia.be/news/2004/05/84763.php


Vorig jaar:

VRT, verkiezingen, en reproductie van vooroordelen
http://archive.indymedia.be/news/2003/04/58722.php

De gevangenen van de televisiemonarchie.
http://archive.indymedia.be/news/2003/04/58679.php

Is er iemand die zin heeft om al reactie te posten op de volgende stemtest?

jah...
by han Wednesday, May. 19, 2004 at 2:27 AM

Ja Harko, als de stemtest zegt dat SPIRIT veel van jou eisen in zijn programma opneemt,...
ALs ik van jou was dan zou ik dat programma van SPIRIT eens grondig bestuderen.
Laat ons weten of de VRT-stemtest al dan niet gelijk heeft ;-)

Ik kan je alvast verklappen dat men in VRT-stemtest er niet eens in slaagd om de porgaramma punten van die "uitverkoren" partijen die werdenb opgnomen corect te vertalen.

Maar hey Harko laat ons AUB weten wat de gelijkenissen tussen het SPIRIT porgramma en dat van de PVDA nu al dan niet zijn.

Groeten,...

:)
by Koen Wednesday, May. 19, 2004 at 7:13 PM
koen.hostyn@ugent.be

Geloof het of niet, maar ik kwam ook op spirit uit :). Misschien lijkt die vergelijking van PVDA en Spirit nog geen slecht idee. ;) Vervolgens kan ik de logica van op niets uit te komen volstrekt volgen, sommige vragen zijn echt zo gesteld van "wil je de patroon minder doen betalen of moet de arbeidsdruk omhoog?"
Zeer teleurstellend.
Verder kwam ik bij de test op "destandaad.be" op een soortgelijk resultaat (hoewel ik daar bespaard bleef van die gigantische vlaams-blok-balk die op de vrt niet veel schilde van alle andere partijen). Tijdens het invullen had ik echter het idee dat dat beter zou gaan omdat de vragen nog enigsinds inhoudelijk waren en omdat je mag aanduiden in hoeverre je het relevant vind...
Toch... weer teleurstellend...

stemtest.be (niet doedestemtest)
by jan de wael Friday, May. 28, 2004 at 9:31 PM
info@webadviseur.be

een nieuwe site die niet de pretentie heeft om je te overtuigen op welke partij je eigenlijk zou moeten stemmen.
op stemtest.be krijg je een overzicht van de mensen op wie je kan stemmen, met een aantal nuttige gegevens en foto.w
site pas deze week gestart en nog open voor voorstellen tot verbeteringen vanwege de kiezers: welke gegevens zou u nog extra willen zien, welke vragen zou u willen stellen, ... (site wordt nog elke dag verder uitgebouw)
graag feedback via de site. jan de wael (webmaster van de site)