arch/ive/ief (2000 - 2005)

De hooligans van de andersglobalisten
by Guido Tuesday June 03, 2003 at 11:31 AM
pannekoekrobert@hotmail.com

Xavier Declerck van Oxfam International en Eric Goeman van Attac Vlaanderen staan vandaag in DS en mogen hun zegje doen over de Black Blocks

De hooligans van de ...
53321.jpg8cxwqo.jpg, image/jpeg, 425x283

Ik blijf er versteld van staan hoe mensen zich telkens opnieuw door de media laten gebruiken om te zeggen wat het Systeem wil.

Eric Goeman en Stefaan Declerck werden door DS geïnterviewd over het geweld op G8-tops en dat dat de alternatieve tops ondermijnt.

"waarom besteedden de media alweer zoveel aandacht aan die beelden van geweld en berichtten ze veel minder over de ware inzet van zo'n G8-top en het ideeëngoed van de alternatieve top?"

Deze vraag komt van iemand die bij een krant werkt. Je zou kunnen denken dat hij deze vraag kan beantwoorden, maar nee, hij gaat over de vraag heen, net zoals de geïnterviewden trouwens.

Laten we eens keer samen kakken op de Black Blocs.

Enkele citaten:

"Eric Goeman van Attac, ...beaamt: ,,Het is zoals voetballeken het fenomeen hooliganisme zien: alle goede supporters worden over dezelfde kam geschoren als het schorremorrie. En net zoals er voor voetbalhooligans geen waterdichte oplossing voorhanden is, zie ik die ook niet voor andersglobalisten-hooligans. ... En ik wil de Bush-strategie van preemptive strike nu ook weer niet toegepast zien door de politie met een systeem van systematische preventieve inhechtenisneming van 'verdachte' betogers."

Zouden Eric en Stefaan beseffen dat ze met hun uitlatingen deze preventieve inhechtenisneming helpen goedkeuren voor een grote massa? Dat ze hiermee meehelpen aan het scheppen van een denken dat je enkel goed bent als je pacifist bent?

In de Staat Oregon en ook in ander Staten in de States probeert men er een wet door te krijgen waardoor het blokkeren van een baan of gooien met een projectiel 25 jaar cel kan opleveren, dit zouden "terroristische daden" worden.

Uitlatingen zoals die van Eric en co werken dit in de hand, als zowel politie als "echte andersglobalisten" geweld afkeuren, dan ben je een terrorist als je met een steen smijt of een baan blokkeerd.

"Xavier Declerck (Oxfam) en Eric Goeman (Attac) betreuren dat de G8 in Evian de foute perceptie over de andersglobalisten opnieuw voedde. ,,Via tv blijft vooral dat beeld van vernielzucht hangen, terwijl intussen vele duizenden andersglobalisten vreedzaam hebben betoogd."

Wiens fout is dat nu, van de Black Blockers of van de media? Was er geen geweld geweest op de voorbije toppen, hoeveel van de protesten zou er dan in de media geraakt zijn?

Terwijl dit interview afgenomen werd, waren enkele duizenden "andersglobalisten" aan het betogen tegen de privatisering van waterb en hebben ze ook betoogd tegen de politierepressie, zie Geneve: anti-repressiedemonstratie

"We gaan ervan uit dat de beleidsmensen, met wie de andersglobalisten al jaren een politiek van dialoog voeren, over dat vertekende imago heen zijn."

Voorbeeld van dialoog: Discours du Pdt d' ATTAC lors d' une rencontre avec Chirac

Over Attac tijdens een Davos-top:Réaction à Attac

Zie ook wat enkele "presidenten van Attac" in de media zeiden: Does Attac serves the police?

"We gaan ervan uit dat de beleidsmensen, met wie de andersglobalisten al jaren een politiek van dialoog voeren, over dat vertekende imago heen zijn."

A ja, waarom zetten ze dan nog steeds zelf zogezegde Blockers in op betogingen, zoals op bovenstaande foto en op deze foto?

Wordt eens wakker mensjes, van de globale fascistische terroristenstaat is het gelijkvloers gelegd, gaan sommigen meehelpen om het eerste verdiep te bouwen?

PS, voor de mensen die zin zouden hebben om te zeggen, "is hij daar ook weer, hij was er niet eens bij". Inderdaad, ik was er niet bij, maar heb veel achter de PC gezeten opdat deze site ook info over Evian kon aanbieden. :-)

zendtijdsubsidie
by klaas Tuesday June 03, 2003 at 12:40 PM
klaas@raaf.be

het is natuurlijk wel grappig: al eens op de coverage door de massamedia van tops etc. gelet ?

Zijn er relletjes of sabotage, pas dan wordt er over de tegenstemmen bericht, anders niet of nauwelijks...

En in de slipstream daarvan kunnen Attac en andere ngo's hun inhoudelijke punten kwijt.

Zonder black blocks dus geen aandacht voor de ngo's

Nogal ondankbaar van die mensen dus

Het lijkt me nu wel al bewezen dat de twee tactieken samen het grootste effect bereiken: zweep én inhoud

Laat ons dus vooral elk ons eigen ding doen en ophouden met dat kannibalistisch gezeik

Ik bouw mee?
by Maarten Van Hove Tuesday June 03, 2003 at 12:44 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

de beelden die ik zag Guido, waren van Molotov-cocktails in een H&M. Dat ziet er nu eenmaal uit als blinde vernieling, met een vleugje commentaar à la ''t is ne multinational'.

Ik kan me niet echt goed voelen bij die gasten, bouw ik nu mee aan het eerste verdiep van de globale politiestaat, zoals je dat zei Guido?

t'vliegend schijt
by teabag Tuesday June 03, 2003 at 01:15 PM

en ik krijg 'tvliegend schijt van diene Goeman die keer op keer zijn lulkoek verkoopt tegenover het BB.
Zijn eigen beweging noemt "Attack" maar o wee als er wat steentjes door de lucht gaan, dan gaat meneer uit schrik bij de krantjes gaan huilen.

