arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Ford Genk-sociaal plan] Arbeiders aan het woord: "het is niet eerlijk"
by Marthe Franssen Monday December 15, 2003 at 04:00 PM

Wat vinden de arbeiders van de criteria voor gedwongen ontslag bij Ford Genk?


De criteria voor gedwongen ontslag bij Ford Genk zijn bekend.  Hoewel ze nu misschien  alweer veranderd zouden worden omdat het criterium van ziekte geen wettelijk criterium zou zijn.  Mario Versavel (ACLVB) vindt het normaal dat "de mensen die de kantjes aflopen" het eerst geviseerd worden (Belang van Limburg).  Theo Vangompel (ACV) zegt "er bestaat geen enkel rechtvaardig criterium" (interview Indymedia.be).  Maar wat vinden de arbeiders van Ford Genk nu zelf?

De arbeiders aan het woord:

  • Ze zeggen toch dat dat in strijd is met de wet?  Men kan nooit ziekte als criterium voor ontslag gebruiken, dat zou in strijd zijn met de discriminatiewet.   Er wordt nu weer gefluisterd dat  Ford  dat criterium van ziekte  gaat aanpassen .  Nu zouden alleen mensen slechte punten krijgen als ze hun ziektebriefje niet op tijd hebben binnengebracht...het is hier zo`n heksenketel, wat moeten we nu geloven?
  • Ik vind de criteria wel goed.  Het zijn tenminste objectieve criteria.  Nu gaat het alleen de personeelsdienst zijn die met behulp van een computerprogramma de mensen met de slechte punten eruit haalt.
  • Hoe moeten wij nu nog ergens anders werk vinden?  Er is al zo weinig werk maar nu zijn we ook nog eens gebrandmerkt als we ontslagen worden.  Want de toekomstige werkgever gaat natuurlijk vragen: "vanwaar komt ge" en als hij dan hoort dat ge ontslagen zijt bij Ford, dat weet hij ook dat ge ofwel een sanctie gehad hebt, ofwel vaker ziek geweest zijt, en hij zal u dus ofwel als een herrieschopper ofwel als een profiteur bekijken.
  • Zeg, dat is toch niet eerlijk.  Ik dacht dat je in dit land maar één keer gestraft kan worden voor hetzelfde feit?  Nu worden de mensen die al eens geschorst geweest zijn, nog een keer gestraft.
  • Ja, ik ben aan het tellen hoor, iedereen hier denk ik.  Neen niet zozeer de punten maar wel wat we nu juist krijgen van gouden handdruk.  De tabellen die ze eerst gegeven hebben, blijken nu niet te kloppen, daarin was de gouden handdruk veel te hoog.  En als ge raad gaat vragen op de personeelsdienst... het is daar nogal een soep hoor...
  • Tjsa, we worden heel hard gepushed he.  Ze zeggen nu: teken maar nu, iets beter gaat ge niet krijgen.  Da's normaal he, Ford zou liever uitpakken met allemaal "vrijwillige" ontslagen.
  • Het zijn wel objectieve criteria he? Dat is toch beter dan dat de foremannen beslissen over wie moet gaan en wie mag blijven.
  • Ik heb gehoord dat Ford de criteria voorstelde aan de vakbonden en dat de vakbonden er nog zelfs criteria hebben bijgevoegd omdat ze anders niet aan genoeg ontslagen zouden komen.  Bij de vorige herstructureringen waren er niet genoeg vrijwillige ontslagen, ik denk dat ze ons daarom nu zo onder druk zetten. Als ge beslist voor 29 december, krijgt ge ook een hogere premie dan daarna, en vanaf 1 februari krijgt ge nog minder.
  • Hebt ge het al gelezen? Ford wenst ons in het bedrijfsbladje (@ford) een gelukkig nieuwjaar en prettige feestdagen.  Het is een zwaar jaar geweest zeggen ze, en " bedankt aan de arbeiders voor het verhogen van de rentabiliteit."