arch/ive/ief (2000 - 2005)

Senegalese hiphop in Ronse
by jessie Monday July 21, 2003 at 10:45 AM
jessie@indymedia.org

***

Donderdagavond heeft de Africalia-karavaan voor vier dagen zijn tenten opgezet in het Oost-Vlaamse stadje Ronse. Zaterdagavond was het de Senegalese hiphopgroep Wa BMG 44 die de temperatuur op het marktplein deed stijgen. Ondanks de kleine opkomst was de sfeer in de tent heel goed. De 15-tal jongeren die waren opgedaagd plaatsten af en toe een dansje, want door de lekkere beat kon je gewoon niet blijven stilzitten. De 2 emciez van Wa BMG Babacar (aka Matador) en Emmanuel 'Manu' (aka Nigga Lyrical Ceddo) nodigden het publiek uit om deel te nemen door hen te laten meezingen en meedansen. Hieronder de vertaling van het interview dat ik met hen had en dat terug te vinden is op http://archive.indymedia.be/news/2003/07/71207.php

 

"Wa bmg 44" is een groep bestaande uit 2 rappers (MC's) en een DJ, opgericht in 1992, vrienden van kindsaf, allen afkomstig uit de buitenwijken van Thiaroye, nabij Dakar.

Wa Bokk Menmen guestu betekent letterlijk "allen samen om beter na te denken". Het cijfer 44 is een homage aan de Senegalese tirailleurs die na de bevrijding van Frankrijk gerepatrieerd werden. Ze werden op 1 december 1944 vermoord dooor de Franse koloniale troepen omdat ze hun demobilisatiepremie en de schadevergoeding voor de opsluiting in Duitse kampen opeisten. Het militaire kamp waar ze gestorven zijn en de begraafplaats waar ze werden begraven, bevinden zich in Thiaroye, een voorstad van Pikine, op 15km van Dakar, waar alle leden van de groep vandaan komen.

 

Jullie zijn een nieuw album aan het opnemen. Werken jullie op dit album ook samen met Belgische artisten??

Matador: "Ja, die samenwerking was binnen het kader van een culturele uitwisseling. De Belgen zijn naar Senegal gekomen en daar één maand gebleven. Ginds zijn we beginnen werken. Twee maanden later zijn wij naar België gekomen. We hebben het werk doorgezet en het heeft ons de compilatie "BXL-Dakar" opgeleverd, die moet uitkomen in september."

Met welke Belgische of internationale artiesten zouden jullie graag nog willen samenwerken?

Manu: "Wij willen met niemand werken die niet met ons wil werken. Wij willen samenwerken met iedereen die we kennen, met wie we een goeie relatie hebben. Op dit moment zijn dat mensen zoals Pitcho, zoals UMAN, zoals Smimooz van RAB en zoals MC Liz. Diegene met wie we samenwerkten aan de compilatie. Er zijn ook anderen zoals Baloo van Starflam, die zegt dat als we hem bellen, hij altijd klaarstaat om iets samen met ons te doen. Misschien nog anderen, want iedere keer we optreden, ontmoeten we nieuwe mensen en wisselen we gegevens uit. Die die zich eerlijk tegenover ons tonen, die voelen wat we doen en die ervan houden,... Het is zeker dat we iets met hen doen, want we staan open. Het is een wereld waar we onze lyrics, onze woorden en ons ongeluk, zowel als ons geluk in de hiphop moeten delen met alle mensen."

Wat is het grote verschil met het leven hier en in Senegal?

Matador: "Het grote verschil is de ontwikkeling. Hier is er ontwikkeling, daar is er onderontwikkeling. Het is vooral op materieel vlak dat we een groot verschil zien. Maar daarnaast, vind ik niet dat er een groot verschil is. Wij hebben dezelfde problemen. De werkloosheidsproblemen bestaan hier en bestaan daar. De problemen met de meisjes, met koppels, bestaan overal. Hier, in tegenstelling tot ginder, zijn de mensen meer opgesloten. Je kan voelen dat, zelf ondanks de ontwikkeling, de mensen het moeilijk hebben. Daar hebben ze niks, maar de mensen zijn altijd gelukkig. Wat er hier is, vindt men daar niet terug. Wat er daar is vindt men hier niet terug. Door de uitwisselingen hebben we begrepen dat hier dingen te veranderen zijn, net zoals er bij ons dingen te veranderen zijn. "

Ze noemen jullie "de spreekbuis van de mensen zonder stem". Welke mensen zonder stem willen jullie vandaag vertegenwoordigen?

Manu: "Wij vergelijken het sociaal systeem met een piramide. Als we van piramiden spreken, hebben we ook graven. Oorspronkelijk waren de graven de graven van de farao's, maar hier zijn het de doden, de armen, de levende doden,... Wij vertegenwoordigen hen, de mensen die arm zijn en die noch door de Afrikaanse regeringen, noch door andere regeringen gerespecteerd worden. Zoals we zeggen, we vertegenwoordigen de basis van die piramide. We willen zeggen tegen de mensen die aan de top staan, die de wereld regeren: hou rekening met ons. Zoals ik al eerder zei: er is geen enkele president die dit volhoudt, wij zijn allemaal menselijk. Ze zouden de wereld moeten leiden met meer zachtheid. Wij vertegenwoordigen het "lage" volk. Onze woorden zijn voor hen, onze strijd is voor hen. De oorlog die wij voeren is een muzikale oorlog, een niet-geweldadige oorlog en we voeren die voor hen."

