arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een memorandum van de Staten-Generaal van het middenveld gericht aan de Vlaamse regering??
by han Soete Wednesday, May. 05, 2004 at 1:22 AM
han@indymedia.be

-Brussel. De Staten-Generaal van het middenveld besprak vandaag haar memorandum aan de Vlaamse regering met de verschillende politieke partijen. Weet U waarover het gaat??

Wat is een/het middenveld?

“Middenveldorganisaties verenigen mensen, bieden emancipatiekansen en dragen op die manier bij tot maatschappelijk betrokkenheid en sociale cohesie. Ze geven mensen een geïnformeerde stem en laten burgers wegen op het beleid van de overheid en van andere maatschappelijke actoren bedrijvig in de economie, de media, justitie, wetenschap,... Ze geven de burger ook effectief invloed op het beleid en willen dat beleid inspireren, doeltreffend en efficiënt maken.”Aldus de intentie verklaring van de Staten-Generaal van het middenveld.

Misschien word het allemaal wat duidelijker als het wat concreet wordt : ACV, ABVV, 11.11.11, Gezindsbond, oxfam, Natuurpunt, Socialistische mutualiteiten,... het zijn enkel van de vele organisaties/ stichtingen/ verenigingen/... die zichzelf zien als een deel van het middenveld.

Staten-Generaal??

Enkele jaren geleden zijn een aantal organisaties / verenigingen / ... uit het middenveld gaan samenzitten. Dat was een reactie op het feit dat het middenveld steeds meer buitenspel werd gezet door politiek en beleidsmakers. Het was haast bon ton geworden en gemakkelijk scoren om te schimpen op het middenveld.
Ondertussen is het aan het keren. De politiek wordt er zich van bewust dat het middenveld een belangrijke medespeler die een belangrijke plaats heeft in de maatschappij. Het middenveld zelf heeft zich ook weten aan te passen aan de moderne tijden. De vakbonden trekken met meer kandidaten dan ooit naar de sociale verkiezingen, jongeren bewegingen kennen een nieuwe dynamiek, ...

De Staten-Generaal is ondertussen uitgegroeid tot een soort koepelorganisatie met een eigen dynamiek. “Een veilig gevoel” is bijvoorbeeld een project waarmee de Staten-Generaal de komende jaren op zo'n 500 plaatsen het thema veiligheid wil doorgronden.

Diezelfde Staten-Generaal maakte in april een memorandum aan de nieuwe Vlaamse regering die aantreedt na de verkiezingen van 13 juni 2004. Daarin werken de Saten-Generaal een aantal voorstellen uit voor een betere werking van het middenveld.

Politici poeslief voor middenveld??
Deze ochtend kregen politici van de partijen die zetelen in het Vlaams parlement de mogelijkheid om zich uit te spreken over dat memorandum. Het was opvallend hoe de verschillende partijen, elk op hun manier, tegemoed kwamen aan de vragen van de Staten-Generaal. “Vlaamse partijen gaan voluit voor participatieconvenant tussen middenveld en overheid” was het besluit van de Staten-Generaal in een persbericht na het debat.
Het valt weliswaar nog af te wachten of het gaat om verkiezingsbeloftes of om reëel engagegementen. Het middenveld is alvast van plan om de verschillende partijen op hun gemaakte beloftes te wijzen na 13 juni.