arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het algemeen enkelvoudig stemrecht, toetssteen voor democratie
by ace Monday, Jun. 21, 2004 at 9:19 AM
ace@steun.be

Het algemeen enkelvoudig stemrecht voor alle burgers (inwoners) wordt de toetssteen om te zien of men het meent of niet en wie de democratie in z’n meest formele en essentiële vorm negeert zal verder de rekeningen gepresenteerd krijgen.

Verhofstadt is de ware schuldige van de groei Vlaams blok, zo betoogt Willockx – Coveliers voordragen als burgemeester van Antwerpen, waar haalden hij het, z’n voorzitter aan de kant zetten, Dewael zijn persoonlijk agenda de voorkeur laten geven en eventjes overstappen naar de federale regering, de ministerwisselingen in Vlaanderen en Somers als een onwennige beer op de hoogste post en niet te vergeten, het liberale gevecht tegen het migrantenstemrecht of laat ons zeggen tegen algemeen enkelvoudig stemrecht op gemeentelijk niveau, dat schudt Willockx allemaal uit z’n mouw in z’n analyse in de Morgen van 21 juni 2003. Interessant, maar minstens even desastreus en destabiliserend voor de democratie waren in losse volgorde:

- de totaal onterechte aanval van Verhofstad tegen Abou Jah Jah na de agressie van de politie met peperspray en de demonisering van wie eventjes gebruik maakte van z’n democratisch recht

- de totaal onnodige, onnuttige en onterechte vestimentaire demarche van nota bene de Minister van binnenlandse Zaken Dewael tegen het kappeke van de moslimvrouwen. Als dat geen desastreuze etiquettering is die ingaat tegen het fundamentele recht om zich te kleden zoals men wenst. Anders moet men ook de mannen met cravatte maar zonder onderbroek ook aanpakken.

- de manifeste destabilisering van huishoudelijke zorg en kinderopvang door de dienstencheques in handen te geven van interim-bureaus en commerciële ondernemingen. Zo kunnen de betere inkomens hun wasjes en plasjes en het strijken van hun hemden met 80% subsidie op kosten van de overheid laten doen. Ook deze afbraakpolitiek van de reguliere dienstverlening en verzekerde zorg is een autostrade naar het Vlaams Blok.

- en het PersoonsGebonden budget in de gehandicaptenzorg zal de reguliere dienstverlenging en collectieve zorg evenzeer ontregelen door de zorgbehoevende rechtstreeks te confronteren met de vrije markt (Bolkenstein en GATS zijn niet veraf met het PGB). Niet alleen het middenveld maar ook de ‘historische opgebouwde dienstverlening’ moet eraan geloven. Het zal de markt en uiteindelijk de commercialisering van de zorg zijn die gedaan kan maken met de ‘kristelijke’ wortels van de dienstverlening. Zij zal slagen waar de antikaloten deciennalang in mislukt zijn. Ook hiermee wordt voeding gegeven aan de verzwarting van markt en politiek.

- de ‘groene’ Minister Vogels die als Minister van Welzijn overleg en gesprek met vakbonden en middenveld heeft opgeblazen en nu kan terugkomen als pleitbezorgster van het gesprek met de nog altijd veroordeelde racistische partij. Groen dat voor de tweede maal de arbeidersbeweging in de steek laat door zich strategisch aan de kant te zetten en het Blok en alle slechtgezinden in de partijen verder vrij spel te laten.

- en waar bleef/blijft de arbeidersbeweging om druk te zetten het algemeen enkelvoudig stemrecht herin te voeren op alle niveau’s, dus niet alleen voor elke burger op gemeentelijk vlak maar ook het stemrecht voor burgers afkomstig uit de migratie op gewestelijk-, gemeenschaps- en Europees niveau toe te kennen, zodus de democratie met de democratie te verdedigen.

Het algemeen enkelvoudig stemrecht voor alle burgers (inwoners) wordt de toetssteen om te zien of men het meent of niet en wie de democratie in z’n meest formele en essentiële vorm negeert zal verder de rekeningen gepresenteerd krijgen.

En voor wanneer een fundamenteel onderzoek naar extreem rechts zoals Jos vander Velpen voorstelt in http://archive.indymedia.be/news/2004/06/85987.php . Het zou de universiteiten sieren moesten zij hier op korte termijn een initiatief in nemen.