arch/ive/ief (2000 - 2005)

[WTO-top in Cancún] Ondemocratische besluitvorming binnen de WTO
by lize Sunday August 24, 2003 at 09:34 PM
lize@indymedia.be

Van 10 tot 14 september vindt in Cancún (Mexico) de vijfde ministerconferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) plaats. Hoe worden binnen deze organisatie beslissingen genomen ?

De WTO wordt bestempelt als de machtigste organisatie van de planeet. Tegelijk is ze ook één van de minst doorzichtige en minst democratische internationale instellingen en plaatst ze zich buiten het systeem van de Verenigde Naties. Op papier lijkt alles in orde want ieder deelnemend land heeft 1 stem en in principe wordt er beslist bij consensus. Alleen : er wordt bijna nooit gestemd. Tijdens de ministerconferenties hebben de rijke landen samen met een leger aan dikbetaalde experts het verloop van de onderhandelingen stevig in handen. Arme landen kunnen vaak niet goed volgen en worden geconfronteerd met deals die rijke landen in achterkamertjes, de zogenaamde 'Green Rooms', hebben bekokstoofd.

Ook vinden in de aanloop van een WTO-top een hele reeks 'informele topontmoetingen' en 'mini-ministerconferenties' plaats, zonder dat hierover een unaniem akkoord bestaat van alle WTO-leden. Ook hier wordt een select groepje landen door de WTO-voorzitter uitgenodigd om de agenda en de ontwerpteksten voor de komende ministerconferentie te bepalen. De voorzitter en ook het secretariaat van de WTO nemen allesbehalve een neutrale positie in. Ze voeren vaak actief campagne voor de agendapunten van de rijke landen en falen in de beschrijving van de standpunten van arme landen.

De besluitvorming binnen de WTO is niet alleen ondemocratisch, beslissingen worden ook sterk beïnvloed door het bedrijfsleven. Officieel heet een WTO-onderhandelingstop een 'ministerconferentie' maar eigenlijk wordt op zo'n top alles voor en door grote bedrijven beslist : de afgevaardigden van de WTO-landen worden allen geadviseerd door adviescommissies uit de industriële sector.

[Lees meer>]
Het ellebogenwerk is weer begonnen door Marc Maes, 11.11.11.
"Ook in ons land en de Europese Unie stelt de WTO een enorm probleem van democratie, omdat via het handelsbeleid waar geen parlement aan te pas komt, essentiële sociale verworvenheden worden weggeven."

Internationale petitie voor demokratie en transparantie binnen de WTO uit : WTO . ZIP bulletin nr. 24
De petitie gaat vergezeld van een uitgebreide analyse van de demokratische tekortkomingen van de WTO-processen en is in de vorm van een memorandum van 16 pagina’s naar de WTO-leiders gestuurd.