Jullie maken hiphop, maar noemen het genre "Jihadcore". Wat betekent "Jihadcore"?

Matador: ""Jihadcore" heeft 3 dimensies. "Ji hardcore" is Wolof (de Senegalese taal) en betekent: hardcore, de waarheid, zaaien. Daarnaast heb je "Jihad core", de heilige oorlog voor de hardcore, de heilige oorlog van woorden. De 3de betekenis, "Jeha core", is in Sérére, een ander Senegalees dialect. Het betekent: licht brengen. In onze teksten is het dat wat we willen weerspiegelen. We moeten vechten met woorden om de waarheid te zaaien en daarna de mensen licht te brengen. Dat is de "Jihadcore".

Als je iemand wil worden in het hiphopwereldje, is het dan verplicht om het eerst te maken in het Westen?

Manu: "Jazeker. Wij zijn al 10jaar met hiphop bezig in Senegal. Wij kunnen ginds niet leven van onze kunst. Ik leef nog steeds bij mijn ouders. Babacar (aka Matador) ook. Noch ik, noch Babacar zijn al getrouwd. Wij zouden graag trouwen als we iemand vinden. Ik heb een vrouw van wie ik hou en met wie ik wil trouwen, maar ik wil wachten. Je moet naar Europa komen. Hier worden de artisten goed betaald en zijn er goeie optredens. Vandaag viel het materiaal een beetje tegen, maar we hebben anders goed materiaal. We hebben optredens zoals Couleur Café gedaan, waar het qua materiaal schitterend was. We hebben een goed optreden gegeven op BsBbis, Klinkende Munt. Wij stonden daar: "Waw, wat een materiaal!" Als we naar Europa komen, onze stijl kunnen tonen, onze woorden laten tonen, ons engagement, onze strijd, en dat allemaal terwijl je er geld voor krijgt... Want dat geld kunnen we gebruiken. Wij hebben ook zin om te producen. Wij hebben zin om in de muziekwereld te blijven, om onze broeders te producen, om albums met hen te producen of zelf om hun albums te producen. Zoals ik daarnet ook zei is Europa het laatste continent waar er vrijheid is. En ik zeg dit niet omdat ik nu hier in Europa ben. Ze moeten voortdoen met vechten, want de 'American Dream' is "fucked up", is niks meer. Nu weten we en hebben we gezien dat Bush een leugenaar, een gek is. De mensen moeten vechten zodat na Europa, Afrika ook een kant van liefde, van vrede en democratie ontwikkeld. De Afrikanen delen eigelijk, dit is een deel van onze cultuur. Maar waarom al die oorlogen?? Dat is omdat Babylon is aangebroken, Babylon is gekomen en Babylon heeft de belangen getoond: Je moet die domineren, want als je domineert, heb je geld en kan je omgaan met mij.Dit zorgt ervoor dat Afrika naar de kloten is. Ik lanceer een boodschap naar Europeanen en Afrikanen: kom tesamen. Geef een ander beeld en geef onze kinderen een kans, want morgen is het hun beurt. Zij moeten leven in een mooie wereld."

Jullie hebben al enkele concerten in Europa gedaan. Is de sfeer hier anders dan in Afrika?

Matador: "Nee, de sfeer is even warm. De eerste keer dat we hier optraden, waren we bang voor het optreden. Wij wisten niet hoe het publiek ging reageren op een groep die niet eens dezelfde taal sprak. Echt, van het allereerste optreden tot op de dag van vandaag, vinden we dat overal waar we komen ze de vibes snappen, en dat het warm is. Het geeft ons zin om voort te doen. Ik vergeet dat de mensen niet eens de helft snappen van wat ik zeg, ik vergeet zelf dat ik niet bij mij (in mijn land) ben."

Jullie steken veel tijd in Wa BMG. Wat doen jullie nog naast Wa BMG?

Manu: "Naast Wa BMG gaan we de "fourty-four", de 44 doen. (Manu lacht) Het is Wa BMG 44. Nee, beetje serieuser nu. Wat we ernaast kunnen doen is onze broeders helpen om eruit te komen. Die doen goed zijn in voetbal, die die goed zijn op school, die die goed zijn in muziek.We zouden geld willen hebben om projecten in onze buurt te doen, want er is veel armoede, veel geweld en weinig hoop. Wij zouden graag een beetje hoop brengen. Als we slagen, weten we dat het ook zij zijn die voor een stuk slagen, en we weten dat we moeten investeren zodat andere personen het ook kunnen maken. We doen ook andere dingen. Soms hebben we concerten en dan kopen we boeken, schriften of balpennen voor kleine schooltjes. Dit allemaal met het geld dat we hier in Europa verdienen. We zetten een beetje opzij voor de familie en een beetje voor ons en de rest is voor de scholen, de kinderen, want al hebben we zelf nog geen kinderen, toch houden we van hen en we houden van het leven. Dat leven is nogal hard en als we 50 kinderen in een school plezier kunnen doen, is het al iets. We investeren ook in sportieve en culturele verenigingen in onze wijk.

Wanneer mogen we jullie nieuwe album verwachten?

Matador en Manu: (in koor) "2004!!!"
Matador: "Het zal zijn 1-9-9-4 en 2-0-0-4. 2004 zal het jaar van Wa BMG zijn."

BIG'UP à Wa BMG et à PEE FROISS qui était là aussi. RESPECT, les gars!!!