arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gehoord op het BRussells Tribunal
by bruno de bondt Monday, Apr. 19, 2004 at 2:35 PM
bruno@indymedia.be

--

De commissie van het BRussells Tribunal aanhoorde twee dagen lang een vijftiental getuigen om te onderzoeken of er een direct verband bestaat tussen de overheersend neoconservatieve denktank "The Project for the New American Century" (PNAC) en de buitenlandse politiek en militaire strategie van de huidige VS-regering. Het werd een tweedaagse vol uitermate boeiende, emotionele en diepgravende getuigenissen van een bijzonder hoog niveau. Een greep uit de verklaringen.

Amy Bartholomew, Canadese professor Internationaal Recht
"Het PNAC en het daaruit voortvloeiende Amerikaanse buitenlandse beleid gaan in tegen het universele gelijkheidsprincipe, dat noodzakelijk is voor een globaal respect voor de mensenrechten. Bovendien vormt heel deze politiek een ernstige bedreiging voor de toekomst van het internationale recht. Denk bijvoorbeeld maar aan het complete negeren van het non-interventiebeginsel door de VS. De oorlog van Bush was illegaal, immoreel en irrationeel."

Iraaks journalist
"De VS wilden met hun oorlog niet alleen de staat Irak vernietigen, maar ook de samenleving, de infrastructuur, en alles wat mensen gedurende jaren hadden opgebouwd. De actie van Bush was bovendien voorbereid door Clinton: Bush kon als het ware de vruchten plukken van het embargo tegen ons land. (...) De oorlog moest de VS een land met natuurlijke rijkdommen als water en olie opleveren, het was geen zaak van een louter militaire overwinning."

Haifa Zangana, Iraakse schrijfster en humaniste
"De meeste Irakezen zijn ontzettend blij dat ze van Saddam verlost zijn, maar willen even graag van de Amerikaanse bezetting af. Het leven van de gewone Irakezen is er allesbehalve makkelijker op geworden. Overal zie je lange rijen mensen wachten op een werkvergunning. Het ministerie van Informatie is afgeschaft, waardoor duizenden mensen vandaag werkloos zijn. De mensenrechten worden absoluut niet gerespecteerd. Irak is helemaal niet klaar voor verkiezingen, het klimaat in ons land is rijp voor een burgeroorlog."

Mr. al-Mukhtar, Iraaks ingenieur, broer van Sabah al-Mukhtar, die in de commissie zetelde
"Tot op vandaag hebben de VS geen enkele poging ondernomen om Irak opnieuw op te bouwen. Wanneer ze dan al eens een gebouw neerzetten, halen ze mensen uit de Fillipijnen om dat doen, in plaats van er de Irakezen zelf bij te betrekken. (...) Als ik aan de afkortingen UK, USA en UN denk, komt elke keer het volgende in me op: 'United to Kill Us All Unnecessary'."

Sara Flounders, co-directeur van het International Action Centre
"Vandaag zien we dat verzetsbewegingen erg creatief zijn, zodat ze zelfs in de weg kunnen staan van een high-tech leger als dat van de VS. Ik ben ervan overtuigd dat men zich in Amerikaanse machtskringen afvraagt: 'How the hell did we get into this?'"

Samir Amin, Egyptisch econoom, commissielid van het BRussells Tribunal
"Er is een duidelijk verband tussen de toekomst van Amerkaanse multinationals en de zogenaamde Pax Americana. De VS vormen vandaag namelijk geen absoluut leidende economische macht meer. Daarom kiezen ze voor een militaire overheersing van onze planeet. Als ze daarin slagen, varen bedrijven als McDonalds en Coca-Cola daar enorm goed bij. Als dat mislukt, betekent dat het einde van hun macht."

Jean Bricmont, professor Theoretische Fysica aan de KUL, een van de aanklagers op het Tribunal
"De oorlog in Irak draaide niet alleen om olie. Enkele belangrijke mensen uit de olie-industrie waren zelfs hevige tegenstanders van de oorlog. Een essentieel onderdeel van de Irak-politiek van de regering-Bush wordt gevormd door een ideologische overtuiging. De overtuiging dat de VS de bakermat zijn van waarden als vrijheid en respect voor mensenrechten, en de overtuiging die waarden aan de hele wereld te moeten opleggen."

Jim Lobe, Amerikaans journalist, lid van de verdediging op het Tribunal
"Als je niet beseft dat er achter de buitenlandse politiek van de Amerikaanse regering en ook achter het Project for a New American Century een diepgewortelde ideologische overtuiging schuilt, begrijp je niet ten volle wat er aan de gang is."

(meer info over de verschillende getuigen, commissieleden, aanklagers en verdedigers vind je op www.brusselstribunal.org)