zeg het eens niet met een bloemetje
by koala Tuesday June 03, 2003 at 01:37 PM

Politiek of hooliganisme?En so what?Maakt het wat uit?
En van mij mag het nog wat vaker en wat meer zijn.Mensen zijn het beu om langs achter genaaid te worden door de machtshebbers/sters. We leven in een waandemocratie (hoewel de maskers meer en meer afvallen)waar alles boven het hoofd van het volk beslist en bedisselt word om het status quo van de macht te bewaren. De uitbuiting door ,door westerse regeringen gesteunde, multinationals van derdewereldlanden , sociaal zwakkeren bij ons etcera, (kortom van iedereen die niet zelf een multinational is bij manier van spreken)is nauwelijks nog te overzien. Is het dan niet logisch dat mensen een uitlaatklep zoeken om hun woede maar ook hun angst (wat voor wereld bouwen we hier?)te uiten?En als je ziek word van de reclames van de H&M waarin vrouwen nog maar eens als sexobject ten toon worden gesteld om een lapje textiel te verpatsen dat dan waarschijnlijk nog door een kindslaafje in een of andere "sweatshop" in elkaar is gezet...Pleur dan gewoon een molotov binnen!En als je het hoofd van de wet niet kan kraken kan je op z'n minst nog de arm der wet proberen te pakken te krijgen en breek door dat cordon "bastards in blue"! Politiek , hooliganisme of een spontane expressie van diepmenselijke en oprechte gevoelens?
Nothing ever burns down by itself...
Viva L'Anarquia!

Tuig
by Jeroen Tuesday June 03, 2003 at 01:43 PM

Waar is de tijd dat we ons zorgen maakten over het extreem rechtse tuig van Voorpost en NSV die het tot Vlaamse eer maakten om alles wat niet in hun kraam pastte aan diggelen te slaan. Nu denken enkele anti-kapitalistische 'denkers' dezelfde methoden te moeten bezigen om de 'fascistische politiestaat' te ondermijnen. Wat is het verschil tussen een skinhead die een molotov gooit en een BB die er een gooit? Eerst braaf bezine kopen en betalen in een Esso station en dan stoer doen en hun ding naar een Shell station gooien. De imbeciele pretentie dat dit soort geweld nodig is om gehoord te worden slaat werkelijk nergens op. Of had u echt niets gehoord over de miljoenen die enkele maanden terug wereldwijd vreedzaam tegen de oorlog op straat kwamen? Dacht u dat die oorlog niet was begonnen als er een welgemikte molotov in de Big Ben in Londen was gevlogen? Ik kan er in komen dat u met een probleem zit als u geobsedeerd bent door geweld, maar ik raad u aan toch naar andere alternatieven te zoeken. Naar 't schijnt zijn er tegenwoordig heel wat computergames die aan deze driften tegemoet komen.

Lausanne Solidarity Declaration
by people (posted by Guido) Tuesday June 03, 2003 at 02:13 PM

"We want to say the following, loud and clear:
For us, the only division worth talking about is that between the people of the world and the masters of death and exploitation. The only ‘ring-leaders’ that need to be exposed, isolated, and removed from their position of menace to society are George Bush, Vladimir Putin, Tony Blair, Silvio Berlusconi, Jacques Chirac, Gerhard Schröder, Jean Chretien and Junichiro Koizumi. Our determination to disrupt their yearly feasts of power is matched only by our contempt for that other handful of losers in suits who, instead of fighting for the starving millions of the global South, came to Evian in order to kiss the hands of the torturers.

The blockades were undertaken by a very large number of people, with different expectations and sensibilities. But it was abundantly clear, at least to us, that everybody was agreeing to operate in full solidarity. This was made clear not only by the written declarations of the different blocs, but also from the abundant will to coordinate our fluid actions on the ground. The fact that some of us chose not to engage in highly confrontational tactics (whether for reasons of principle or of prudence) does not mean that we automatically refuse to cooperate, and defend, those who did choose higher levels of confrontation. We are constantly looking for ways to live with our differences, so as to continue acting together for a world of freedom, justice and peace.

We challenge the corporate media to reproduce a single quote or sound-bite from Sunday in which someone who actually participated in the Lausanne blockades denounces another participant.

There is talk of fascist infiltration of the various black blocs. Since Genoa these claims have become certain people’s knee-jerk reaction to high levels of confrontation, but we are prepared to look at the facts. Indeed, from what we saw on Sunday in Lausanne, there was an enormous presence of fascists on the streets. They were all wearing police uniforms. These thugs almost killed one activist, directly beat and tortured hundreds, and left thousands more injured: bruised by rubber bullets, traumatised by concussion grenades and poisoned by highly potent chemical weapons. The corporate media subsumes, under the single category of ‘violence’, (a) the occasional erection of a barricade and its defense with a few bottles and sticks, and (b) the continuous assault on unarmed masses of people with tear gas, flash-balls and icy gushes of water laced with pepper spray."

vredes-tuig
by koala Tuesday June 03, 2003 at 02:26 PM

Ik meen mij vaagweg iets te herinneren van die vreedzame betogingen (hoewel her en der ook wel met stenen gesmeten is geweest meen ik gelezen te hebben).Ik herinner mij vooral dat het massaal toeristje spelen (heel mooi en leuk en ja ik was er ook)in Brussel al bij al geen reet uitgehaald heeft.Even leek het of er tijdens de anti-oorlogsprotesten voorwaar een dialoog geopend is geweest binnen de regering en er zouden wellicht politieke koppen gerold hebben ware het niet dat alles proper toegedekt is geweest (we houden het in de familie nietwaar?).Soit als er al iets bewogen is dan wel door dat stelletje radicale gekken dat er in geslaagd is om een militair transport te blokkeren want zo worden ze door het justitieapparaat omschreven (de procureur beschreef enkelen onder hen als "mensen met een gevaarlijke geestesgesteldheid" in de kranten).
Soit, er zal altijd wel gedist worden op het BB soms terecht en soms onterecht.Zelf ben ik ook niet zo'n fan van geweld (vooral niet in de richting van mijn eigen persoontje)maar ik ben er zeker niet "principieel" tegen.En ik geloof niet dat de relletjes met de flikken de bedoeling hebben "het faschistisch politieapparaat te ondermijnen".Ze lijken me eerder een reactie tegen de politierepressie op dat moment op die plaats( en op alle vorige momenten en plaatsen). Soit...

kortzichtig
by pieter Tuesday June 03, 2003 at 02:27 PM

Jeroen toch...
Wat je zegt getuigt van een onnozele kortzichtigheid.

Er is nog nooit een maatschappijverandering in de sociale richting gekomen zonder direkt verzet. Bekijk maar je sociale geschiedenis: rellen, sabotage, dooien,... .

En nu kom jij hier wat -vanuit je luie bureaustoel- kritiek spuien op mensen die persoonlijke, juridische en financiële risico's nemen om uitbuiting te laten stoppen.

