arch/ive/ief (2000 - 2005)

[sociale verkiezingen] we nemen met meer kandidaten deel in meer bedrijven.
by han Soete Saturday, May. 01, 2004 at 3:22 AM
han@indymedia.be

Je kon enkele weken geleden al voorspellen dat de vakbonden hun resultaten bij de sociale verkiezingen zo snel als mogelijk wereldkundig zouden maken. Je zou verwachten dat het de uitslagen van de sociale verkiezingen zijn waar men veel belang aan hecht, deze keer gaat het echter om het aantal kandidaten en bedrijven die deelnemen aan de sociale verkiezingen. En de vakbonden bevestigen unaniem : we nemen met meer kandidaten deel in meer bedrijven.

Aan de vooravond van 1 mei, de dag van de arbeid, is het dan zover. Het ACV toont met cijfers aan dat ze met meer kandidaten in meer bedrijven zullen deelnemen aan de sociale verkiezingen en ook het ABVV bevestigd die tendens. Enkele weken geleden kon je op de voorpagina van De Morgen nochtans lezen dat er 20% minder kandidaten zouden zijn bij de sociale verkiezingen.

Bij het ABVV blijkt het onmogelijk te zijn om accurate cijfers op de proppen te komen, maar dat heeft alles te maken met de manier waarop die vakbond is georganiseerd. De sociale verkiezingen zijn immers in de eerste plaats een zaak van de beroeps-centrales en zij handelen dan ook de dossiers af.

Uit een rondvraag bij het vlaamse ABVV blijkt voorlopig dat ze gemiddeld in 10% meer bedrijven opkomen dan in 2000, en dat er minstens 5 tot 8% meer kandidaten zouden deelnemen. Toch blijft men bij het ABVV voorzichtig en wil men wachten op de officiële cijfers alvorens er meer uit te pakken.


Bij het ACV liggen de zaken anders. Men investeerde er heel wat tijd en energie in het opzetten van een elektronische databank. Die databank moet vooral dienen om de delegees en verozenen beter te ondersteunen, een leuk nevenresultaat is dat het ACV beschikt over bijzonder accurate cijfers en gegevens.
Uit voorlopige cijfer blijkt dat het ACV in Vlaanderen en Wallonië met ongeveer 7 a 8 % meer kandidaten zal deelnemen dan in 2000. Dat zijn voorlopige cijfers die alleen nog maar kunnen stijgen.

In Brussel zit men bij het LBC en de bedienden centrales nog tot over zijn oren in het werk, er is immers een verdubbeling van het aantal bedienden kandidaten in het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde, jawel een verdubbeling van het aantal bedienden-kandidaten.

Uit de cijfers van het ACV blijkt Brussel, enigszins verrassend naar voor te komen als de syndicale hoofdstad van België. In 2000 had het ACV meer 13.000 kandidaten in Brussel, dat zijn er meer dan twee keer zoveel als in steden als Antwerpen, Luik of Gent.


De stijgingen zouden vooral te wijten zijn aan de kampanjes die de verschillende vakbonden voerden om in bedrijven waar nog geen syndicale delegaties waren deze keer wel op te komen met lijsten. Maar dat blijkt ook bittere noodzaak. In West Vlaanderen bijvoorbeeld blijkt dat er 20%nieuwe bedrijven zijn bijgekomen. Niet dat er nu 20% meer bedrijven zijn, er sloten er haast evenveel hun deuren.

In Brussel is de stijging dan weer voornamelijk te wijten zijn aan het grote aantal ICT bedrijven waar men voor de eerste keer deelneemt aan de sociale verkiezingen.


Lees ook:

Herman Fonck, ACV: Wij gaan meer kandidaten hebben dan in 2000. -- han soete

Nora Cassiers ABVV: Er is blijkbaar terug nood aan organisatie -- han soete