arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ford-Genk/Vakbonden klagen laksheid management aan
by raf Wednesday September 03, 2003 at 12:32 PM
raf.custers@euronet.be 0476-954290

De vakbonden bij Ford-Genk klagen scherp de laksheid van het management aan. Volgens de bonden doet de directie niet de moeite om een vakbondsvoorstel over besparingen (via arbeidsduurverkorting) te bestuderen. Volgens ABVV-sekretaris Rony Castermans hebben de bonden dat woensdagochtend geconstateerd toen hun voorstel besproken moest worden.

Sinds juni praten ze bij Ford-Genk over besparingen. Ford-Genk moet van Ford-Europa 12,5 miljoen euro besparen in het vierde kwartaal van 2003. Ford stelde toen de nachtploeg in vraag, maar de vakbonden schoten dat onmiddelijk af en deden alternatieve voorstellen. De nachtploeg voert een spontane stakingsactie.
Nog voor de vakantie spreken vakbonden en directie af dat ze op 20 augustus voortpraten.

Op 20 augustus stellen de bonden een arbeidsduurverkorting van 3 uur voor mèt een tegemoetkoming van de overheid. Bonden en directie spreken af dat technisch en juridisch te onderzoeken tegen 3 september.

Vandaag stellen de vakbonden bij Ford-Genk echter vast "dat het management zijn werk niet gedaan heeft". ABVV-sekretaris Tony Castermans: "in 14 dagen tijd slaagt het management er niet in dat te berekenen, wettelijk te onderzoeken en het fiat te krijgen van de Europese directie. Wat een laksheid! Als dat zo voortgaat, zal Ford-Genk niet de door Ford-Europa gevraagde besparingen realiseren en brengt het management op termijn het voortbestaan van Ford-Genk in gevaar".
Vraag aan Castermans: zou het niet kunnen dat het management zijn huiswerk met opzet niet gemaakt heeft omdat het intussen zelf een ander plan heeft uitgewerkt, misschien zelfs met extra-besparingen?
Castermans: "Nee, het is pure laksheid. Als Jantje of Pietje niet op bureau zijn, gebeurt het werk niet!" Kan men zich zo'n mentaliteit in een multinational als Ford echt permitteren?

Volgens Castermans maakte Ford tijdens het eerste semester winst, "dankzij Amerika en PAG, de Premier Auto Group, waarin Volvo en Landrover winst maken en Jaguar break-even draait".Ford-Europa maakte echter 773 miljoen euro verlies. Ford-Genk moet daarom 12,5 miljoen besparen in het vierde kwartaal. Het alternatieve plan van de bonden zou aan Ford-Genk (mits de overheidssubsidie) in het vierde kwartaal 11 miljoen euro opleveren.

Ford-Genk is volgens Castermans aan het besparen op busvervoer en draait zijn sponsoring in Limburg terug. Hetgeen Tony Castermans doet zeggen: "Ford is zich in Limburg maatschappelijk totaal aan het isoleren".

Ford-woordvoerder
by raf Wednesday September 03, 2003 at 02:15 PM

Van het persbureau Belga: "De directie van Ford Genk wil niet weten van "tijdelijke besparingen" en pleit voor structurele maatregelen die verder reiken dan dit jaar alleen", zegt Ford-woordvoerder Wilfried Baeken.

Ford-woordvoerder/2
by raf Wednesday September 03, 2003 at 04:11 PM

"Woensdagmorgen stelde de directie aan de onderhandelingstafel wel dat het besparingsvoorstel van de bonden wellicht zal doorgevoerd worden. Maar ze koppelt hieraan de voorwaarde dat er een totaalpakket
aan besparingen voor de komende jaren moet afgesloten worden" (uit Belga).

SOLIDARITEIT,,,,????
by Michel Tuesday October 07, 2003 at 02:02 AM

Waar zijn de ford arbeiders? waar zijn ze bang voor?
De directie stuurt iedereeen naar huis'betaald' en de mensen zie je niet meer..
jullie maken het de directie veel te makkelijk...
Vecht voor je job.
Vecht voor de toekomst van onze kinderen.
Vecht tegen kapitalisme.
Waar zijn jullie in godsnaam mee bezig...
Jullie zijn als lammetjes aan't wachten op het verdict van de europese bazen..
eerst gaan er 3000 jobs verloren en als de 3000 jobs er niet meer zijn dan vertrekt de andere helft...Waarom?
Ze delen de kamp in twee en jullie worden afgedankt in twee fases om herrie te voorkomen.
want als de ford na die 3000 jobs volledig sluit dan zijn jullie zo ontredderd dat je nog geen moed meer hebt om te strijden voor jullie job.
Nu is het moment om samen te strijden.
nu zijn jullie met 9000 man. Tel er de buiten firma's bij en je bent met 20000 man.Samen moeten jullie de strijd aangaan tegen het kapitalime...
andes zijn jullie gedoemd om te verdwijnen..

Denk er aan dat jullie samen sterk staan....Denk maar aan de mijnwerkers...zij hebben gevochten en gekregen wat ze wilden...

èèn voor allen...Allen voor èèn!!!!!!

Solidair
by Lidwina Van Limbergen Tuesday October 07, 2003 at 08:23 AM

Beste vrienden,
Met dit kleine berichtje wil ik proberen jullie een hart onder de riem te steken. Ik hoop van ganser harte dat jullie zoveel mogelijk banen uit de brand kunnen slepen, ik weet, samen met veel collega's, heel goed wat jullie nu meemaken. Boven jullie hoofden wordt beslist, daar hebben jullie geen enkele schuld aan. Jaren hebben we gevochten voor PHILIPS TERNEUZEN, maar een groot deel, waaronder ikzelf, heeft de strijd verloren. Velen hebben evenwel ondertussen ander werk, sommigen zelfs beter. Een nieuwe uitdaging doet vaak goed!! Ik wens jullie heel veel sterkte.
Een ex-philips. Graag nog even dit:
HOU JE GEZICHT NAAR DE ZON GEKEERD ZO ZIE JE DE SCHADUW NIET!!!!

tip...
by / Sunday October 12, 2003 at 06:35 PM
/@hotmail.com / /

ik zou mij beter kalm houden als ik van u was, want ze gaan er waarschijnlijk nog meer ontslaan als we blijven staken. ze zullen er 1/3 ontslaan dus we hebben nog kans