arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het eindeloopbaandebat nu echt uit de startblokken? Een chronologie
by christophe callewaert Tuesday, Jun. 14, 2005 at 6:00 PM

BRUSSEL -- Is het eindeloopbaandebat sinds gisteren definitief uit de startblokken? Zo lijkt het toch. De regering wil het debat afhandelen kort na de vakantie. Begin oktober moet premier Verhofstadt in zijn state of the union kunnen uitpakken met de concrete resultaten van het overleg tussen regering, werknemers en werkgevers. Hieronder nog eens kort de chronologie van een debat dat al aan een derde start toe is.


Thema van de eindeloopbaan was al aanwezig op betoging van 21 december

3 januari 2004
Het verloren jaar
De toen nog federale ministers Vande Lanotte en Vandenbroucke slaan alarm. De Belgische werkgelegenheidsgraad ligt onder het Europese gemiddelde en moet dringend omhoog, schrijven ze in een opiniestuk voor De Standaard en Le Soir.
# Wordt 2004 een verloren jaar?

12 oktober
De dertig voorstellen van Paars
In zijn jaarlijkse state of the union bij de start van het parlementaire werkjaar legt premier Verhofstadt dertig voorstellen voor om België voor te bereiden op de vergrijzing. De maatregelen moeten er voor zorgen dat er meer 55-plussers aan het werk blijven.
# State of the Union

26 oktober 2004
De valse start
Met een korte ontmoeting tussen de federale regering en de onderhandelaars van de vakbonden en werkgevers wordt de eindeloopbaanconferentie op gang getrokken. De werkzaamheden worden meteen weer opgeschort. Onderhandelaars vinden het raadzaam om het einde van het overleg over een nieuw interprofessioneel akkoord af te wachten.

9 maart 2005
De tweede valse start
De federale regering blijft vasthouden aan de grote vakantie als deadline. Nog voor iedereen zijn koffers pakt, moeten er resultaten op tafel liggen. Daarom worden de onderhandelaars een maand na het einde van het uiterst moeizame loonoverleg opnieuw bij elkaar geroepen. Maar minister Freya Van den Bossche heeft haar huiswerk niet gemaakt. Een basis voor onderhandelingen is er niet. ACV-voorzitter Luc Cortebeeck dreigt met zware acties als er zou geraakt worden aan de bestaande brugpensioenregelingen. Even wordt zelfs gesproken over een “algemene staking”. Minister Van den Bossche gaat akkoord om het terrein af te tasten via de beproefde methode van de biechtstoel-gesprekken.

24 april 2005
“Na de zomervakantie”
In de Wetstraat wordt nog enkel over B-H-V gepraat en de biechtstoelprocedure vlot niet. Bij de christelijke vakbond ACV beginnen ze te vrezen dat de regering wel eens voor de vlucht vooruit zou durven kiezen: zonder het overleg af te wachten toch al enkele maatregelen nemen. Die vrees is niet helemaal ongegrond want de programmawet van 27 december (een soort kaderwet die de regering toelaat om snel maatregelen te nemen bij Koninklijk Besluit in het kader van de begroting) bevat een hoofdstuk over “de bijdragen en inhoudingen op brugpensioenen en pseudo-brugpensioenen”. Cortebeeck stelt voor om het echte overleg uit te stellen tot het najaar. Op het einde van de zomervakantie kan er dan wel een ontwerpdocument klaar liggen.
# ACV wil eindeloopbaandebat niet overlaten aan regering

27 april
“Globaal loopbaandebat”
Ook de socialistische vakbond laat weten dat ze het eindeloopbaandebat niet op een drafje willen afwerken. Het ABVV wil er ook een globaal debat van maken. Niet enkel over de laatste jaren, maar over alle jaren van de loopbaan. Ook het probleem van de jeugdwerkloosheid moet worden aangepakt, net als de vraagstukken over de financiering van de sociale zekerheid.
# ABVV wil globaal eindeloopbaandebat na de zomer

20 mei
Huiswerk indienen
Beide vakbonden moeten op 20 mei een eigen nota inleveren bij federaal minister Freya Van den Bossche. De nota's moeten constructieve alternatieven bevatten voor de dertig voorstellen die de regering formuleerde. De vakbonden dienen een gemeenschappelijke nota in. Daarin leggen ze nogmaals de nadruk op het bredere kader van het debat. Het ACV en het ABVV willen een actief werkgelegenheidsbeleid. Er moet inderdaad een hogere werkzaamheidsgraad komen, maar dan wel door eerst de 600.00 werkzoekenden aan het werk te krijgen. De bonden herhalen ook dat er niet geraakt kan worden aan de bestaande brugpensoenregelingen.

9 juni
Het signaal
De regering neemt op een ministerraad tien maatregelen die het brugpensioen en de canada dry-regelingen (regeling die lijken op brugpensioen, maar het niet zijn: de werknemer krijgt bovenop werkloosheidsuitkering een bonus van de werkgever) moeten ontmoedigen. De voorstellen moeten tonen dat het de regering menens is. De bonden reageren rustig omdat er blijkbaar nog kan gepraat worden over de voorstellen.

13 juni
De echte start
De regering nodigt de werkgevers en bonden uit voor de derde start van het eindeloopbaandebat. Minister Freya Van den Bossche heeft onder de titel “Actief ouder worden” een nota klaar. Er komt een werkgroep rond de financiering van de sociale zekerheid, één over het koppelen van de pensioenen aan de stijgende welvaart, en één over het verloop van de hele beroepsloopbaan. Tegen september moeten er resultaten op tafel liggen.

Lees ook:
# Luc Voets (ABVV): "Ons verhaal is moeilijk"
# Gilbert De Swert (ACV): "We evolueren naar een Brits systeem"