De massamedia en de goegemeente brullen schande...en jouw reflex is te eisen dat iedereen binnen de lijntjes kleurt.

Onafhankelijk denken en de sociale geschiedenis bekijken; misschien is er dan nog hoop voor je. Doen, Jeroen.

Verhofstadt vraagt, wij draaien
by han Tuesday June 03, 2003 at 02:35 PM

De eerste brief van Verhofstadt aan de "anders"globalisten opende met de vraag om zich te distantiëren van die van het Black Bloc die niet tegen geweld zijn maar wel tegen het kapitalisme. Je kan het nog eens opzoeken het staat er haast letterlijk zo in die eerste parragrafe van die brief.

Ziezo ...

Vandaag zijn we dan zover, een deel van beweging laat zich gebruiken door de krant van paars (groen) om openlijk als splijtzwam te fungeren.

Straks zal ook José Bové in ongenade vallen bij bovenstaande heren, en met hem de boeren in Brazillië, de jongeren die genetische velden vernietigen, de collectieven die vluchtelinge bevrijden, om niet te spreken over die mensen die zich met de wapens durven te verzetten tegen de globalisten (zoals de Mapuché Indianen, de Filipino's, ....).

Het zijn mensen die zich voor dergelijke uitspraken laten verleiden die de beweging in discrediet brengen.
Kan je voorstellen dat een vakbondleider afstand neemt van het geweld op een betoging. Ook al staat hij er zelf niet achter, vindt hij het verkeerd, ... ik heb nog nog nooit enig vakbondsleider publiekelijk zijn mede syndicalisten horen veroordelen omdat ze met een steen smeten, iets afbraken,... (Zelfs Nollet niet over Roberto D'Orrazio en de veldslag met de rijkswacht).

Groeten

han


men lijkt te vergeten ....
by han Tuesday June 03, 2003 at 02:44 PM

Men lijkt wel eens te vergeten dat deze beweging haar ontstaan kende in Seattle. Daar werd de "staat van beleg" afgekondigd.

ook niet toevallig
by Mara Tuesday June 03, 2003 at 03:13 PM

Het was o.a. ook ATTAC Vlaanderen en Oxfam die tijdens de betogingen in Laken niet met D14 wilde meedoen uit angt voor te veel geweld en criminalisering.
D14 heeft zich op het einde jammer genoeg laten inpakken door deze semi-gouvernementele organisaties.


geheugen
by Mara Tuesday June 03, 2003 at 04:14 PM

Jan, de manier waarop jij op een van de D14 vergaderingen de beweging `bij elkaar hebt willen brengen` is ondertussen legendarisch geworden:-) Over politieke spelletjes gesproken.
Ik heb geen kwaad woord over ATTAC Brussel.
Bon, dit is een zinloze discussie.

Janneke
by Guido Tuesday June 03, 2003 at 04:14 PM

Ik meen me ook te herinneren dat jij zei dat dat relschoppers waren waar je niets mee kon aanvangen. Dat ze de boodschap van de betoging verpesten. Iets wat je deze dagen wel meer leest.

Voor zover ik me herinner was die groep oncontroleerbaar, heb verschillende oudere mannen hen zien toeroepen, maar helaas, en op het einde was ik te laat aangekomen om juist te kunnen inschatten wat gebeurde.

Nooit denken dat je ziet wat ik zie of hoor :-)

En Attac, daar moeten veel mensen niet van weten, kijk er de links in bovenstaand artikel en de comments maar eens op na. :-)

Organisations semi gouvernementales ...
by Fuschia NIN Tuesday June 03, 2003 at 04:16 PM

Les 'Organisation Semi-Gouvernementales' n'ont pas nécessairement de liens financier avec le gouvernements et les élites, Jan D., elles ont souvent des liens idéologiques tellement forts qu'il n'y a besoin de rien d'autre!
Mais Eric Goeman peut être heureux d'avoir un 'bodyguard' comme toi ... J'en suis presque jalouse ... ;))))

ATTAC = PROZAC ? ( respect à ATTAC Bruxelles, quand même! )

neem je jezelf nu nog serieus?
by autonoom Tuesday June 03, 2003 at 04:29 PM

Van het feit dat attac niet vanuit bepaalde politieke hoek gestuurd zou zijn, daar geloof ik nu eens geen reet van .Nu ja bon.Indymedia.be lijkt de laatste tijd dan ook meer een forum voor allerlei linkse groepjes die wanhopig trachten vanalles te recupereren( anti-oorlogsprotest, eu-rot-op'en en heel de mikmak).Het is en blijft natuurlijk immer amusant de pot de ketel te zien zwartmaken.Tjah en dat tussendoor the ungovernable force zwartgemaakt word door pot én ketel (united)zullen we niet aan onze reet laten roesten (we waren toch al zwart).Wat me meer zorgen maakt is het feit dat ik de indruk heb dat ook deze site stilaan gerecupereerd word (als het al niet zover is).
what if you can't trust the media to be indy?

Wie A zegt...
by Jan D. Tuesday June 03, 2003 at 04:33 PM

Guido 't is 't een of 't ander he.

Vind je ze 'relschoppers' of 'kwajongens' - en er waren er zeker een paar tussen, gastjes van 14 of 16 jaar zelfs - of vind je dat niet?

Organiseer je dan een 'ordedienst' of 'coaching/peacekeeping'? Dan is het ook om die mensen te beschermen, niet alleen tegen zichzelf maar ook tegen de politie.

En ik stond er wel degelijk goed bij op het einde en weet wat ik heb gezien en dat ik zwaar gechoqueerd was. Er kwam een duidelijke opdracht om deze groep voor de ordedienst te isoleren en men wist heel goed dat dit tot hun arrestatie zou leiden. Dat is nog wat anders dan dertig individuele BB'ers afkeuren die een winkelstraat trashen terwijl de betoging ergens anders is.

Maar A zeggen en B doen, dat gaat voor mij niet. En sommigen doen dat hier systematisch. Voor het ene publiek hebben ze die boodschap, voor het andere een andere.

Mara, ik weet dat ik in bepaalde sectaire kringen legendarisch ben geworden die dag (en het zal me worst wezen), maar het resultaat was wel dat er tenminste samen is betoogd op 14 december 2001 en dat jullie daar anders met nog minder hadden gestaan op jullie zogenaamde 'radicale' betoging op een vrijdagmiddag.

