arch/ive/ief (2000 - 2005)

Indische filmmakers tegen censuur: alternatief Indisch filmfestival in Brussel
by Sophie Parisse Thursday, Sep. 30, 2004 at 3:21 PM

Tijdens het World Social Forum 2004 dat plaatsvond in Bombay, zag een nieuw project het licht: VIKALP, films for freedom. VIKALP, betekent alternatief in het Hindi. VIKALP, films for freedom, is een pacifistische actie van Indische filmmakers die lid zijn van de ‘Campaign Against Censorship’. Eind oktober komt VIKALP naar Brussel met enkele opmerkelijke en unieke Indische documentaires. Plaats van gebeuren: Les Bains Connective in Vorst.

download PDF (621.7 kibibytes)

‘Campaign Against Censorship’ is een actief platform van ongeveer 275 Indische filmmakers, die samen kwamen om te protesteren tegen het initiatief van het Ministerie van Informatie en Diffusie dat een nieuwe wet wou instellen. Deze wet stelt het bezit van een filmvertooncertificaat als essentiële voorwaarde om deel te nemen aan Internationale Film festivals in Indië. Het platform zag hierin verregaande staatsverdrukking. Dus maakten zij een petitie op dat werd ondersteund en getekend door tal van Indische culturele figuren. Het ministerie moest uiteindelijk van haar project afzien.

Aangezien documentaires vaak een zekere kritiek op de maatschappij uiten, krijgen zij geen vertooncertificaat. Hierdoor mogen zij publiekelijk in Indië niet vertoond worden.

Tijdens het World Social Forum 2004 dat plaatsvond in Bombay, zag een nieuw project het licht: VIKALP, films for freedom. VIKALP, betekent alternatief in het Hindi. VIKALP, films for freedom, is een pacifistische actie van Indische filmmakers die lid zijn van de ‘Campaign Against Censorship’. Zij reageerden enerzijds tegen de beslissing van het MIFF (Mumbai International Film Festival) dat zonder enige uitleg tal van Indische documentaires weigerde in haar programmatie van 2004. Anderzijds willen zij een duidelijk beeld schetsen van de politieke, sociale, culturele situatie in hedendaags Indië.

VIKALP, films for freedom werd voor de eerste keer in Bombay gepresenteerd gelijktijdig met het MIFF 2004, juist aan de overkant van de straat. Het was een zelfstandig alternatief documentaire festival. VIKALP werd praktisch en financieel helemaal ineengestoken door de documentairemakers zelf. Voor bekendmaking aan het publiek van hun actie maakten zij gebruik van de mediatisering van het MIFF. Het ging uiteindelijk zo ver dat MIFF in een persconferentie verduidelijking moest geven over haar programmatie en de voorwaarden van haar selectie. Het werd een groot succes en een stap verder voor de filmmakers in hun strijd voor vrije meningsuiting.

Na dit succes beslisten de documentairemakers verder te werken aan de organisatie van VIKALP, films for freedom.

Zo organiseerden zij een rondreizend VIKALP festival in verschillende streken van Rajastan.

Daarna werd VIKALP geprogrammeerd in Trivandrum, Bangalore, Chennai en Delhi.

Voor programma zie PDF-document.