arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Overview] Debat le foulard/ de hoofddoek
by christophe Monday, Jan. 12, 2004 at 4:40 PM

Overview

[Français | Nederlands | Archief ]

N E D E R L A N D S

Opinies
Priester Remi Verwimp (WTM): "Dewael viseert enkel de moslims. Onvervalst racisme dus"
Geen verbod op hoofddoek! by AEL
Minderhedenforum veroordeelt Dewael over hoofddoek by Naima Charkaoui
Vrijdag poetsdag. De hoofddoek voorbij by Halima Labsir

F R A N Ç A I S

Le Mouvement Ni P…, Ni Soumises sert-il la cause des femmes ? by Mouedden Mohsin
Le problème n’est pas le voile, mais l’islam by Mouedden Mohsin


A R C H I E F

[overview page] Freedom of speech, freedom of cult by red kitten

Wie beschermde Loubna Benaïssa ?
by raf Verbeke Tuesday, Jan. 13, 2004 at 7:24 AM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

WIE BESCHERMDE LOUBNA BENAÏSSA ???????????

Mijnheer Dewael,

U trekt ten strijde tegen de sluier in de openbare ruimte omdat de scheiding tussen kerk en staat volledig moet zijn.
U trekt ten strijde tegen de dwang tot sluieren om moslima's te beschermen tegen hun onderdrukkers.
U verdedigt de democratie als een set van "onaantastbare" rechten tegen minderheden, die zichzelf zien "als specifieke groepen met een eigen cultuur, taal en religie."
U schrijft ter verdediging van de slachtoffers van seksueel geweld in immigrantenbuurten : " we moeten de meisjes dus niet afschermen tegen mannelijke agressoren, maar de mannelijke agressoren zelf aanpakken". Dit als tegenargument omdat in moslimkringen wordt aangehaald dat sluiering zorgt voor "fysieke veiligheid".

Mag ik U een paar vragen stellen, mijnheer Dewael ?

Wie beschermde enkele jaren geleden Loubna Benaïssa ? Dit kind van moslimouders werd het slachtoffer van zware seksuele misdaden gepleegd door een meerderjarige man. Durft U tegen de familie Benaïssa herhalen wat U in uw open brief schrijft ter verdediging van moslim vrouwen ? Durft U deze uitspraak toepassen op andere slachtoffers van seksueel en fysiek geweld ? Durft U deze stelling herhalen tegenover de 11 percent van de Belgische bevolking die ooit het slachtoffer werd van een of andere vorm van seksueel geweld ?

Bent U soms vergeten dat dit kind, noch haar familie, mochten rekenen op enige ernstige bescherming vanwege de politionele en gerechtelijke overheden. Dat zij 5 JAAR LANG na aangifte van verdwijning in het ongewisse werden gelaten, zonder enig bericht over hun kind of over de zoektocht naar hun kind ? Dat zij moesten horen dat hun kind wellicht "ontvoerd werd om uitgehuwelijkt te worden". Dat slechts na lang aandringen door de ouders van vermoorde en vermiste kinderen, de premier van dit land schuchter en schoorvoetend, een vaag excuus aanbood voor het in gebreke blijven van de Belgische Staat in deze zaak.

Bent U soms vergeten dat de zus van Loubna in naam van de familie naar voor trad, getooid met een hoofddoek ? En dit niet alleen op straat, maar ook in het gerechtsgebouw, op de campus van haar universiteit en in de televisiestudio's van de openbare omroep. Dat zij opriep tot kalmte en waardigheid zonder onderscheid van cultuur of religie ?

Bent U soms vergeten dat de begrafenis van Loubna de aanleiding was voor een grote, brede openbare rouwbetuiging waarbij moslims, katholieken, vrijzinnigen, protestanten en atheïsten publiekelijk hun verontwaardiging uitspraken over het feit dat dit kind van Marokkaanse immigranten op deze wijze was omgekomen. En dat de Eerste Minister een verklaring aflegde dat er dringend en eindelijk werk moest worden gemaakt van het stemrecht voor immigranten.

Bent U vergeten dat àlle partijen -ook de uwe, toen hebben meegewerkt aan het Octopusakkoord dat de politiehervorming in gang zette, akkoord dat gij nu als minister van Binnenlandse Zaken verder uitvoert. Bent U alle beloftes van een betere bescherming tegen seksueel geweld en een betere werking van de politiediensten vergeten ?

Als dat niet zo is, mijnheer Dewael,

Dan vraag ik mij af welk effect gij nu beoogt met uw strijd tegen de sluier in de openbare ruimte ?

De scheiding van kerk en staat ? Kom zeg ! In tegensteling tot Frankrijk, waar U blijkbaar uw mosterd haalt, is België het modelland waar religieuze minderheden van staatswege met geld en macht rechten genieten om hun eigen ding te doen. Indien het U menens is met de scheiding van kerk en staat, blaas dan het katholieke onderwijs op en maak er een openbaar neutraal onderwijs van ! De grondwettelijke rechten waarover de katholieke kerk sinds de oprichting van Belgie beschikt, zijn dezelfde rechten die de moslims, die nu al 40 jaar als burgers in dit land wonen, opeisen.

