Petitie voor brugpensioen en tegen werkduur-verlenging blijkt discussie los te weken by han Soete Wednesday, Oct. 27, 2004 at 2:16 PM |
han@indymedia.be |
Enkele weken geleden lanceerde het gemeenschappelijk vakbondsfront van Fortis-AG een petitie die zich uitsprak vóór het behoud van brugpensioen en tegen werktijdverlenging. De delegatie van Fortis AG wilde daarmee reageren op het patronale offensief en trompetgeschetter. Ondertussen tekenden reeds meer dan duizend syndicalisten de petitie en wil men ze nu uitbreiden naar de syndicale basis. Een gesprek met de initiatiefnemers.
Als ik aankom op het kantoortje van de BBTK op de hoofdzetel van Fortis AG word ik meteen verwelkomd door Karel Meeganck (BBTK), Bruno Purnelle (SETCA) en Christiane Van Aster (CNE) . “Onze collega's van het LBC en het ACLVB zijn verontschuldigd daar ze in vergadering zijn.” Misschien kunnen we best beginnen met de vraag waarom jullie het nodig vinden om met een dergelijke petitie van start te gaan. Eigenlijk ging de bal aan het rollen met de Bolkestein-richlijn. Dat heeft ons wakker geschud. Die richtlijn geeft aan dat de patroons een heus offensief hebben ingezet tegen de relatief goede arbeidsvoorwaarden en sociale zekerheid die wij kennen. Vanaf toen zijn wij waakzamer geworden. Deze zomer, kort na de uitbreiding van de Europese Unie met o.a. Polen, kwam er dan een heus patronaal offensief: 40-urenweek op Siemens, langer werken, flexibiliseren, afschaffen van het brugpensioen,... Het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) nam bij monde van Timmermans duidelijk standpunt in voor de herinvoering van de 40-urenweek. Wij vonden toen dat we best eens aan onze patroon konden vragen hoe hij tegenover deze voorstellen stond. Op FORTIS AG werken we immers 35 u per week. We maakten een pamflet voor de werknemers en besloten om op de ondernemingsraad van september onze patroon daarover te interpelleren. Het antwoord vonden wij verontrustend daar de directie zich niet wilde uitspreken voor behoud van de 35-uren week, al moeten we eraan toevoegen dat ze zich ook niet uitspraken voor de 40-uren week. We waren ook een beetje ontgoocheld over de afwachtende houding van de vakbondsleiding. Wij vinden dat onze leiding veel kordater had moeten reageren op dergelijk patronaal offensief, maar dat kordate antwoord blijft maar uit. Zo groeide het idee om een petitie te lanceren, we wilden ze in de eerste plaats voorleggen aan andere delegees om zo een duidelijk signaal te geven: “Wij staan klaar staan om onze rechten en verworvenheden te verdedigen.” Nu gaan we de petitie uitbreiden. We vragen aan andere delegaties om ze te adopteren, in de vorm van een “peterschap” en er in eigen naam mee rond te gaan op het bedrijf. Wij gaan dat op FORTIS AG nu ook doen, we denken dat er ondanks het hele discours over vergrijzing nog heel wat mensen zijn die het brugpensioen en de 35-urenweek willen verdedigen. Vinden jullie dat die petitie al enig effect gehad heeft?
(Karel gaat in een schuif naar de ingevulde petities zoeken en
legt een stapeltje op tafel.) Brugpensioen, werkduurverlenging, ... zijn dat dingen waar de mensen van wakker liggen? Wij worden daar alle dagen over aangesproken, de mensen zien het gewoon niet zitten om langer te werken. Dat is niet overdreven hoor. Zeker de oudere mensen spreken ons daarover aan. Velen daarvan hebben schrik en zien het echt niet zitten om nog langer te werken. Bij de jongeren ligt dat iets anders, hun pensioen is nog niet voor morgen. Veel van de jongeren doen hier eigenlijk ook heel wat overuren. Ze worden zogezegd benoemd tot 'kaderlid' en dan werken ze als gekken omdat hen beloofd werd dat ze verder konden opklimmen. Die jongeren die werken eigenlijk voor een stuk gratis maar ze schijnen dat niet meteen te beseffen. Het is pas na een paar jaar dat ze begrepen hebben dat ze in de maling werden genomen, en velen vertrekken dan naar een andere job. Toch zijn er ook heel wat jongeren die zich uitspreken tegen werkduurverlenging. Jullie beseffen toch dat alles wat jullie zeggen regelrecht ingaat tegen het gangbare verhaal in de media. Bovendien kan je niet ontkennen dat de vergrijzing op de één of andere manier betaald zal moeten worden. We weten wel dat de mensen dagelijks in de media een ander verhaal horen, maar we zien dat heel wat mensen onze petitie steunen en willen ondertekenen. We ontkennen ook niet dat vergrijzing een probleem is, maar als men eerst eens zou beginnen met de belastingsfraude en fiscale spitstechnologie aan te pakken dan zou men snel geld gevonden hebben om die vergrijzing op te vangen. En waarom wil men geen belasting op fortuinen invoeren? Dat alleen al, samen met het aanpakken van de belastingontduiking, zou meer dan genoeg opleveren om de vergrijzing aan te pakken. Bovendien, in de gezondheidszorg zou men eens moeten onderzoeken hoeveel geld er gewoon cadeau wordt gedaan aan de farmaceutische industrie, het gat zou snel gedicht zijn. Er zijn ook 600.000 werklozen, dat men eerst eens begint met die mensen werk te geven in plaats van zij die al werken nog langer aan het werk te zetten. We beseffen goed dat we niet dezelfde taal spreken als de patroons, maar juist daarom is het nodig dat we in het tegenoffensief gaan. Dat is nu precies wat me die petitie willen doen.
|