arch/ive/ief (2000 - 2005)

Media / "Espresso", nieuwe zet van krant De Standaard
by Raf Custers Tuesday, Jan. 11, 2005 at 10:19 PM
raf@indymedia.be 0476954290

De krantengroep die De Standaard maakt, komt vanaf 24 januari met een nieuwe titel op de markt, De Standaard Espresso, die speciaal bedoeld is voor "de internetgeneratie". De Standaard is één van de krantentitels die vooruitgang boeken, in weerwil van een algemene krantencrisis. Dat ligt aan een uitgekiende marketing, die het dagblad echter ook naar een extreem-rechts publiek heeft geleid.

De Standaard Espresso wordt volgens hoofdredacteur Peter Vandermeersch "een handig geniete tabloïd-krant van 24 bladzijden die volledig in vierkleur verschijnt (...) en mikt op een actief, mobiel en stedelijk publiek dat snel en toch grondig wil geïnformeerd zijn." Het nieuwe dagblad gaat 50 eurocent kosten ("de helft van de prijs van de meeste Vlaamse kranten") en zal enkel in de winkel verkocht worden, "abonneren kan dus niet".

De Vlaamse Uitgeversmaatschappij, die De Standaard uitgeeft, zet deze nieuwe stap in de ontwikkeling van onze uitgeverij", zonder twijfel na rijp beraad en uitgebreid marktonderzoek. Dat valt tussen de regels van Vandermeersch' bericht te lezen. Hij vermeldt "dat De Standaard op zaterdag een extra publiek bereikt dat zeer tevreden is over de krant, maar in de week weinig tijd heeft’’. Dat publiek zou op weekdagen snel de krantenwinkel moeten binnenschieten om het nieuwe vehikel te kopen. Allicht hebben de marketeers van de VUM ook "de internetgeneratie" voor eigen gebruik veel preciezer omschreven zodat ze tegenover adverteerders ook de publicitaire meerwaarde van de nieuwe krant kunnen aanduiden.

"Weg vrij voor nieuw Blok"

De VUM-groep is al een tijdlang bezig met vernieuwen. Voorjaar 2004 veranderde zo het formaat van De Standaard naar een "veel handiger tabloïd. Zonder, zo werd gezegd, dat De Standaard voortaan minder informatie zou bevatten. Regelmatige lezers trekken dat argument overigens in twijfel: de laatste paar maanden lijkt DS elke dag gewoon dunner te worden. Wetenschappers zouden het eens met het meetlint moeten verifiëren.

Er valt aan De Standaard nog een andere vernieuwing op die veel minder onschuldig is. Die houdt verband met de groeiende aanhang van het Vlaams Blok. Sinds november lijkt De Standaard zich op te werpen als het dagblad dat graag de kiezers en sympathisanten van die extreeem-rechtse partij wil bedienen.

Een paar aanknopingspunten. Op 9 november werd het Vlaams Blok – of beter: drie dochter-verenigingen – in hoogste beroep veroordeeld voor racisme. De dag nadien titelt De Standaard: "Weg vrij voor nieuw Blok". De ondertitel luidt: "Cassatie bevestigt veroordeling Vlaams Blok wegens racisme". Maar daarover - toch hèt politieke nieuws van de vorige dag - volgen in het artikel nog twee zinnen. Daarmee is de kous af.

Het artikel gaat niet over de veroordeling, wèl over de toekomstige "opportuniteiten" voor de racistische partij. De inleiding van het artikel leest als volgt: "Zondag houdt het Vlaams Blok op te bestaan. De opvolger van de partij zal bevrijd van juridische kopzorgen de strijd met de kiezer kunnen aangaan. Het Hof van Cassatie ruimde gisteren het laatste obstakel uit de weg".

Normale partij

Het artikel werkt die stelling verder uit. Zo staat er: " Meteen kan het ,,Vlaams Belang'' (wellicht de nieuwe partijnaam), bevrijd van een racistisch verleden, de slag om de kiezer aangaan" (voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, rc). En nog: " De oprichting van een nieuwe partij is pure noodzaak", om leden en mandatarissen aan vervolging te onttrekken.

En de conclusie luidt: "Maar met het Vlaams Blok verdwijnt ook het officiële cordon sanitaire tegen de partij. De kans is onbestaande dat alle ,,democratische'' partijvoorzitters bereid zullen zijn om tegen het ,, Vlaams Belang '' een gelijkaardig officieel cordon af te spreken. (...) Binnen de VLD wil een belangrijke strekking met het Blok samenwerken".