De gelijkheid tussen man en vrouw ? Denkt U nu echt aan de moslimvrouwen een goede dienst te bewijzen door in naam van de grondwet de sluier en andere tekenen van religiositeit uit de openbare gebouwen te halen ? Iedereen is tegen gelijk welke verplichting tot het dragen van gelijk welk symbool of kledij. De staat beschikt over voldoende middelen en wetten om op te treden als er zich slachtoffers van deze verplichting zouden voordoen en om het recht van het individu te verdedigen. Maar laat aan de vrouwen toch zelf de keuze hoe zij zich kleden en welke symboliek en cultuur aan deze kledij wordt verbonden !

Ik lees over dit alles geen letter in uw opiniestuk, mijnheer Dewael.

Dus ik vrees dat U, zo vlak voor de verkiezingen, nu de oolog in Irak nog volop woedt, uit zijt op stemmingmakerij en profileringszucht. Ik denk dat U en uw partij nood hebben aan sterke mannen en harde woorden om te tonen dat U bereid bent om "onze rechten" en "onze cultuur" te verdedigen tegen "achterlijke" religies en culturen.

Ik vrees dat uw operatie zondebokken wil aanduiden om de aanval op de echte problemen - werkloosheid en sociale uitsluiting - gemakkelijker af te weren.

Ik vrees dat uw opinie net het tegenovergestelde effect zal hebben dan het doel dat U verklaart te beogen : het zal namelijk nog meer uitsluiting, nog meer miserie, nog meer slachoffers, nog meer onbegrip en nog meer geweld veroorzaken.

Als U het toch zo goed meent met de democratie, mijnheer Dewael, neem dan de draad van Loubna Benaïssa terug op in plaats van U te laten opjagen door Chirac. Maak de beloftes van toen waar en stel U ervoor garant dat immigranten werk krijgen en voldoende loon verdienen om hun gezin te kunnen onderhouden en maak de publieke ruimte vrij om de democratie te laten zegevieren op de uitsluiting.

Ik weet zeker dat vandaag al een nieuwe generatie immigranten, burgers van deze staat, klaar staan om de fakkel van Loubna's zus over te nemen. Maar als U voortdoet met uw voorstellen tot sluierverbod zonder de echte problemen aan te pakken, zal die generatie niet langer geduld hebben en geen waardigheid meer vinden in het oproepen tot kalmte. Hoe meer U de sluier verbiedt, hoe meer gesluierde moslima's in onze straten zullen rondlopen. En hoe meer moslima's ook het recht zullen opeisen om hun identiteit in scholen en gerechtsgebouwen te tonen.

Mijnheer Dewael, zolang U verder doet zoals U nu bezig bent, staan wij aan hun kant om seksueel geweld, sociale uitsluiting en werkloosheid te bestrijden. Niet U, maar zij zijn immers onze toekomst in de verdediging van democratie, werk en gelijke rechten voor mannen en vrouwen !

Jongens en wetenschap
by klaas Thursday, Jan. 15, 2004 at 6:14 PM

Voor de geïnteresseerden. Lucas Cathérine over de hoofddoek in het radioprogramma 'Jongens en wetenschap'
Als volgt te beluisteren :
Ga naar http://www.radio1.be
Klik op 'Programma's'
Klik op 'Jongens en wetenschap'
Klik op 'De antwoorden'
Klik op 'Januari 2004'
Klik op 'Waarom dragen vrouwen een hoofddoek?'

ik mag geen petje op me kop in de klas, dus jij ook geen doek, oke dan.
by real Friday, Jan. 16, 2004 at 10:41 PM

ik mag geen petje op in de klas en bij me werk, dus waarom zou iemand dan wel een doek op d'r kop mogen? dat is dan wat men zegt: discriminatie

of alles mag, of niks mag, je kan niet iemand voortrekken zoals ze bij doekdragers doen.

voor de fun
by afsin Thursday, Jan. 22, 2004 at 10:18 PM
afsinbe@hotmail.com

waarom draag je een pet eigenlijk?
ik denk dat dit alleen dient om u tegen de zon te beschermen of voor de fun of iets dergelijks
maar de moslimvrouwen dragen hun hoofddoek niet voor de fun
ze doen het omdat dit in de Koran staat.
tevens ze doen hun hoofddoek niet uit noch in de zomer(hoge temperatuur) noch in de winter

Doe Maar Multicultureel
by Tariq Shadid Saturday, Jan. 31, 2004 at 2:37 PM

De manier waarop in West-Europa momenteel wordt gejongleerd met begrippen als integratie en assimilatie, wekt sterk de suggestie dat islamofobie, en juist niet de wens tot integratie van allochtone minderheden, ten grondslag ligt aan de hetze tegen de hoofddoek.

Klik zeker eens op de link, om eens een andere benadering van de kwestie te horen. De mp3 van het nummer "Doe Maar Multicultureel" is gratis te downloaden. Het nummer komt binnenkort uit op DVD!

Het uiten van je religie, waar het anderen niet schaadt, is een grondrecht van de mens. De hooffdoek valt hier ontegenzeggelijk onder. Discussies of de Islam de hoofddoek wel of niet voorschrijft zijn niet relevant: zolang een aanzienlijk deel van de moslims zijn/haar eigen geloof als dusdanig interpreteert, dient dit gerespecteerd te worden door eenieder die beweert werkelijk een voorstander te zijn van gelijkwaardigheid.