Een toekomst voor Carnoy ! by Raf Verbeke Friday, Mar. 18, 2005 at 8:12 PM |
Vanmorgen ging aan de poort van de firma Carnoy in Gent een persconferentie door van ex-werknemers.
Het bedrijf doet immers zijn deuren dicht vanaf midden april. De laatste 6 arbeiders en bedienden gaan vanaf worden afgedankt.
Maar berichten vanuit Nederland maken meldig van een overeenkomst tussen de Nederlandse eigenaar van Carnoy, KOOP en een concurrent om de machines die nu in in Gent staan opgesteld toch nog te exploiteren. Niet in Gent, maar.... ?????
Deze sluiting zou dus wel eens een delocalisatie kunnen zijn waarbij KOOP via Carnoy nog een graantje meepikt van de redabele toekomst van de markt van gebinde buizen die nodig zijn voor warmtekrachtkoppeling en groene energie. Maar niet in België blijkbaar.
Op de persconferentie werd het woord gevoerd door:
1. Rudy Heyndrickx, ex werknemer. Hij wees op de grote psychologische problemen van tal van ex-werknemers die de afgelopen jaren werden afgedankt of op brugpensioen werden gesteld. "Dit bedrijf was superflexibel",, aldus Rudy," en als wij arbeiders daar goed onze boterham mee verdiend hebben, dan heeft de patroon daar dubbel en dik aan verdiend". Hij gaf een overzicht van de historiek van het bedrijf waarbij één feit naar voren komt: de groep KOOP heeft Carnoy niet overgenomen om het uit te baten, maar om het af te bouwen en te sluiten. Vele mensen voelen zich bekocht en miskend voor jarenlang wroeten en werken. Deze sluiting doet pijn. Nochtans heeft de activiteit hier een toekomst. Zowel de industrial piping als de gevindebuizenafdeling.
2. Geert Lewis, 1 mei comité Amsterdam, een vakbondsondersteunende organisatie, schetste de groep KOOP als een asociale groep die bedrijven opkocht zonder enige interesse voor productie, vakmanschap of personeel. Henk Koop, de leider van het concern staat terecht voor de rechtbank in Rotterdam in het kader van de het onderzoek naar de Nederlandse bouwfraude. 132 miljoen euro boetes zonder schuldbekentenis zijn al betaald. Klokkeluider Bos, die vroeger voor KOOP werkte, is voorwaardelijk veroordeeld voor omkoping van ambtenaren. 4 directeuren van KOOP worden voor de zelfde feiten vervolgd. Door het fraudeschandaal willen de banken geen kredieten meer geven en heeft KOOP 51% van zijn aandelen verkocht aan oud-Philips-topman Boonstra (met woonplaats in 'Schravenwezel in België) die het concern nu aan het ontrafelen is. Zoook Carnoy.
3. Raf Verbeke, ex-werknemer, bracht verslag uit van gesprekken met de overheid en met cooperatieve bedrijven om deze activiteit over te nemen. De machines die hier staan zijn betaald met ons geld. Geld van de (Nederlandse) belastingbetaler omdat KOOP Carnoy heeft overgekocht via een fiscaal gunstig systeem. Geld van de arbeiders door inleveringen en afdankingen. De ex-werknemers, de overheid en de bevolking hebben recht op duidelijk op wat KOOP van zin is met het laatste stuk van dit bedrijf. Daarom zal vanaf nu elke vrijdag tussen 1Ou 30 en 11u 30 een wake gehouden worden aan de poort van het bedrijf om op te volgen wat hier gaat gebeuren en om de nodige waakzaamheid te tonen in de zoektocht naar alternatieven voor werk.
wake aan Carnoy
elke vr. 10u 30 tot 11u30
Industrieweg 74
9032 Gent-Wondelgem
(tram 1- R4)
info:
Rudy Heyndrickx / Raf Verbeke
0497/23.07.60.
carineraf@pandora.be
UIT DE PERSMAP:
Persgesprek 18 maart 2005: achtergrond info
Carnoy definitief dicht !
Na de overname in april 1999 van de firma Carnoy door de Nederlandse bouwgroep KOOP uit handen van het Duitse Mannesmann is een lange harde strijd gevoerd door de arbeiders tegen ontslagen en tegen afbraak van de vakbondsrechten. De vakbonden hebben op alle punten hun gelijk gehaald voor de rechtbank. De topmensen van zowel Mannesmann als van KOOP staan terecht voor de rechtbank. In Dusseldorf wegens het aanvaarden van een ontslagvergoeding van 3.000.000 euro. In Rotterdam wegens omkoping in het kader van de grootscheepse bouwfraude. http://archive.indymedia.be/news/2003/04/58318.php
http://archive.indymedia.be/news/2002/10/36223.php
Hierover is aan de parlementaire onderzoekscommissie bouwfraude een brief geschreven.
Vandaag 6 jaar na de overname valt het doek over Carnoy defintief. Vandaag is de firma herleid tot een schim die ze vroeger was. Er werken nog welgeteld 6 arbeiders en bedienden die vanaf maandag in vooropzeg gaan. Een dag voor de grote Europese betoging van de vakbonden in Brussel en voor de Europese top over het sociaal beleid willen wij wijzen op volgende feiten :
1. De overname van Carnoy werd gefinancierd door het systeem van “compenseerbare verliezen”, een fiscaal gunstregime van de Nederlandse overheid waarbij bedrijven alle gecumuleerde verliezen en schulden gedurende 5 jaar kunnen aftrekken van de geconsolideerde groepswinst. Dit systeem moet afgeschaft worden. Het is niet alleen een element in fiscale concurrentie en het Europees Hof in Straatsburg heeft een klacht binnen gekregen daaromtrent. Het is een goedkoop middel om bedrijven te saneren op kosten van de belastingbetaler. Het sociaal bloedbad dat hier in aangericht is betaald met belastingsgeld!!!! Dat moet stoppen. Carnoy maakt immers ononderbroken verlies. Dit verlies is altijd kunstmatig geweest en niet in verhouding tot het orderboek.
2. Uit de strijd van Carnoy en uit honderden gesprekken met vakbonders en anderglobalisten is een wetsvoorstel gegroeid dat ingediend is in de Kamer door Vincent Decroly. ( http//http://www.forumsocialemploi.tk/) Dit voorstel moet dringend opgenomen worden in het parlement.
3. Een studie van de Vlaamse regering wijst uit dat er in de sector van warmtekrachtkoppeling, zoals in andere energiesectoren 7000 jobs kunne gecreëerd worden door investering in recuperatie van warmte, bouwen van kleine milieuvriendelijker energiecentrales die een alternatief voor de kernenergie zijn. Dat is de activiteit waar Carnoy actief veelal voor bedrijven als CMI in Seraing. De overheid moet een openbare maatschappij creëren waar die investeringen kunnen gebeuren ten diensten van het milieu en zonder de winsthonger van groepen als KOOP. Daarom zijn wij als ex-werknemers een voorstel gedaan aan de minister van Duurzame ontwikkeling en sociale economie Van Weert en aan minister Van Den Bossche. Er moet een politiek initiatief genomen worden om deze productie te behouden. Er zijn ook gesprekken met arbeiderscooperatieven.