arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vlaamse partijen gaan voluit voor participatieconvenant tussen middenveld en overheid
by www.middenveld.org Tuesday, May. 04, 2004 at 5:34 PM

Op een paneldebat vandaag dinsdag 4 mei spraken politici van 6 Vlaamse partijen zich uit voor een convenant dat een structureel overleg tussen middenveld en overheden moet vastleggen. Het debat was georganiseerd door de Staten-Generaal van het Middenveld die hiermee haar memorandum voorlegde aan de politieke partijen voor de Vlaamse verkiezingen. Een voorstel tot convenant is één van de eisen uit dat memorandum.

Het voorstel tot convenant dat tot meer samenwerking en participatie moet leiden werd gunstig ontvangen door alle aanwezige politici (Sonia Becq voor CD&V, Dirk Holemans voor Groen!, Kris Van Dijck voor N-VA, Bruno Tobback voor SP-A, Bart Caron voor Spirit en Annemie Turtelboom voor de VLD). Volgens de Staten-generaal van het middenveld moet dit convenant minstens bevatten: de erkenning van de rol van het middenveld, de elementen ter versterking van de participatieve democratie, de bevordering van het vrijwilligerswerk, de samenwerking inzake beleidsuitvoering. Om de uitvoering van dit convenant adequaat te kunnen opvolgen, worden best ook specifieke afspraken opgenomen betreffende wederzijdse en publieke communicatie, aanduiding van verantwoordelijken en timing/fasering van de uitvoering. De Nationale Bank heeft ondertussen het belang van het vrijwilligerswerk geschat op 80.000 voltijdse equivalente banen per jaar wat in geld zon 3,4 miljard vertegenwoordigt. Het belang van dat middenveld als democratische actor kan hiermee niet meer in twijfel getrokken worden

Opvallend was verder de vrijwel unanieme afwijzing van de Europese richtlijn van Bolkestein (die de liberalisering van de dienstensector in Europa tot doel heeft, met verregaande consequenties ook op het sociale vlak), zelfs door de VLD. De overheid moet regelgevend en voorwaardenscheppend kunnen blijven optreden, aldus de politici. Uitspraken die als muziek in de oren klonk van de aanwezige middenvelders maar wel de kritische noot ontlokte dat, totnogtoe, de Vlaamse noch de federale overheid officieel protest aantekende op de Europese fora.

Tenslotte erkenden de meeste politici dat het voorontwerp van het gemeentedecreet zeer zwak is op het luik participatie. In het memorandum stelt de Staten-Generaal een lokaal participatieplan voor, waarmee elke gemeente voorstellen kan doen om de participatie bij haar beleid te verhogen.

Meer informatie:
Ann Demeulemeester, ACW, 0478-50.14.93
Mark Elchardus, 0475-77.36.15
Het memorandum is te vinden op www.middenveld.org