arch/ive/ief (2000 - 2005)

Alles over het vijfde Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre
by Indymedia.be Tuesday, Jan. 25, 2005 at 12:13 PM

Woensdag gaat het vijfde Wereld Sociaal Forum (WSF) van start. Na een uitstap naar Mumbai in India keert het WSF dit jaar terug naar de roots in het Braziliaanse Porto Alegre. Het WSF duurt tot 31 januari.


Het Brazilaanse leger helpt bij de opbouw van de infrastructuur voor het vijfde WSF

Wat?

Begonnen als tegenhanger voor het elitaire World Economic Forum in het Zwitserse plaatsje Davos groeide het Wereld Sociaal Forum uit tot de jaarlijkse hoogmis van de andersglobaliseringsbeweging.

Waar?

Na een uitstap naar het Indische Mumbai keert het WSF voor de vijfde editie terug naar het Braziliaanse Porto Alegre.

Ieder jaar?

Tot nu toe is het WSF een jaarlijks gebeuren. Vanaf 2005 zou het ritme worden teruggeschroefd. De andersglobalisten willen er een tweejaarlijks forum van maken. In 2007 zou een Afrikaans land het forum moeten ontvangen.

Groot?

Het WSF barst uit de voegen. Elk jaar stromen meer dan 100.000 bezoekers toe. Het budget loopt al snel op tot 5 à 6 miljoen euro.

Wat?

Op een WSF wordt gediscussieerd, overlegd en gepland. In tegenstelling tot vorige edities zijn er geen grote plenaire debatten meer. Die waren uitgegroeid tot meetings waarop de bekende koppen van de beweging (Naomi Klein, Samir Amin, Noam Chomsky, etc) zich tot de menigte richten. De organisatoren willen nu alle aandacht focussen op de kleinere seminaries waar het accent komt te liggen op samenwerking en de planning van acties en campagnes.

Belgen?

Het aantal Belgen dat naar het vijfde WSF afreist, wordt op 80 geschat. De twee vakbonden zijn het best vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er nog de delegaties van NGO's en andere sociale bewegingen. Ook enkele franstalige politici boekten een vliegtuigticket richting Brazilië. En niet eens van de minste. Zelfs de partijvoorzitters Elio Di Rupo (PS) en Joëlle Milquet (CDH) laten het heikele Brussel-Halle-Vilvoorde-dossier even voor wat het is en zetten in Porto Alegre een antiglobalistenpetje op. De franstalige groenen van Ecolo vaardigen Isabelle Durant af.

De links?

Foto's en audio-interviews vind je op de officiële website van het vijfde WSF.
De Nederlandse site www.globalisering.com bundelt de IPS-berichten vanuit Porto Alegre.
Hou ook www.11.be in de gaten.
Op archive.indymedia.be kunt u de verslagen en fotoreportages vinden van de Belgische deelnemers. We proberen hen één van deze dagen ook telefonisch te interviewen.