Autonoom, voor mij is de keuze duidelijk, geen pot, geen ketel, ook geen trashen maar geweldloze directe actie: veel waardiger, sterker en effectiever. Ik ken trouwens genoeg anarchisten die er net hetzelfde over denken. En wees gerust dat Attac niet politiek wordt gestuurd. Ik vraag me af door wie dan wel?

Madame Fuschia, merci pour les compliments, mais ces liens idéologiques avec le gouvernement? C'est sans doute un délire de votre part. Ne faites même pas d'efforts pour expliquer une telle absurdité, ça suffit déjà.

Mes salutations

jan
by Guido Tuesday June 03, 2003 at 04:55 PM

Kijk, mensen hebben hier hun kloten zitten afdraaien voor toch maar wat berichtgeving over de G8 te doen, sommige zijn ter plaatse gegaan, ander bleven op tot een stuk in de nacht.

Door het goede weer waarschijnlijk zat iedereen minder achter zijn pc, nu regent het weer en het is weer volle bak.

Jan, op andere IMC's wordt Attac ook met argusogen bekeken, dit omdat mensen van Attac denken dat ze kunnen spreken voor de beweging en zelf zeggen wie goed en niet goed is, dit in de media. De president van Attac deed dit dit weekend, de voorzitter van Attac Duitsland ook en nu ook de voorzitter van Attac Vlaanderen.

Een betoging met ordediensten is in mijn ogen zielig, wat is het volgende? Peacekeepers die identiteitscontroles doen en mensen fouilleren?

Ik ken maar één soort relschoppers en dat zijn die die hierboven op foto staan, het zijn ook die relschoppers die vredevolle betogingen zoals die van STOP-USA opgefuckt hebben. En ik zweer je dat ik heel veel schrik had toen het Zuidplein opeens een vrijplaats was voor undercovers om jongeren in elkaar te slaan. Echt wel.

En Jan, voor mij zijn het kwajongens maar als ik de comments en de pers van de afgelopen dagen lees, dan denk ik dat binnenkort alle jongeren serieuze dosissen Relatine gaan krijgen, wat nu ook al gebeurd.

En het meest groffe vind ik gewoon dat men hier zoveel gezaagd heeft dat IMC.be te weing aandacht had voor de privatisatie van water en dan lees in DS dat de woordvoeder van de organsatie die tegen privatiseringen is, geweld veroordeeld terwijl de mensen die protesteerden tegen de waterprivatisering keihard werden aangepakt door de politie.

Er is daar veelvuldig gebruik gemaakt van rubberkogels, flash balls, "conssusion grenades" en het waterkanon. Het alternatieve mediacentrum werd bestormd door leuke individuen zoals op bovenstaande foto. En mensen werden gewoon opgepakt op een camping.

Ondertussen zijn er de afgelopen vier dagen 4*136.000 mensen doodgegaan, waarvan 30.000 kinderen door een gebrek aan bestaande medicamenten of water.

En 2.000.000.000 mensen leven nog steeds van minder dan 1$ per dag.

Ondertussen massale slachtingen in Kongo, Irak bezet, Afghanistan dat wegkwijnt, rascisme in St-Niklaas, 15.000 uitwijzingen per jaar in België, (hoeveel vandaag(?)), moorden op de Ivoorkust, staat van beleg in Peru, omdat daar een "G8" voor de Latijns Amerikaanse landen was, en doe zo maar door en door,...

En ondertussen bouwen Sharon en co een muur rond Palestina terwijl de publieke opnie denkt dat Bush een roadplan/vredesplan heeft opgesteld.


Ik regaeer enkel nog via email en plaats ze niet meer op de site :-)

Ok Guido
by Jan D. Tuesday June 03, 2003 at 06:17 PM

Je hebt gelijk met die Relatine, een typisch verschijnsel voor onze maatschappij vandaag. Problemen? Geef ze een pilletje...

Ik kan me trouwens goed voorstellen dat ook bij die trashers veel mensen zitten die oprecht kwaad zijn op de maatschappij en dat met goede redenen of door begrijpelijke persoonlijke ervaringen.

Maar je moet Eric Goeman eens begrijpen. Hij is net terug van Evian en krijgt een telefoon van een journalist die zegt "Jamaar, Attac, zo'n agressieve naam. Lokken jullie zo geen geweld uit?" Dan begint Eric maar iets voorzichtigs te zeggen, wetende dat het gelijk hoe iemand in het verkeerde keelgat gaat schieten. Dat is dus iets anders dan doen alsof je voor de hele beweging spreekt he. Je ziet hem toch duidelijk tegen politierepressie pleiten.

Maar het is nu eenmaal een feit dat die beweging ook heel wat meer 'gematigde' mensen telt en dat die ook ergens in gaan zitten he, dat is op zich een heel goeie zaak. Binnen Attac zitten trouwens opeenlopende meningen. En als kritiek op Attac (of een bepaalde afdeling) soms terecht was dan heb ik daar geen problemen mee om het toe te geven.

En mag ik er tenslotte op wijzen dat toen op het einde van de anti-Gats betoging een jonge anarchist van het Lappersfront door de politie werd geviseerd en opgepakt, Attac-Vlaanderen dit zowel ter plaatse als via een persbericht (staat ook ergens op deze site) duidelijk heeft aangeklaagd.

weeral 't zelfde
by Pieter Tuesday June 03, 2003 at 06:37 PM
p.baets@worldonline.be

En ondertussen is er een hele discussie ontstaan onder wééral dezelfde mensen...

altijd kom ik dezelfde mensen tegen op Indymedia, waarbij de mensen van Indymedia zelf meestal een nogal eenzijdig politiek discours uitspuwen...

was en ben dit beu en als het zo doorgaat wordt ik het nog beuer!! Jullie gediscussieer gaat de wereld niet veranderen hoor!!

verbreden en verruimen is de boodschap!!! De NGO's en Attac WEERAL afknallen getuigt van weinig creativiteit en goodwill om een oh zo jonge en prille beweging als de andersglobaliseringsbeweging in stand te houden...

want die mensen hebben ons imago weeral eens gered van't weekend... 'k weet niet of je de massamedia wat gevolgd hebt... Een sterke veroordeling van dat geweld heeft ervoor gezorgd dat we er op een goede manier uitkwamen voor de gewone vent in de straat.

