arch/ive/ief (2000 - 2005)

Eminem ten strijde tegen Bush
by bruno de bondt Wednesday, Jan. 05, 2005 at 5:29 PM
bruno@indymedia.be

Even voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen bracht rapper Eminem een nummer uit om de jeugd aan te zetten tegen George W. Bush te stemmen. 'Mosh', zoals de song heet, is een duidelijke aanklacht tegen het beleid van Bush en was tegelijk een oproep aan jong Amerika om dat beleid te veranderen. Oftewel: om Bush uit het Witte Huis te gooien.

Mosh veroverde, vergezeld van een krachtige video gemaakt door Guerilla News Network, in een mum van tijd MTV. Net als de film Fahrenheit 9/11 van Michael Moore was het een stukje mainstream-cultuur die het voor velen 'veilig' maakte om zich uit te spreken tegen Bush.

Vraag blijft of Eminems nummer iets teweeg bracht. Zoals we inmiddels weten werd Bush immers opnieuw verkozen in november. Wat we ook zeker weten is dat 20,9 miljoen Amerikanen onder de 30 op 2 november 2005 hun stem uitbrachten. Dat zijn er 4,6 miljoen meer dan in 2000. Jammer genoeg was dat niet voldoende om Bush 'the boot' te geven.

Na de presidentsverkiezingen van november 2004 (die volgens velen voor de tweede keer op rij gestolen werden), verscheen er een tweede versie van de video, ditmaal met aangepast einde. Aan het einde van de eerste clip zat een oproep aan de jeugd om te gaan stemmen. In de tweede versie is die vervangen door een oproep om te blijven strijden om die 'fake president' te ontslaan.

"We must not give up until we disarm this weapon of mass destruction, bring our troops home and stop the greatest purveyor of violence in the world today, (our) own goverment."

Lees ook...