arch/ive/ief (2000 - 2005)

Farma-industrie heeft geen verhaal tegen klachten over misbruiken
by raf Monday, May. 17, 2004 at 10:49 PM
raf@indymedia.be

In het VTM-programma Kiesrecht gaan op dinsdagavond dokter Dirk Van Duppen en Leo Neels van de farmaceutische industrie met elkaar in de clinch. Van Duppen verwijt de farmaceutische industrie haar agressieve marketing: die wil voortdurend nieuwe en nog duurdere medicamenten slijten, terwijl er vaak voldoende geneesmiddelen voorhanden zijn die bovendien als "witte producten" en dus goedkoop verkocht kunnen worden.

Vorige week kon u hier een verslag van de studio-opname van het debat lezen. Inmiddels reageert ook dokter Van Duppen (Geneeskunde voor het Volk), die het debat in de ogen van het studio-publiek wel glansrijk won, maar door de TV-formule en vooral door de ongehinderde inbreng van een Vlaams Blokker toch op zijn honger blijft.

Van Duppen: "Ik vertelde het verhaal van de ouder die een kind verliest door zelfmoord. De zelfmoord is mogelijks losgewerkt door het gebruik van een antidepressivum, waarvan de producent wist dat bij kinderen het zelfmoord kon veroorzaken. Maar hij heeft studies daarover geheim gehouden vanwege de negatieve commerciële gevolgen. Dan reageert Neels: "Dat is één oncontroleerbaar anoniem geval dat je absoluut niet kunt veralgemenen". Maar het voorbeeld komt wel uit het vakblad The Lancet, en er zijn honderden andere gevallen bekend. Waarop Neels vraagt hoe The Lancet resultaten van niet-gepubliceerde studies kent. Dat kan omdat ze omwille van rechtszaken rond deze kwestie zijn bekendgeraakt".

Van Duppen: "Eigenlijk heeft Neels geen verhaal tegen zulke gegevens. Op mijn cijfers rond de marketingbudgetten zegt hij: "Ik ken die cijfers niet, ze komen waarschijnlijk uit een of andere Readers Digest?".

Van Duppen: "Ik heb gevraagd hoe het komt dat er zulke grote prijsverschillen bestaan tussen de verschillende merken van Aciclovir (Zovirax). De ziekteverzekering betaalt het dure Zovirax wel terug (100 euro) maar het goedkope Viratop niet (23 euro). Neels zegt dan: "Ik weet ook niet hoe zoiets komt. Waarschijnlijk is dat de monopolistische dictatuur van de PS geweest". Niemand verstond dit in de studio, het kwam totaal belachelijk over. Maar hieer heeft Neels gelijk. GSK - de producent van Zovirax - heeft in Waver, vermoedelijk een PS regio, een fabriek staan met 4000 werknemers waar de firma haar vaccins produceert. Toen de blockbuster Zovirax uit patent ging, heeft GSK het gedaan gekregen dat dat dure merkproduct wordt terugbetaald, maar niet de goedkoopste generiek. Hetzelfde is met het geneesmiddel Zocor gebeurd".

Het studio-debat tussen Neels en Van Duppen duurde 20 minuten, daarvan worden er 12 minuten uitgezonden. "Zien wat het geeft", zegt Van Duppen. In het scenario stond dat Van Duppen een stelling naar voor zou brengen over de openbare aanbesteding. Maar toen het zover was, ging presentatrice Goedele Liekens direct naar het panel van twee politici die vervolgens hun debat startten met Guy Polspoel en Yves Desmedt als moderatoren. "Dat is wel een enorm gemiste kans", zegt Van Duppen, "want met mijn stelling had ik dat politieke debat in een totaal andere richting geduwd".

Het politiek debat ging tussen Marianne Thyssen,
Europarlementslid van CD&V, en Jurgen Verstrepen van het Vlaams Blok. Bij VTM zien ze de Blokkers kennelijk graag komen. In de eerste aflevering van Kiesrecht op 11 mei zat Blokster Marie-Roos Morel in het panel (over jeugdcriminaliteit).

Van Duppen: "Dit keer hing de Blokker Verstrepen daar de linkse rakker uit: tegen de winsten van de farma-industrie; voor meer generische producten, voor een taks op de reclamebudgetten... Polspoel en Desmedt legden die man geen strootje in de weg. Achteraf mochten Leen (moeder van een hyper-actief kind rc.) en ik beiden nog een reactie geven. Ik weet niet of ze die nog gaan gebruiken. Leen heeft een krachtig verhaal gedaan, dat ze hoopt dat het hier niet zover gaat komen dat er reclamespotjes op
TV verschijnen voor Rilatine met zeer drukke kinderen die na een pilletje mooi en netjes op de schoolbank zouden gaan zitten met hun goed rapport in de lucht".

Van Duppen: "Ik heb mijn standpunt kunnen brengen over openbare aanbesteding als een eenvoudige maatregel om de drie problemen van dit debat in één klap op te lossen. Met een aanbesteding komen er 1.veel goedkopere en betere medicijnen met een besparing van 1 miljard euro; valt 2. de druk voor buitensporige reclamebudgetten weg, omdat de firma's niet meer alles op alles moeten en kunnen zetten om artsen en patiënten ervan te overtuigen dat hun geneesmiddel beter is dan al die andere duplicaten en imitaties en 3. de artsen kunnen eindelijk vrij en verantwoord voorschrijven en staan ze niet meer als individuele artsen tegen al die reclamejongens van de firma's. Ze kunnen dan immers terugvallen op commissies van onafhankelijke deskundigen die zich baseren op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek om de beste geneesmiddelen te kiezen".