arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een vrij kerst- of nieuwjaars-geschenk?
by han Soete Monday, Dec. 20, 2004 at 7:48 PM
han@indymedia.be

Geef jezelf, je vrienden of familie deze keer eens een echt verrassend "vrij" kerst-/ nieuwjaars-geschenk.

Cadeautjes geven, cadeautjes krijgen,... het is weer de periode. TV spotjes, pagina grote advertenties,... allen prijzen ze je hun geluk en zaligmakende cadeautjes aan. In de meeste steden offeren winkeliers zelfs hun zondagsrust op voor jou winkelwoede.

Probeer dit jaar eens iets anders. (als het al niet te laat is) en geef je vrienden leuke cadeautjes die je kan downloaden van het internet.

In plaats van de Fnac te hollen zou je een paar uurtjes kunnen surfen op zoek naar leuke muziek om er een CD mee samen te stellen. Dat hoeft niet eens illegaal te zijn, op de website van creativecommons bijvoorbeeld kan links naar honderden songs en films vinden die je mag copiëren en met vrienden delen.
Je zou het jezelf gemakkelijk kunnen maken en de wired-CD dowloaden of je kan CD's op maat samenstellen: uren surfplezier dat staat vast.

Game-knoppix

Computerspelletjes zijn de laatste tijd een gegeerd kerstgeschenk. Die dingen zijn verdomd duur, ... Je kan op zoek gaan naar een tweedehands-versie van zo'n spelletje. Ook al is de allernieuwste versie niet zoveel beter dan die van een jaar geleden, probeer dat maar eens te vertellen aan je neefjes en nichtjes.
Je kan naturlijk ook eens de Game-knoppix linux CD uit proberen. Je hoeft niets te installeren op je computer, gewoon de computer opstarten en zorgen dat hij de CD-rom als opstartschrijf gebruikt. Wie over een computer beschikt waar je de moderne PC games mee kan spelen zal hier dagenlang plezier aan beleven. Er staan tientallen spelletjes op: strategie spelen, actie spelen, netwerk games, ... of gewoon 4 op een rij. Dowloaden dus die CD een tof cadeau voor elke gamer.

Ubuntu: "gnu/linux for human beings"

Misschien is nieuwjaar wel het uitgelezen moment om één van je goede voornemens waar te maken : overschakelen op vrije software. Ubuntu gnu/linux doet er alvast alles aan opdat je dat voornemen zo gemakkelijk mogelijk zou kunnen waarmaken. Op één CD heb je alle software bij elkaar die je nodig voor dagelijks gebruik (internet, mail, office, audio,...). Eenmaal al dat fraais op je computer is geïnstalleerd ben je slechts enkele muisklikken verwijdert van duizenden andere sotware pakketten. Dertig minuten heb je nodig om je computer om te zetten naar gnu/linux, geen ingewikkelde procedures, ... gewoon je taal kiezen, je en een paar keer ja antwoorden. Maak wel een backuo van je belangrijke documenten, zodat je die niet kwijtraakt bij het herindelen van je harde schijf. Je kan UBUNTU samen met MS-Windows op je computer installeren, maar het is veel gemakkelijker en leuker om MS-windows gelijk naar de prullenmand te verwijzen.
Je hoeft ook geen schrik te hebben dat je geen Word, exell, powerpoint, ... bestanden meer zal kunnen openen. Je kan in openoffice zonder problemen al die bestanden openen, bijwerken en terug opslaan als een word, exell,... bestand. Je vrienden en colega's die liever blijven werken met de virus magneet van Billy boy Gates zullen niet eens merken dat jij bent overgeschakeld naar vrije software. Of toch, van jou zullen ze immers nooit of te nimmer een bestand krijgen dat vergeven is van de virussen.
Je kan Ubuntu Gnu/linux eerst een uittesten met een Live CD. Je download eerst die CD en dan start je computer zo op dat hij je CD-rom speler als opstartschijf gebruikt. Je kan dan alvast eens controleren of Ubuntu al jou hardware herkent: werkt je scherm, je cd speler, je internet verbinding, .... Als dat alles werkt dan kan je de UBUNTU install CD downloaden, dat gaat verbazend snel met een ADSL of kabel verbinding.
UBUNTU gnu/Linux is gebaseerd op Debian gnu/linux, het is dus samengesteld uit 100% vrije software. Het belangrijkste verschil met Debian is dat de installatie procedure heel wat eenvoudiger is doordat UBUNTU je hardware automatisch herkent. UBUNTU is ook voorzien van extra sofwtare (hald) waardoor je computer automatisch je digitaal fototoestel, zip-schijf, ... herkent als je die aansluit.

Wie van plan was een nieuwe computer te kopen kan zichzelf 100 Euro cadeau doen door te vragen om er geen MS-windows bij te krijgen (betalen). Bij de meeste computer winkels kan dit zonder problemen, en anders koop je die nieuwe computer gewoon elders. Sommige winkels installeren zelfs voor jou gnu/linux op je computer voor 1/3 of de helft van de prijs als je zou betalen voor het virus van Bill Gates.

De langste nacht

Wie echt niet goed weet wat gedaan tijdens die lange winteravonden en graag urenlang aan zijn computer knutselt kunnen we zonder meer Gentoo linux aanraden. Je kan er je eigen versie van linux volledig op jou maat en op maat van jou computer samenstellen en compileren. Eigenlijk een must voor iedereen die zijn computer goed wil leren kennen. De handleidingen zijn zeer goed, zeer gedocumenteerd, maar ook een noodzaak om een Gentoo linux installatie tot een goed einde te brengen. Zorg er dus voor dat je over een tweede computer beschikt waarmee je op internet kan om die handleidingen te raadplegen of een print versie hebt liggen. Gentoo Linux met een mooie ingebonden versie van de handleiding is natuurlijk ook prachtig geschenk voor de computer-nerd van de familie.

Vrij maar daarom niet gratis.

Al dat fraais is vrij maar daarom niet gratis. Ja natuurlijk kan je al die software/ muziek / films gratis downloaden, al moet je hoe dan ook je internet verbinding en CD-roms zelf betalen.
Toch is dat alles echt niet gratis, de makers van dat alles moeten immers ook leven en de servers en bandbreedte moeten ook door iemand betaald worden. Vergeet daarom niet de makers van die software / muziek /... te betalen. Het hoeft niet, maar wil je volgend jaar over betere en nog meer software, spelletjes, muziek,... kunnen beschikken dan zal jou bijdrage zeker een steun zijn.