arch/ive/ief (2000 - 2005)

België blijft ongevoelig voor het lot van de Iraanse vluchtelingen.
by Daniel Liebmann Wednesday June 18, 2003 at 12:32 PM

Zestien personen, veertien Iraanse vluchtelingen en twee solidaire Belgen, zijn momenteel in hongerstaking om het recht op asiel te verkrijgen in België. Hun individuele aanvragen werden verworpen en ze weigeren terug te keren naar Iran waar hun leven bedreigd wordt. Iran is een bloedige dictatuur waar de mensenrechten niet gerespecteerd worden.

De vluchtelingen zijn hun hongerstaking begonnen op 6 juni. Ze zijn momenteel reeds erg verzwakt maar niettemin blijven ze vastberaden om tot het uiterste te gaan om asiel te krijgen in België. Het verkrijgen van asiel is voor hen geen gunst maar een rechtvaardige eis. Volgens de recente rapporten van Amnesty International, de Internationale Federatie voor Mensenrechten of zelfs de organisatie van de Verenigde Naties, respecteert Iran de mensenrechten niet. “De doodstraf, net zoals gruwelijke, onmenselijke en vernederende lijfstraffen zijn toegepast op personen omwille van het uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting en vrije organisatie”, betreurt het rapport van 2003 van Amnesty International. Dat is de reden waarom de veertien gedwongen werden deze dictatuur te ontvluchten; hun terugkeer is dus volledig onvoorstelbaar voor hen. Te meer omdat zij nu publiekelijk de barbarij van dit theocratische regime aanklagen en daardoor reeds anonieme doodsbedreigingen hebben ontvangen.

Deze vluchtelingen zijn twee of drie jaar geleden in België aangekomen. Zij hebben zich geïntegreerd of zijn daarmee bezig. Sommigen van hen hebben schoolgaande kinderen. Hoe zouden zij zich kunnen inbeelden dat de Belgische staat niet aarzelt om hen terug te sturen zonder stil te staan bij de enorme risico’s die zij daar lopen ? “Als we toch sterven, is het beter tot het uiterste te vechten hier in België”, dat is het wat zij ons zeggen vanuit de Miniemenkerk waar zij opgevangen worden.

De Belgische autoriteiten moeten zonder aarzelen hun verantwoordelijkheid nemen in dit dossier. Ons land moet de Rechten van de Mens naleven zoals het zich daartoe verplicht heeft door verscheidene internationale verdragen te ondertekenen. Voor deze vluchtelingen moet een respectvolle oplossing gevonden worden.

Onderstaande personen en/of organisaties ondersteunen deze vraag:

naam
voornaam
adres
handtekening


Het Steuncomité dankt u voor het ondertekenen van dit document, voor het zo breed mogelijk verspreiden ervan en voor het ondertekend terug te zenden naar Mevrouw AZADEH BANAÏ, de woordvoerdster van de groep, en dit op volgend adres: Hamerstraat 19, 1000 Brussel, azadehbanai@hotmail.com .
P.S. Een manifestatie ter ondersteuning van de hongerstakers is voorzien voor vrijdag 20 juni om 11 uur voor het Commissariaat Generaal voor Vluchtelingen en Statenlozen, Albert II-laan, 1000 Brussel. Kom er in grote getale naar toe !

zie ook/voir aussi
by Guido Wednesday June 18, 2003 at 12:41 PM

16 Iraanse asielzoekers in hongerstaking!
http://archive.indymedia.be/news/2003/06/68427.php

Manifestation pour les réfugiés iraniens
http://archive.indymedia.be/news/2003/06/68407.php

Demandeurs d'asile en grève de la faim
http://archive.indymedia.be/news/2003/06/67921.php

16 grévistesde la faim aux Minimes
http://archive.indymedia.be/news/2003/06/68463.php