Want die gewone vent ben ik vandaag en gisteren alweer meermaals tegengekomen... En geloof me, er was er geen enkele bij die ook maar één goed woordje te zeggen had over dat geweld...

het is allemaal zo mooi vanachter de pc
by jacobs Tuesday June 03, 2003 at 07:02 PM

Ik was er wel, ik zat niet achter mijn pc maar was aanwezig op straat. Als ik al dat gemelk hier lees wordt het me droef te moede. Ik kan een gedetailleerd verslag geven van de verschillende evenementen die ik meemaakte (zowel in Genève als in Laussane) maar bij nader inzien zullen het toch wel paarlen voor de zwijnen zijn. Ik zal het dan ook houden bij de eerste nacht van zaterdag op zondag, 23 uur.

Maar eerst wil ik volgende aanhalen. In principe ben ik geen pacifist en ik kan geweld soms goed praten. Ik zou er zelfs aan mee kunnen doen onder bepaalde voorwaarden.

Op zaterdagnacht rond 23 uur stond ik met een paar vrienden oog in ook met de BB. Een groepje van een 50 à 60 tal jongeren, hun gezicht bedekt, een kap over het hoofd, bottinen aan de voeten, ijzeren staven of stokken in de hand kwamen voorbij op het kruispunt waar wij halt hielden.

Ze kwamen uit de grote chique winkelstraat van Genève (genre Nieuwstraat) waar zij ongeveer van alle winkels de ruiten hadden kapot geklopt. Slechts enkele helemaal, de meeste ruiten hadden één of twee slagen te incasseren gekregen met een barst of een gat erin.

In enkele winkels (zelf heb ik er twee gezien) was er een molotov-cocktail of andere brandbom gegooid. Die brandjes waren door toedoen van klootjesvolk van mijn soort gelukkig snel geblust.

Op het kruispunt waar wij waren sloegen ze links en rechts ruiten in van alle auto's die er stonden. Bij de ene auto 1, bij de andere 2 of 3. Zomaar zonder onderscheid. Ook een aftandse Datsun van zeker een jaar of 10 (waarschijnlijk van een of andere stinkrijke bankier) moest eraan geloven.

Enkele auto's die eraan kwamen gereden moesten plots stoppen omdat ze de baan op gingen. Eén auto probeerde toch nog door te rijden en kreeg een ijzeren staaf tegen zijn achterruit gegooid, gevolg gebroken achterruit. Een jonge vrouw in een auto op 5, 6 meter van mij moest van één van hen (een meisje van ik schat hooguit 17/18 jaar) onmiddelijk achteruit rijden of... en ze dreigde met een stok haar ruit kapot te kloppen. (Toen dacht ik: dit is puur fascisme). De jonge vrouw was helemaal overstuur, wilde zo snel mogelijk achteruit rijden maar daardoor blokkeerde ze haar motor. Gevolg: haar voorruit en een achterzijruit werd aan diggelen geslagen. In de auto zaten naast die vrouw ook nog twee kinderen op de achterbank. Eén van de kinderen had, bleek later wat glas in het gezicht gekregen en bloedde,...

Maar soit, laat ons verder gaan...

Toen die 'casseurs' (zo worden ze daar genoemd en niet BB) het kruispunt verlieten terwijl ze lustig verder ruiten inklopten van zowel winkels als auto's, kwamen de flikken eraan gereden.

De casseurs verdwenen in een zijstraat terwijl ze lustig verder hun werk deden. 50 meter verder werden de ruiten ingeslagen van een garage met een Elf tankstation. Daar werden (met de duidelijke bedoeling om de flikken op te houden twee brandbommen binnengegooid). De garage vatte onmiddelijk vuur. Binnen de paar minuten was het een uitslaande brand geworden met 2 keer een ontploffing en steekvlammen - waarschijnlijk kleinere gasflessen). De brand heeft ongeveer 10 minuten gewoed voor de brandweer ter plekke was. Die hadden de brand gelukkig binnen enkele minuten onder cotrole.

Voor de detailisten: De Geneefse 'Nieuwstraat' is in tegenstelling tot Brussel een woonstraat, dwz dat er mensen boven de winkels wonen. Boven de garage was een appartementsgebouw waar ook mensen woonden.

De casseurs waren ondertussen om de hoek van de garage verdwenen in de straat waar "l'usine" gevestigd is. L'Usine is het alternatieve centrum van genève waar tijdens de G8 Indymedia gevestigd was.

In de straat van l'Usine was er geen of toch nagenoeg geen schade. Daar zijn ook wel weinig winkels, L'Usine werd ook gespaard.

De flikken hebben nog getracht de casseurs in die buurt te onderscheppen maar dat is hun niet gelukt, ze bleken enkele straten verder opgegaan te zijn in de lucht.

Op de terugweg heb ik vloekende, woedende mensen gezien die trachtten de glasscherven uit hun auto te halen. Daaronder autochtonen en allochtonen (in Genève zoals waarschijnlijk op vele plaatsen in de wereld de meiden voor alle werk). Ik had niet echt de indruk dat ze kwaad waren op de flikken. Maar goed, waarschijnlijk hadden ze nog niet de staat van bewustzijn bereikt om in te zien dat ze kennis hadden gemaakt met revolutionair geweld.

Voor de betweters: ik ben niet bang aangelegd en ik heb met mijn vrienden die casseurs op een 20-tal meter gevolgd totdat de brand in de garage sloeg.
Toen de achterhoede zag dat we hen volgden, draaiden er twee zich om en bedreiden ons met hun wapen. Een van mijn vrienden (een 60-jarige syndicalist, weliswaar struis gebouwd) riep wit van woede 'salauds, crapules' en liep erheen terwijl hij dreigde met zijn rugzak. De twee 'helden' draaiden zich ijlings om repten zich om zo snel mogelijk bij hun kornuiten te geraken die al een beetje verder aan het arbeiden waren.

ik wacht met spanning op de eerste 'intelligente' reacties.


jaja...
by teabag Tuesday June 03, 2003 at 08:21 PM

jaja,iedereen is natuurlijk geshokeerd bij het zien van enkele winkelstraten die aan diggelen gaan.
Maar het dagelijkse fenomenale geweld dat die winkelketens op vlak van uitbuiting, kinderarbeid enz veroorzaken zien we natuurlijk niet op onze tv.Ga ne keer na Congo voor het moment waar de jacht op coltran (voor onze gsm's) onder deskundig westerse begeleiding echte mensenlevens kost en geen stomme vitrines.
Over het algemeen is het BB zeer strikt inzake doelwitten, dit in tegenstelling met ordinaire hooligans.Dat er enkelen toch nodeloos uit de band gaan heb je bij iedere groepering.

