arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Overview] Gréve à Sigma in staking
by christophe Wednesday November 26, 2003 at 11:48 AM

Overview

[Nederlands | Français]

Nederlands

Maandag kregen de werknemers van verffabrikant Sigma te horen dat de directie besloten had om nog eens 159 banen te schrappen. De directie komt daarmee tot grote woede van de arbeiders terug op eerdere beloftes. Er brak meteen een staking uit en de directie wordt nu al twee dagen vastgehouden in de burelen van het bedrijf.

Français

Sigma en grève ! by Mugemangango Germain
Sigma, Interview avec le délégué principal FGTB by Mugemangango
Un jeune ouvrier de Sigma (Feluy) by Pestieau Denis

De eigendomskwestie
by Hiram Wednesday November 26, 2003 at 12:25 PM

De eigendomskwestie

Bij een verffabriek van Sigma Coatings in Manage (Wallonië) werken 279 mensen. Maandag maakte de directie bekend 159 van hen te willen ontslaan. Toen hebben die 279 mensen vijf van de directieleden, twee bestuurders van moederbedrijf SigmaKalon en drie vertegenwoordigers van de vakbonden gegijzeld.

U leest het goed. Ondanks een gerechtelijk bevel, ondanks de dreiging van enorme dwangsommen, zitten die tien trotse decision makers nog steeds vast. Ze slapen, als ze kunnen slapen, op en onder de vergadertafel. Ze mogen niet naar huis.

Manage that!

Het is veelzeggend dat ook drie vakbondsbureaucraten gevangengehouden worden. Als het erop aankomt laten werkende mensen zich niet zo gemakkelijk bedotten, zelfs niet door mensen die zich daar serieus op toegelegd hebben, met de ene na de andere cursus ‘Liegen tegen de klasse’.

Moeilijk boeken over marxistische theorie en bijtende artikeltjes op een links weblog — ze vallen in het niet naast de les in revolutionaire moraal die de arbeiders van Sigma ons leren.

Jarenlang, vijf dagen per week, gingen ze keurig aan het werk in de fabriek, alle 279, zonder moeilijke vragen te stellen. In de kantine werd gesproken over voetbal, niet over de toekomst van het socialisme. Toen kwam een paljas in een pak vertellen dat 159 van hen niet meer welkom waren op de plek waar ze al die tijd voor een habbekrats hun arbeidskracht verkocht hadden, om de zakken van de aandeelhouders te spekken.

Meteen, zonder aarzelen, hebben de mensen van Sigma in Manage de eigendomskwestie aan de orde gesteld. Van wie is die fabriek eigenlijk? Kijk nog eens goed?

En de paljassen naar hun kamer gestuurd als stoute kinderen. Gratis mee-eten en nog brutaal zijn ook? Niet in Manage.

?
by denis pestieau Thursday November 27, 2003 at 02:59 PM
dpestieau@swing.be

je pense que le titre:"Les ouvriers de la peinture se fâche tout rouge" n'est pas de très bon goùt, vu la situation.
Merci de changé cela, rapidement.

Federaal politie-eskadron stond klaar
by DS-lezer Thursday November 27, 2003 at 06:09 PM

- Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) had de federale politie de opdracht gegeven een speciaal eskadron paraat te houden om zonodig vannacht in te grijpen bij Sigma Coatings in Manage. Dat heeft een woordvoerder van de minister vanmorgen bevestigd.

http://www.standaard.be/nieuws/economie/index.asp?Snel=1&articleID=DMF27112003_007

Het vervolg
by Hiram Friday November 28, 2003 at 02:59 AM

Vannacht om half twee hebben de arbeiders van Sigma Coatings de zes directieleden die zij nog in gijzeling hielden, vrijgelaten. Eerder al lieten ze de vakbondsmensen gaan, en een directeur die een ziek familielid wilde bezoeken.

Bazenkrant De Standaard schrijft: ‘De directie zou akkoord gaan met vier eisen van de vakbonden, waaronder vervroegd pensioen op 50 jaar. […] De directie heeft voorts aanvaard dat het personeel het bedrijf bezet houdt.’

De arbeiders van Sigma in Manage hebben gewonnen. Wie gisteren het antwoord op de vraag ‘Van wie is die fabriek eigenlijk?’ niet kon verzinnen, moet de voorgaande alinea misschien nog eens aandachtig overlezen.

Voordat u feest gaat vieren zou ik nog drie kanttekeningen willen maken.

De vakbonden eigenen zich nu de overwinning toe, terwijl dit een actie van onderop was, van de mensen op de werkvloer, en er aanvankelijk ook vakbondsfiguren gegijzeld werden. Dat is de geschiedenis die zich herhaalt: achteraf linkse taal uitslaan is ongevaarlijk, maar zolang het nog kan misgaan dringen de bondsbureaucraten tot vervelens toe aan op ‘realistische eisen’. Er is nu in Manage geen arbeider meer te vinden die daar nog intrapt.

Er is geen geweld gebruikt tegen de ‘gijzelnemers’ en er wordt ook achteraf geen vervolging tegen hen ingesteld, terwijl ‘wederrechtelijke vrijheidsberoving’ een misdrijf is en elk misdrijf in een rechtsstaat vervolgd moet worden. De verklaring is, natuurlijk, dat men bang was en is voor solidariteitsstakingen in heel België.

Tenslotte: wat in Manage lukt, kan elders ook. Een fabriek is een fabriek is een fabriek. Er zijn in de wereld veel fabrieken.