arch/ive/ief (2000 - 2005)

Colin Powell komt naar Maastricht
by enmasse Thursday November 20, 2003 at 05:17 PM
enmasse@riseup.net Maastricht

Eén en twee december wordt in Maastricht de OVSE-top gehouden. Colin Powell komt ook. Hij komt om 54 andere landen overhalen om zijn oorlog tegen het terrorisme mee te vechten. Wij yullen Powell en de OVSE laten weten wat we daar van vinden.

Colin Powell komt na...
enmasse-logo-kleur-klein.jpg, image/jpeg, 200x96

Terwijl Bush bij zijn bezoek aan Blair wordt onthaald met een driedaags festival van massaal protest worden in Maastricht de voorbereidingen getroffen voor een vreedzame en massale demonstratie. Deze demonstratie, welke gevolgd wordt door een manifestatie, vindt plaats op 30 november en staat in het teken van de internationale OVSE-top, waar ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell aanwezig zal zijn.

Op 1 en 2 december wordt in Maastricht de twee-jaarlijkse OVSE-top gehouden. Ministers en vertegenwoordigers uit 55 landen komen dan samen. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zal aanwezig zijn. Het belangrijkste punt op de agenda van de conferentie is de «strijd tegen het terrorisme». Onder deze noemer voerde de Amerikaanse regering oorlog in Afghanistan en Irak. Onder dezelfde noemer duurt de bezetting van Irak voort. Enmasse spreekt zich uit tegen de Amerikaanse oorlogscampagne en de steun die verschillende Europese landen, waaronder Nederland, hieraan geven.

«Strijd tegen het terrorisme» is ook het excuus voor schendingen van burgerrechten in het Westen, van de behandeling van krijgsgevangenen in Guantánamo Bay tot aan de stigmatisering van moslims en het beperken van de demonstratievrijheid in ons eigen land. Enmasse verzet zich tegen deze zorgwekkende ontwikkeling.

Daarom roept Enmasse op tot een vreedzaam en massale demonstratie op zondag 30 november; Voor een vreedzaam Europa in een vreedzame wereld. Voor het behoud van burgerrechten en democratie.

Onder het motto «Geen leugens meer» gaat vanaf 13:00 uur een bonte stoet door Maastricht. Deze vertrekt vanaf het Koningsplein en eindigt in een culturele en politieke manifestatie met diverse sprekers en artiesten, waaronder Ali B op de Griend.

Powell bezoekt Margraten?
by - Friday November 21, 2003 at 01:51 PM

Als oud-militair zal Colin Powell wellicht een bezoek brengen aan de erebegraafplaats Margraten, 8 km ten oosten van Mastricht. Dat hangt natuurlijk af van de beschikbare tijd en de veiligheid, maar het is de enige Amerikaanse militaire begraafplaats in Nederland, en een van de grootse in Europa. Duizenden Amerikaanse soldaten, gevallen tussen Normandië en de Rijn, zijn daar begraven. In het verleden werd juist deze begraafplaats uitgekozen voor de Amerikaanse dodenherdenking in Europa: de Amerikaanse bevelhebber spreekt op die dag bij voorkeur in Margraten.

Over de rol van de begraven soldaten als 'bevrijders' is er onenigheid...

http://archive.indymedia.be/news/2003/04/58235.php

Over deze kwestie heeft Enmasse, de organisator van de demo in Maastricht, geen standpunt ingenomen.