nuance
by dietger Tuesday June 03, 2003 at 08:50 PM

er is een onderscheid tussen dit geweld zoals hier boven staat beschreven en rellen die uitbreken tussen betogers en politie, bezettingen van wegen.. of tot bij de wto gebouwen proberen te geraken. dat je je woede wilt koelen op winkelruiten tot daar aan toe(al zal ik er wel nooit aan mee doen),maar niemand kan verantwoorden waarom auto's beschadigd worden of mensenlevens in gevaar worden gebracht. directe acties moeten toch een zeker doel hebben. bezettingen/barricades en de red zone binnen dringen zijn dus volgens mij wel verantwoord en dan zijn er ook waarschijnlijk rellen tussen flikken en betogers.
het is dankzij die laatste directe acties dat de anders/antiglobalistische(wat je maar wil) beweging aandacht heeft gekregen en niet door braaf van puntA naar punt B te wandelen.

On the G8: It's the same old shit - but we need new 'tactics' to fight it.
by J Black (posted by Guido) Tuesday June 03, 2003 at 10:56 PM

"I saw teen-aged kids kicked square in the face and thumped on with truncheons, people shot at close (and quite potentially deadly) range with rubber bullets - for what? Attacking police? Destoying the ever-so-sacred 'private property'? NO!! For sitting peacefully on the pavement in protest, refusing to be herded like animals by belligerent and provocative police."
http://indymedia.org/front.php3?article_id=324047&group=webcast

commentaren
by jacobs Wednesday June 04, 2003 at 09:35 AM

Veel intelligente commentaren heb ik niet ontvangen.
De heer of mevrouw Teabag moet leren lezen. Ik ben niet perse gechokeerd door het feit dat winkelruiten gebroken worden. Ik keur het in de context van Genève af, juist. Maar andere zaken keur ik wel af en ik word er zelfs woedend van. Lees de tekst opnieuw en dit keer in extenso, je zal weten welke.

En met dat gelul van de arme kindjes die honger hebben en de Congo, hoe wraakroepend ook, moet je bij mij niet afkomen. het ene onrecht wettigt geen enkel ander onrecht.
Het is niet doordat er in Geneve wat autoruiten zijn ingeslagen, brand is gesticht in woongelegenheden, kinderen een trauma is bezorgd,... dat er één kind minder gestorven is die dag. Dus, alsjeblief klets niet uit je nek.

Echt hilarisch word je als je het hebt over de ethiek van de BB. Ofwel waren die casseurs geen BB, ofwel hadden ze hun statuten niet goed gelezen.
En voor jij en anderen voortgaan om tuig te verdedigen moet je je maar eens informeren over extreem-rechts en Zwitserland, altijd een rare relatie geweest tussen die twee. In Genève waren er veel mensen, ook dom klootjesvolk van mijn stijl, ervan overtuigd dat dat niet kon komen van de andersglobalisten, dat dat provocatie was van extreem-rechts... De waarheid zal wel ergens een combinatie zijn van politiek spel, manipulatie, frustratie, domheid, enz...

En J Black, wat wil je met je citaat aantonen ? Is het omdat de tegepartij zich als een varken gedraagt dat jij dat ook mag ? Met zulke redeneringen geraak je in de logica van wat er nu in Congo plaats grijpt.

Maar in gods/allah's naam, stel die BB niet gelijk met echte vrijheidsstrijders, daarmee kan je deze laatste alleen maar beledigen.

Ach, wat zit ik hier mijn tijd te verdoen, laat maar...
wees maar allemaal overtuigd van jullie revolutionaire gelijk.

De hooligans van de andersglobalisten
by cRimAl Wednesday June 04, 2003 at 04:54 PM
cantfeedmenow@hotmail.com

Ik kan me voorstellen dat het lezen van deze antwoorden dubbel frustrerend moet werken voor Mr Jacobs die hier toch wel een enorm goed punt maakte met zijn post.

Het BB is een 'groepering' die zich vooral inlaat met nutteloos geweld dat in de meeste gevallen tot niets meer leidt dan een slecht beeld van een veel grotere groepering, laten we ze maar de 'andersglobalisten' noemen.

Laten we vooral eerlijk zijn, de zaken die Mr Jacobs beschrijft zijn niet nieuw en net zoals met de politieacties, die trouwens zo gehaat worden door het BB, vallen er onschuldige slachtoffers. Ik kan dan ook totaal geen begrip opbrengen voor mensen die het nodige vinden om winkelramen van hardwerkende mensen kapot te slaan, of die op een ware kruistocht gaan tegen de auto's (ik vraag me af hoeveel mensen er in het bb zitten die achterna gewoon weer met hun eigen auto gaan rondsnorren alsog er niets gebeurd is)

Het probleem met vele anarchisten is dat ze geen oploszsing kunnen bieden. Ze breken af maar bieden geen constructief alternatief aan: dat maakt hun geweld meer dan zinloos in mijn ogen.

Verdomme hé mensen,
by Guido Wednesday June 04, 2003 at 05:42 PM

Kan er ook iemand reageren op de inhoud van het artikel?

Mijn punt was dat Eric en Stefaan zich weer eens hebben laten vangen door de media, op zulke vragen moet je niet reageren. Uw telefoon kan opeens uitvallen, opeens veel geruis op uw telefoon, weet ik veel wat. Bij verdomme elke betoging is het hetzelfde scenario, ze tonen een kapotte ruit en och, dat schaadt de beweging. Zonder geweld was de beweging nooit op TV geweest, onthoud dat eens.

En what the fuck hebben pacifistische betogingen al veranderd? Welke betoging heeft er nu al één kinderleven gered?


En vooraleer mensen weer gaan zagen: goed lezen!

Na de betoging tegen de Europese top in Brussel kwam het eventjes tot een treffen met de politie aan Tour en Taxi's.

Twee waterkanonnen, een cordon agenten aan de ene kant en wat boze betogers aan de andere kant.

Ikzelf was dat naïeve kieken dat met een wit masker en bloemen in de hand tussen de politie en de betogers ging staan, in het naïeve gedacht dat ik een zekere invloed kon hebben op de politie en stenengooiende mensen. Zoals gezegd, een naîef gedacht want toen er geen stenen meer vlogen spoot de politie en omgekeerd.

