arch/ive/ief (2000 - 2005)

GGO's: Uitspraak Monsanto vs. Schmeiser
by neopygmee Tuesday, May. 25, 2004 at 5:40 PM
neopygmee_REMOVE_@pi.be

Op 21 mei heeft het Hooggerechtshof van Canada een uitspraak gedaan in de zaak Monsanto tegen Percy Schmeiser. Beide claimen een overwinning: Schmeiser moet geen vergoeding betalen, maar wat betreft de grond van de zaak heeft het Hooggerechtshof Monsanto volledig in het gelijk gesteld.

Ter opfrissing: Percy Schmeiser is de Canadese boer die door Monsanto, de Amerikaanse biotech-reus, aangeklaagd was wegens patentbreuk. In de greppel naast Schmeisers veld - nog niet eens IN zijn veld - was namelijk genetisch gemanipuleerde canola teruggevonden die gepatenteerd is door Monsanto. Iedereen met enige zin voor rechtvaardigheid en de capaciteit om voor zichzelf te denken weet natuurlijk dat voor deze misdadige besmetting Monsanto zelf verantwoordelijk gesteld en bestraft zou moeten worden. Het gerecht in Canada denkt daar blijkbaar anders over.

De uitspraak komt erop neer dat Schmeiser wel verantwoordelijk gesteld wordt voor patentbreuk, maar dat hij de door Monsanto geëiste torenhoge vergoeding niet moet betalen.

Schmeiser zelf is gematigd tevreden met de uitspraak en ziet ze als een persoonlijke overwinning. De reden dat hij niet moet betalen is de mening van het Hoogerechtshof dat hij geen extra winst had gemaakt door de aanwezigheid van de genetisch gemanipuleerde canola op (of naast) zijn veld. De grond van de zaak is echter de vraag of privé-bedrijven patenten kunnen nemen op levende organismen, en op dat vlak heeft het Hooggerechtshof Monsanto volledig in het gelijk gesteld. De toekomst ziet er dus somber uit.

Schmeiser zegt verder: "Landbouwers zouden bezorgd moeten zijn over deze uitspraak, aangezien het hen nu onmogelijk gemaakt kan worden om zelf hun zaden te hergebruiken." Hij voert echter aan dat dit een zaak is waar het parlement moet over beslissen.

Monsanto van zijn kant heeft de uitspraak "verwelkomd" en is "dankbaar dat het Hooggerechtshof van Canada haar patent op het Roundup-gen als geldig heeft erkend". De multinational ziet deze uitspraak terecht als een overwinning van haar kant.

Bronnen:
- "Percy Schmeiser claims moral and personal victory in Supreme Court Decision":
http://www.percyschmeiser.com/decisioncomments.htm
- "Monsanto Wins Case Over Patented Canola": http://kwiki.ffii.org/?Monsanto040523En
- "Supreme Court of Canada Finds in Favor of Monsanto in Schmeiser vs. Monsanto Patent Infringement Case" (op de site van Monsanto zelf): http://www.monsanto.com/monsanto/layout/media/04/05-21-04.asp

zie ook:
Percy Schmeiser vs. Monsanto: interview : http://archive.indymedia.be/news/2004/04/83920.php