arch/ive/ief (2000 - 2005)

CUBA vandaag: politieke gevangenen, martelpraktijken en hechtenissen zonder vorm van proce
by dirk van mechelen Friday October 10, 2003 at 09:58 PM

Vandaag worden er in Cuba honderden politieke gevangenen zonder vorm van proces gevangen gehouden en onderworpen aan middeleeuws martelpraktijken.


Dat zegt ondermeer de Amerikaanse advokaat Richard Bourke, volgens hem vallen de methodes duidelijk onder de definitie van martelingen volgens Internationale Conventies. “Ze passen martelpraktijken toe uit de goei-ouwe-tijd, zoals mensen het in de Duistere Middeleeuwen zouden begrepen hebben”.
Christophe Girod van het Internationale Rode Kruis stelde dat het onaanvaardbaar was dat de honderden gevangenen op Cuba worden vastgehouden voor onbepaalde tijd en zonder vorm van proces. Hij werd in zijn kritiek bijgestaan door een groep van Amerikaanse diplomaten, militaire officieren en voormalige rechters die opriepen om een juridische procedure op te starten om een einde te maken aan de nu al meer dan twee jaar durende hechtenis van mensen van verschillende nationaliteit zonder aanklacht, proces of toegang tot advocaten.
Mr Girod stelde dat het International Committee of the Red Cross deze ongewoon strenge publieke mededeling deed omdat eerdere private contacten met de verantwoordelijke overheid tot niets leidde. “Men kan deze gevangenen niet op deze manier in deze toestand gevangen blijven houden”, zei hij tijdens een bezoek aan Cuba.
President George W. Bush kondigde gisteren nieuwe maatregelen aan die het einde van het communisme moeten versnellen door de invoering van een strenger reisembargo, illegale cash-transferts aan te pakken en een robustere informatie, gericht op de Cubanen. Bush zei dat de Cubaanse leider “uitdagend en met misprijzen had gereageerd en een nieuwe ronde brutale onderdrukking die het wereldgeweten shockeerde. Cuba shall be free!”
Toen tikte iemand de President op de schouder en fluisterde hem in het oor: “Dat stukje Cuba waar die rapporten over gaan, is onze Amerikaanse basis, Guantanamo Bay...”

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/3142206.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/3179858.stm
http://english.aljazeera.net/NR/exeres/F29C8006-3058-44DB-8705-B06417F9838F.htm

Zie ook
by Guido Friday October 10, 2003 at 10:07 PM

Martelingen in Guatanamo.


"De gevangenen werden verplicht om in kleermakerszit of "crucifix positions" in de brandende zon te zitten tot ze niet meer konden en dan werden opgehangen om daarna beschoten te worden met rubberkogels. Of ze worden gewoon vastgebonden en beschoten met rubberkogels."
http://archive.indymedia.be/news/2003/10/74892.php

http://www.theage.com.au/articles/2003/10/08/1065292626353.html

Satire duidelijk?
by Bert De Belder Saturday October 11, 2003 at 11:31 AM
bert.de.belder@skynet.be

Mooi satirisch stukje, maar toch met het probleem dat er nu een vette titel op Indy staat die Cuba lijkt te veroordelen. En dat dan juist in een periode dat Cuba vandaag meer en meer in de vuurlinie ligt, o.a. rond zogenaamde mensenrechtenschendingen (zie http://archive.indymedia.be/news/2003/10/73973.php). Beter iets in vraagvorm achter de titel zetten, in de stijl van "of toch?"

satire duidelijk?
by Guido Saturday October 11, 2003 at 01:06 PM

Misschien moet men maar eerst aan Bert vragen of er wel een satirisch stukje over Cuba op imc.be mag. En misschien er ook maar bij vragen welke titel het stukje wel en niet kan hebben.
En misschien maar direct vragen wat wel en niet gepost kan worden.

Als deze comment verdwijnt, gelieve ook die van Bert te verwijderen.

Che presente - Ambassadeur aanwezig
by jan Saturday October 11, 2003 at 05:51 PM
jan@

Uit het verslag van het debat: "Hadden Chili en Nicaragua niet “feller” moeten optreden tegenover wat later de gewapende overvallers zouden worden? Kan de ethische vraag naar doodstraf wel gesteld worden in derde wereld landen die nog veel kwetsbaarder zijn dan de westerse landen in dezelfde evolutiefase? Was het wel “slim” om tot processen en doodvonnissen over te gaan, heeft dat niet veel krediet gekost? Wat is er aan de hand in Frankrijk en “Pax Christi Nederland - niet te verwarren met Pax Christi internationaal” waar een bepaald soort linkse intellectuelen op de VS-kar springen en de solidariteit met het “Cubaanse project” laten vallen, en wat is hierin de rol van de Reporters zonder Grenzen? Heeft Cuba niet het recht om de Guantanamo baai te “bevrijden” van de Amerikanen, en wat als de VS Cuba aanvallen?

Zo werd een mooi vragenvierkant gecreëerd waarbinnen Rodrigo Malmierca, Cubaans ambassadeur in België, de ernst van de situatie voor Cuba (en de wereld), de legitimiteit van hun rechtspraak en het teken dat met de doodvonnissen diende gesteld als antwoord kon geven. En wat met de permanente steun van de bevolking die met honderdduizenden in de straten van Havanna hun steun betuigen. Deze mensen komen op straat uit overtuiging. En is de positie van Europa niet te begrijpen als het toegeven op een zwak punt als compensatie voor hun ferme positie in de Irak-oorlog. Zelfs de meest kritische “dissidenten” hebben vrijheid van spreken en publicatie. Maar de terroristische maffia, daar moet tegen gereageerd worden. De Europese Unie is vergeten dat onze wetten en reglementen beantwoorden aan de omstandigheden zo stelde de ambasadeur nog in de centrale meeting. En zo werden de geesten verhelderd met een uitermate interessant en door Marc Vandepitte goed gemodereerde Ronde Tafel."

Zie: http://archive.indymedia.be/news/2003/10/74272.php

doodstraf en dissidenten
by ministerie van agitatie Saturday October 11, 2003 at 08:34 PM

Former CIA agent tells: How US infiltrates "civil society" to overthrow governments

BY PHILIP AGEE

08/03/03: Condemnation of Cuba was immediate, strong and practically global following the imprisonment of 75 political “dissidents” and the execution of three ferry hijackers. Prominent among the critics were past friends of Cuba of recognised international stature.

As I read the hundreds of denunciations that came through my mail, it was easy to see how enemies of the revolution had seized on those issues to condemn Cuba for violations of human rights. They had a field day.

Deliberate or careless confusion between the political dissidents and the hijackers, two entirely unrelated matters, was also easy because the events happened at the same time. A Vatican publication went so far as to describe the hijackers as dissidents when in fact they were terrorists. But others of good faith toward Cuba also jumped on the bandwagon of condemnation treating the two issues as one.

With respect to the imprisonment of 75 “civil society activists”, the main victim has been history, for these people were central to US government efforts to overthrow the Cuban government and destroy the work of the revolution.

vervolg: http://informationclearinghouse.info/article4332.htm