arch/ive/ief (2000 - 2005)

Boskapping Fort III Borsbeek is begonnen
by Piet Wollaert Monday, Mar. 21, 2005 at 12:09 PM

De conservator van het vleermuizenreservaat van Natuurpunt meldde ons vanmorgen dat de boskapping in Fort III van Borsbeek begonnen is in opdracht van VLM of de luchthaven zelf. De milieuambtenaar van Borsbeek kwam ter plaatse in een poging om de werken alsnog stil te leggen.


Het Fort zoals het er nu nog uitziet (foto http://www.boomspotting.tk/)

Op dit ogenblik is er een patstelling.  De aannemer uit Kalmthout die met groot materiaal en een vijftal arbeiders ter plaatse is, is gestopt op vraag van de milieuambtenaar van Borsbeek.  Deze middag tussen 12 en 14 u. wordt er een gerechtsdeurwaarder ter plaatse verwacht.
Ook deze middag wordt er een uitspraak in hoogdringendheid verwacht van de Raad van State over de kapvergunning die op 11 maart aan VLM werd afgeleverd en door de gemeente Borsbeek op zijn geldigheid wordt betwist (er is immers geen stedebouwkundig attest).  Ook de passende beoordeling die noodzakelijk is om een door de habitatrichtlijn beschermd gebied te kunnen aantasten, is nog niet definitief goedgekeurd door AMINAL Antwerpen.  Voorlopig ontbreken dus nog steeds de nodige vergunningen om met het kappen te kunnen beginnen.

Ook de Stad Mortsel heeft haar stedenbouwkundige naar het Fort gestuurd.  Er wordt bekeken of de werken stilgelegd kunnen worden.  De stedenbouwkundige is daartoe gemachtigd.

Wie het kapbedrijf heeft uitgestuurd, de VLM of de afdeling "personenvervoer en luchthavens" van de Vlaamse gemeenschap is niet duidelijk.  De opdrachtgevers hebben in elk geval wel een symbolische datum, de prachtige start van de lente uitgekozen om met deze vernieling van natuur te beginnen.  Cynischer kan niet.

Zie ook:
# Verslag van de actie
# Lees meer
# Geen boskappingen op Fort III