Vijf dagen later verandert het Vlaams Blok tijdens een zorgvuldig geregisseerd spektakelcongres van naam en wordt inderdaad Vlaams Belang. Tal van analysten schrijven daarop – en de kopstukken van het Blok beamen het volmondig – dat Vlaams Belang de extreem-rechtse politiek van het Blok niet afzweert, integendeel.

Maar daags nadien komt Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van De Standaard, met volgende redenering: de vonnissen "waren voor de partijleiding een geschenk uit de hemel. Ze bieden het Vlaams Blok de kans om de oude, racistische gewaden af te gooien en een nieuwe, respectabele rechtse partij te worden (...) Op die manier evolueert, na pakweg twee decennia, Vlaanderen opnieuw naar een normaal en gezond politiek landschap, met een linkervleugel, een centrum en een rechtervleugel. In dat landschap zal de discussie over een cordon sanitaire nog even opflakkeren en daarna overbodig worden. Omdat in een normaal politiek landschap met normale partijen normale coalities worden gesloten".

Vlaams label verkoopt

Mijn veronderstelling: het Vlaams Belang is een "geschenkt uit de hemel" voor De Standaard. De krant praat nu (de achterban van) het Vlaams Belang naar de mond om die markt-niche in te pikken. Puur commercieel bekeken een goede zet, die ook ideologisch voor de bazen van De Standaard geen enorme schok moet betekenen, omdat DS traditioneel dicht bij het Vlaams-nationalistisch gedachtengoed staat. Bovendien: iemand moest toch eens op het idee komen dat leden en kiezers van het Vlaams Belang een "niche" zijn! Sinds november doet De Standaard dus dubbel zijn best om bij voorbeeld in de rand rond Brussel het Vlaams-nationale vuur op te poken, ten nadele van anderstaligen. Uitgerekend daar blijken Vlamingen minder verdraagzaam te zijn dan elders in Vlaanderen.

De vernieuwingen leggen de Vlaamse Uitgeversmaatschappij geen windeieren. Want De Standaard, met al zijn opinie-rubrieken en columnisten, wil ideologische invloed maar ook cijfers. Die zijn er. De website van De Standaard haalt naar eigen zeggen "50.000 unieke bezoekers per dag", en in 2004 steeg "de verkochte oplage van de krant met ruim twee procent. Van De Standaard en De Standaard Online werden gemiddeld 83.000 exemplaren per dag verkocht. Dat is een historisch hoogtepunt".

Volgens cijfers van de Belgische Vereniging van Dagbladuitgevers werden in het derde trimester van 2004 van De Standaard gemiddeld 75.485 exemplaren verkocht ("verkoop web niet inbegrepen").

Verrechtsing mainstreampers
by Stefan Roumen Wednesday, Jan. 12, 2005 at 11:12 AM
stefan.roumen@pandora.be