Na verloop van tijd zijn er enkele mensen bij mij komen staan, al ik me niet vergis stonden we daar met zes mensen. het heeft niets uitgehaald behalve een natte broek.

En toen ik 's avonds bij een vriendin het journaal zag, zag ik daar toch wel Eric Goeman zeker, die als gezicht van de Belgische beweging uitleg mocht geven over het geweld.

Je zag wat beelden van het waterkanon en stenen en dan ik met mijn masker en bloemen in beeld en Eric die dan zegt " Zie je wel, ze zijn niet allemaal gewelddadig."

En toen ik achteraf nog hoorde dat de politie begonnen was met provoceren, begreep ik dat ik alleen maar het Systeem gediend had. Vooral toen ik Eric op de TV zag.

Spijtig dat men hier zo weinig leest over het geweld in de wereld maar vanaf er in de Vlaaaaamse huiskamers een gebroken ruit op TV komt tijdens en betoging, dan heeft iedereen er een mening over, de reden waarom die beelden uitgezonden worden.

Wat hebben pacifistische betogingen nu al uitgehaald behalve dat ze het gevoel geven aan de deelnemers dat ze iets doen?

En aan iedereen die toch zo graag opkomt voor de SP-A, volgens mij draaien de dode socialisten zich om in hun graf mochten ze horen dat men bij betogingen peacekeepers en ordediensten inzeten geweld afkeurt.

Verdeel en heers, kennen jullie dat? Bij elke top opnieuw.

PS, voor de laatse commentschrijver:

"Het probleem met vele anarchisten is dat ze geen oploszsing kunnen bieden. Ze breken af maar bieden geen constructief alternatief aan: dat maakt hun geweld meer dan zinloos in mijn ogen."


"Het probleem met vele NGO's is dat ze geen oplossing bieden. Ze praten en betogen maar bieden geen constructief alternatief aan: dat maakt hun gezeik meer dan zinloos in mijn ogen."

Aan Jacobs, zet er in het vervolg u email bij, bespaart mij de moeite dat ik hier dan moet reageren. Uw bijdragen zijn vooral pro-SP-A, Attac, niet? In commentvorm dan nog.
http://archive.indymedia.be/news/?keyword=&author=jacobs&category=&medium=&year=&month=&day=&comments=yes&display=&limit=10&sort=


DESTROY CAPITALISME, NO TOBIN-CAPITALISME!

gebruik je kans
by jacobs Wednesday June 04, 2003 at 07:18 PM

Goed Guido, om u plezier te doen zal ik de rest van de avond sp.a-er zijn. Vanaf klokslag 0:00 uur word ik dan attacer voor maximum 24 uur. Dan kan je me morgen lekker te kakken zetten.

Mag ik dan daarna weer gewoon ik zijn: ongebonden en vrijdenkend ?

By the way, guido, je zegt: "Wat hebben pacifistische betogingen nu al uitgehaald behalve dat ze het gevoel geven aan de deelnemers dat ze iets doen ?"

Laat me de vraag omdraaien: "Wat hebben gewelddadige betogingen nu al uitgehaald behalve dat ze het gevoel geven aan de deelnemers dat ze iets doen ?"

En ook, je moet wat lezen: ik heb boven geschreven dat ik geen pacifist ben, maar ja dat is alweer een commentje of 6 geleden, dus al een eeuwigheid, dat is natuurlijk moeilijk te onthouden.

Tenslotte: kunnen mijn criticasters misschien eens vertellen of ze het gedrag van het "tuig" (opgelet dat is mijn vooroordeel hoor) revolutionair vinden ?

aan jacobs, een aanvulling bij het artikel, intelligent genoeg?
by Guido Thursday June 05, 2003 at 12:10 AM
pannekoekrobert@hotmail.com

Wat aan u persoonlijk gericht was in mijn laatste comment, kan je zelf nog eens nalezen. De rest was kwaad zijn in woorden, ga het nu heel beleefd doen.

Lees ook de titel van het commentje nog eens.

"Wat hebben gewelddadige betogingen nu al uitgehaald behalve dat ze het gevoel geven aan de deelnemers dat ze iets doen ?"

Ze zorgen ervoor dat betogingen aandacht krijgen, vooral bij toppen, zie Seattle. Opvallend, men zaagt altijd over de kapotte ruiten en nooit over het politiegeweld, ook nu weer.


"En ook, je moet wat lezen: ik heb boven geschreven dat ik geen pacifist ben, ..."

Schreef ik dat ergens, speciaal aan jou gericht?

"Tenslotte: kunnen mijn criticasters misschien eens vertellen of ze het gedrag van het "tuig" (opgelet dat is mijn vooroordeel hoor) revolutionair vinden ?"

Wie zou de dingen die jij beschrijft nu kunnen goedkeuren?

Maar zijn "Een groepje van een 50 à 60 tal jongeren, hun gezicht bedekt" reprensatief voor alle BB'ers? Waren het wel BB'ers en geen neo-fascisten verkleed als BB'ers? Om de repuatie van de BB'ers te bekladden? Of misschien wel verklede agenten?


Jacobs,

wat ik probeerde aan te tonen in mijn laatste comment is dat mensen niet moeten klagen over geweld, maar zelf iniatief nemen als ze willen dat er ook andere beelden op TV komen. Ik had voordien tegen mensen gezegd dat, mocht er geweld zijn, ik tussen de politie en betogers ging staan met bloemen, ze verklaarden me gek. Ik heb het gedaan, met een wit masker erbij. Het resultaat was dat men op TV kon zien dat mensen ander mensen probeerden te kalmeren, dat niet iedereen voor geweld is. Ik geloofde toen nog echt in vrede, pacifisme, nu heb ik er een andere kijk op. En in Brugge en Gent waren de betogingen vredevol verlopen en ik wou meehelpen dat beeld in Brussel te behouden. (Was peacekeeper in Gent.)

Dus als je ziet dat camera's "geweld" filmen en je vind dat erg, doe dan iets, onderneem iets maar zaag niet zo achteraf, is ook zo'n hedendaagse mantra geworden.

En als je familie en vrienden vragen stellen bij dat geweld, vergelijk het dan met de voetbal. :-)

Of print foto's en artikels van op de IMC-sites af en toon die, toon vrede en geweld, in de juiste verhoudingen, misschien kan je er ook zo'n foto van een undercover bijsteken, veel mensen geloven nog steeds niet dat die bestaan.

Maar keur dat geweld toch niet botweg af in de media, want zo maak je je eigen alleen maar belacheljk en breng je schade toe aan de beweging: je stem wordt enkele malen vermeld en de dag nadien weer geweld zonder bv. commentaar van Goeman, dan denken velen, "ja, hij kon het gisteren schoon uitleggen maar wat doet hij eraan?" Dus beter niet reageren of waarom de media niet confronteren, "Waarom tonen jullie altijd de daden van een kleine minderheid? Ipv in de val te trappen."


Artikel over geschiedenis Blac Block:

Infos sur le(s) black bloc(s)
http://archive.indymedia.be/news/2003/05/66478.php


Een jaar en een half geleden:

"The ATTAC is crying and begging and mourning as usual, so it seems the movement is doing a great job. Still alive and kicking, making the reformists mad."
http://archive.indymedia.be/news/2001/12/13350_comment.php#13374

Enkele discussies over het Black Block:

Bruxelles : témoignage en défense des Blacks Blocks
by Des Individu-e-s Saturday December 29, 2001 at 07:27 PM
http://archive.indymedia.be/news/2001/12/15187.php

BB en de CCC : wat zit er achter het Black Bloc geweld ?
by tom Tuesday December 18, 2001 at 09:28 AM
http://archive.indymedia.be/news/2001/12/14306.php

Black block NOT violent - capitalism is!
by Madame Cholet Tuesday December 18, 2001 at 12:26 AM
http://archive.indymedia.be/news/2001/12/14288.php

BLACK BLOCK= FASCISTEN
by W Sunday December 16, 2001 at 11:48 AM
http://archive.indymedia.be/news/2001/12/13918.php

Reactie van Eric Goeman (Attac)
by dispatch team indymedia Friday December 14, 2001 at 05:28 PM
http://archive.indymedia.be/news/2001/12/13341.php

Gezocht : gewelddadige activisten liefst gemaskerd.
by han Thursday August 30, 2001 at 12:27 PM
http://archive.indymedia.be/news/2001/08/7126.php

Het Black Block en de beweging tegen de globalisering
by han Wednesday August 08, 2001 at 11:11 PM
http://archive.indymedia.be/news/2001/08/6505.php

Hoe omgaan met provocateurs in de beweging?
by Walden Bello Friday August 03, 2001 at 03:35 PM
http://archive.indymedia.be/news/2001/08/6380.php

The real Black Block at work
by han Sunday July 22, 2001 at 04:47 PM
http://archive.indymedia.be/news/2001/07/6045.php

Ik vind vind ruiten inslaan van een auto waarin een vrouw en kinderen zitten niet kunnen, zou niet weten wat er revolutionair aan is. Voor de rest, je kan me altijd mailen,

groetjes, Guido

en zo...
by cRimAl Thursday June 05, 2003 at 03:33 PM

...blijven we maar ter plekke trappelen. Waarom zou het systeem zich zorgen moeten maken om de activisten ? Er zijn zodanig veel discussie's gaande onderling dat binnen hier en enkele jaren iedere activist er zal in verzopen zijn.

doodschamen attac | novib
by purple haze Friday June 06, 2003 at 05:23 AM

Geweld komt in eerste plaats van de G8. Daarmee kan je het geweld van demonstranten niet vergelijken. Het geweld dat je op tv ziet van demonstranten is maar een klein gedeelte van de diversiteit van de beweging. Ikzelf ben principieel tegen geweld, maar zie niet in waarom ik zou mogen oordelen als anderen vernieling van een tankstation wel als een middel zien. Het is inderdaad geen mooi plaatje voor de media, en het geeft "de" beweging inderdaad geen mooi imago, maarrrrr het geweld dat je op tv ziet komt voort uit de woede van de mensen. We zouden met allen moeten afvragen waar die woede vandaan komt. De vraag of dit dan ook zinloos geweld is, zal niet zonder meer positief beantwoord kunnen worden gezien het feit dat in Zuiderlijke landen dit soort geweld tegen kapitalistische doelen vrij normaal is, en zo ook vroeger in onze samenleving dit was. ********************new kid in the silvergreenpurplemasqeruadeblackbloc. fuck violence, fuck police, fuck state, fuck capital. more democracy&diversity.

Ondanks alles niet akkoord
by Maarten Van Hove Friday June 06, 2003 at 06:08 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Ik ben na D14 in debat gegaan op deze site met BB'ers en die hebben me hun denkwijze uitgelegd. Ik kan begrijpen wat ze er in voelen om dingen kapot te smijten. Ik kan zelfs de strategie begrijpen.

Ook gewapend met deze visie moet ik die voor mijzelf persoonlijk compleet verwerpen. Compleet contraproductief. Je vervreemt ermee de mensen voor wie we het doen, nl de gewone mensen wiens auto's je beschadigt. Wat is dat nu, één klein bankfiliaal? Die mensen die daar werken zijn geen kapitalistische zwijnen maar meestal gewoon ménsen. Of een H&M. Waar halen jullie je kleren vandaan? Zelf breien???

Punt van deze beweging moet voor mij zijn dat we naast de bestaande mainstream commerciële nonsense een alternatief plaatsen, en dan de mensen wapenen met info en voor de rest compleet vrij laten om zelf keuzes te maken tussen de twee.

Ik begrijp niet hoe jullie zo lustig de lijn doortrekken dat het geen kwaad kan om vanalles kapot te smijten (particuliere auto's en zo inclusief). Je moet dat eens met mijn fiets proberen! Sympathiek zal ik je niet vinden dan.

Sluit me compleet aan bij Jacobs' visie dat je het ene misdrijf niet met het andere kunt goedpraten. Wees in eerste fase eens zelf een beetje consequent menselijk, vanaf dan kunnen we beginnen babbelen.

aanvulling
by Guido Friday June 06, 2003 at 07:20 PM

Aangezien men hier liever praat over het geweld van het BB dan over de nieuwe "niet-dodelijke wapens" die gebruikt zijn, nog enkele foto's van gebroken ruiten. Veel plezier ermee:

Geneva by night
http://www.attac.info/g8evian/?NAVI=1023-113859-14en

violence
by nando Tuesday June 10, 2003 at 07:50 PM

i can principally approve that a nike shop is being smashed back to the stone age, but a lot of people don't have the self control to direct their actions.
Where is the line? Some twisted ass might think that it's okay to rig some of those shops and blow them up.

Once the beast of agression is released, it can't be
chained.
Especially in large groups, where kids get carried away and do stupid shit.