De hernieuwde rechtse ideologisering van de mainstreampers is inderdaad een groot probleem. Een voorbeeld dat jullie nog niet genoemd hebben is de krant "Het Belang van Limburg", die jarenlang het lijfblad is geweest van de meeste zichzelf respecterende Limburgers en dus ook van mezelf.
Sinds korte tijd lees ik deze krant echter met groeiende tegenzin, aangezien zij hebben toegegeven aan de tendens om Limburgers te vernederen door hen voor te stellen als Vlamingen, iets wat perfect past in het kraam van de Vlaams-nationale mythe van de Vlaamse onafhankelijkheid. Voor de verkiezingen van 13 juni hebben zij ook besloten propaganda van het Vlaams Blok te publiceren in de vorm van advertenties. Hierdoor heeft de krant zich voor veel Limburgers ongeloofwaardig gemaakt en pleegt zij verraad aan haar eigen naam, nl. datgene te doen wat in het belang is van de Limburgers. Wij vrezen dus ook dat deze krant zal afglijden naar een spreekbuis voor Vlaams-nationale collaborateurs die verraad plegen aan de Limburgse arbeidersklasse, gezien de neoliberale standpunten die gehuldigd worden door hun partij.
Er werd in Limburg echter nooit een referendum georganiseerd om te vragen of de Limburgers bereid waren hun eigen identiteit, taal en eigenwaarde op te geven ten voordele van een Vlaams-nationale eenheidsworst. Sindsdien heb ik besloten om meer en meer Indymedia te gebruiken voor mijn persoonlijke nieuwsgaring en geen geld meer uit te geven aan een krant die kritiekloos en in toenemende mate een reactionaire en pro-Vlaamse koers propageert. Dat blijkt ook uit de teneur van heel wat lezersbrieven die in de krant gepubliceerd worden. Toch vind ik het spijtig dat ik als Limburger zelfs mijn eigen "Belangske" niet meer kan lezen zonder buikpijn te krijgen. Meer en meer komen er geïdeologiseerde uitspraken in voor zoals "Limburg, net als de ANDERE Vlaamse provincies,..." en dergelijke meer. Dit doet bij de mensen het gevoel ontstaan dat zij Vlamingen zouden moeten zijn, iets wat met kracht bestreden moet worden. Niet dat ik iets tegen Vlamingen zou hebben als mensen, maar de Vlaams-nationale retoriek houdt geen enkele rekening met onze regionale eigenheid (zij willen de provincies zelfs afschaffen) en betoont er ook geen respect voor. Ik heb tegen niemand iets, ook niet tegen Turken, Hollanders of Eskimo's, maar dat wil toch niet zeggen dat wij kritiekloos HUN fascistische en neoliberale politieke stellingnames moeten overnemen ? Is het omdat wij niks tegen Turkse mensen hebben, dat wij ons akkoord moeten verklaren met de schendingen van de mensenrechten in Turkije en de genocide op Armeniërs en Koerden moeten goedkeuren en - last but not least - dit land zonder respect voor de mensenrechten moeten laten toetreden tot de EU, vooral omdat massamoordenaar Bush dat zo graag wil ?
Is het omdat wij niks tegen Nederlanders hebben, dat wij akkoord moeten gaan met het feit dat de huurprijzen in onze grensgemeenten onbetaalbaar gemaakt worden voor de eigen autochtone bevolking omdat een deel van die rijke Nederlanders hier alle gronden en huizen komen opkopen aangezien zij weigeren in hun eigen land belasting te betalen ? Of omdat zij hun drugsgeld en ander zwart geld hier in België komen witwassen in de immobiliënsector?
Is het omdat wij niks tegen Vlaamse mensen hebben, dat wij moeten meedoen met de creatie van een mythische Vlaamse staat die gebaseerd zal zijn op een fascistische en neoliberale ideologie ? Op die manier zullen wij de Limburgers in de toekomst medeplichtig maken aan de misdaden die het Vlaams Belang zal plegen indien zij een absolute meerderheid zullen behalen? En ditmaal kan toch niemand zeggen: "Wir haben's nicht gewusst".

Stof genoeg tot nadenken ?

Groeten,

Stefan Roumen.

naar eigen zeggen
by Jef Thursday, Jan. 13, 2005 at 8:31 PM

jullie mogen die naar eigen zeggen bij de bezoekscijfers van dso uit de " " halen

die cijfers staan open en bloot online

http://www.cim.be/inet/nl/d/dc/index.html

Vlaams Belang-kiezer?
by Joost Tuesday, Jan. 18, 2005 at 2:07 PM
joostvdbroele@yahoo.com

Volgens mij bouwt de schrijver van het artikel zijn redeneringover de verrechtsing van DS zich op een volledig onduidelijke en ook moeilijk aantoonbare premisse als zou het algemeen geweten wie nu ook alweer die Vlaams Belang kiezer is? Misschien moeten we samen maar eens de resultaten bekijken van de enquêtes die worden gevoerd op zoek naar het profiel van 's krants lezers. Ik moet het stuk nog eens opieuw lezen en ik zal nog reageren, maar het stootte me danig tegen de borst dat diegenen die het willen op het VB en hun vermeende companen hebben het gevaar van alle kanten op zich af zien komen. Een volledig op veronderstelling gebaseerde mening dan nog durven afsluiten met de gratuite - ik dacht van het eigenlijk al in de eerste paragraaf te lezen - mededeling dat DS ideoligisch inderdaad traditioneel dicht bij het vlaams-nationalistische gedachtegoed staat, is wel heel erg gemakkelijk. Weinig kritische lezers heeft de schrijver dan eindelijk helemaal mee. Wat? Uit vlaams-nationalistische hoek? Dat ruikt heel erg naar Vlaamse Belangen!

eigen ervaring is anders
by wim Monday, Jan. 24, 2005 at 2:30 PM

De Standaard afglijden naar extreem-rechts? Ik lees de krant nu een aantal jaar, maar heb niet echt iets gemerkt van de zogenaamde "trek-naar-rechts". Nochthans ben ik gevoelig aan berichtgeving die niet echt neutraal (of evenwichtig) te noemen is, zekert als het het Blok aangaat. Vandaar dan ook mijn reactie hier.
Ik heb de indruk dat de auteur alle meningen die niet links, extreem-links of anti-Blok zijn, onmiddelijk als pro-Blok interpreteert. Ik weet dat men argument op losse schroeven staat, maar ik doe hier net hetzelfde als de auteur zelf.