arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ontwijkende verklaringen van de PvdA
by Teller Tuesday May 20, 2003 at 10:48 AM

Na haar verkiezinsgfiasco reageert de PvdA al te ontwijkend en zoekt ze de fout niet genoeg bij zichzelf.

Op http://www.pvda.be wordt wel vaker rond de pot gedraaid als het over thema's gaat die de PvdA een beetje genant vindt. Dat is ook zo bij zo'n grote verkiezingsnederlaag.

Typisch: men heeft het enkel over de paar goeie uitslagen (dat wil zeggen een winst van 0,4 naar 0,5% of zo) en men zwijgt over de slechte uitslagen (de achteruitgang overal in Vlaanderen, bv. in Zelzate en Gent, het feit dat Resist bijna overal minder stemmen haalde dan de partij apart de vorige keer.

Nadine Rosa-Rosso: "De kiescampagne die we achter de rug hebben was heel rijk aan lessen, maar tegelijk is het duidelijk dat we helemaal niet bereikt hebben wat we hadden vooropgesteld. De lijst van Maria heeft in totaal 6.440 stemmen behaald, wat ongeveer 2.600 stemmen meer is dan de resultaten van de PVDA in 1999. "De zware crisis waarvoor we nu staan vereist een sterk systeem met twee partijen. Alleen extreem-rechts mag nog parlementaire oppositie spelen. "

Kris Hertogen: "In Henegouwen zijn op dit moment 90% van de stembureaus geteld. We zijn er met de partij op vooruitgegaan. In de provincie behalen we 5.500 stemmen, een vooruitgang van ongeveer 2.000 stemmen tegenover 1999.

Peter Mertens: "In Antwerpen haalt Resist 10.059 stemmen, ongeveer 1.100 stemmen meer dan in '99 voor de PVDA."

Yeah right Peter, en in de hele kieskring?

En dan gaat men maar weer verder met te zeggen hoe slecht alle andere partijen wel zijn. Maar waarom hebben al de arbeiders dan Vlaams Blok of SP.A gestemd?

" Het contrast tussen de sympathie in de straten en in de bedrijven voor onze partij en onze electorale resultaten is schrijnend en is nog altijd even groot als voorheen. "

Tja, maar hoe komt dat dan PvdA? Misschien vinden de mensen jullie wel sympathiek als je zulke dingen doet met uw dokters en zo maar zal een echte linkse verbreding nodig zijn omdat ze zouden denken dat het ook gteloofwaardig is ervoor te stemmen.

"Maar waar we niet in geslaagd zijn is het geheel van de arbeidersklasse te verenigen rond het programma van Resist: voor werk, vrede en tegen discriminatie. Dat is inderdaad een serieus en groot probleem. Dat toont ons resultaat. Dat is veel meer dan een electoraal probleem. " zegt Peter Mertens daarna. Daarmee slaat hij wél de nagel op de kop. Een derde tot de helft van de traditionele PvdA-stemmers is afgehaakt vanwege de samenwerking met AEL. Het komt eropaan daar iets aan te doen.

Maar uiteindelijk is het weer allemaal de schuld van de pers, van de grote partijen enzovoort enzovoort. Altijd de excusen gaan zoeken bij anderen en niet naar uzelf kijken, zo geraak je niet vooruit.


Ontmoedigingsstrategie
by Edith Tuesday May 20, 2003 at 11:06 AM

Ik ben geen pvda-er, wel centrum-links, van cvp over sp naar AEL. Dat wil niet zeggen dat ik het maatschappelijke nut van de pvda niet zou kunnen waarderen. Wat de telloor hier ook moge stellen, wij laten ons niet ontmoedigen. Er is een sterke band binnen het samenwerkingsverband dat nogsteeds openstaat voor iedereen die de ontvoogding van de allochtone gemeenschap wil ondersteunen en dus het 10-puntenprogramma wil onderschrijven. Als bepaalde personen Stalin uit zijn graf willen halen om er hun basale nationalistische reflexen mee te bedekken, dan kunnen wij ons door die drogredenen niet laten uiteen drijven.

Wat is uw bedoeling?
by Het Rooje Nest Tuesday May 20, 2003 at 11:06 AM

Beste Teller,

Wat is uw bedoeling eigenlijk?

Probeer eens zelf met iets constructief voor de dag te komen, bijvoorbeeld een voorstel om de antiglobaliseringsbeweging uit te bouwen en te verbreden.

Het Vlaams Blok heeft deze verkiezingen gewonnen! Waarom analyseer je dat niet?


ok maar
by Joachim Tuesday May 20, 2003 at 11:10 AM

Inderdaad ...de verwachtingen waren hoger dan het resultaat, de PVDA krijgt wel sympathie maar niet in het stemhokje, het probleem is zelfs veel groter dan enkel een verkiezingsprobleem, enzoverder enzoverder

Dat geeft de PVDA ook toe. En dat er iets aan moet gedaan worden ook. Maar wat zou jij er dan aan doen? In plaats van steeds maar bovenstaande puntjes te herhalen ...

Het is in ieder geval niet zo dat er geen potentieel is, hoewel ik denk dat veel vlaams blok stemmers minder redenen hebben om zo verbitterd te zijn dan ze zelf denken (het vlaams blok is een haatpartij, ze praat mensen problemen en ontevredenheid aan), het vlaams blok krijgt in ieder geval wel veel stemmen, en ik ben ervan overtuigd dat veel van die stemmen evengoed naar de PVDA zouden kunnen gaan, maar dan vanuit een solidariteitsbeginsel in plaats van te vertrekken van de ontevredenheid en de haat of zo ...

Misschien moet de PVDA, zoals de bijzitter hier en daar suggereert, inderdaad wel wat minder met de 'grote' punten naar buiten komen, misschien liggen de mensen bij de verkiezingen inderdaad niet wakker van de oorlog in IRAK maar wel van wat er in hun eigen straat gebeurt en speelt de pvda daar veel te weinig op in. Waar ze dat wel doen behalen ze typisch de 'betere' resultaten.


Joachim.

Waarom mag dit niet?
by Teller Tuesday May 20, 2003 at 11:19 AM

Waarom heeft iedereen (pvda-sympathisanten?) er hier zo'n moeite mee dat ik gewoon de feiten naar voor breng.
Waarom je zo als een egelke opstellen en uw stekels opzetten in plaats van eens na te denken over wat ik zeg?

Ik wil heel graag dat er een echt alternatief voor links zou komen, al zit ik nu intuitief meer op de lijn van de groep Vonk die zegt dat we voorlopig maar voor de SP.A moeten stemmen. Enfin, ik weet het ook niet, dat leidt misschien ook tot niets. Edith waar haal je het dat ik "basale nationalistische reflexen" zou hebben? Schone woorden maar dat heeft met mij niets te maken. Ik ben een echte socialist van de oude stijl.

Het is niet aan mij om hier HET alternatief te gaan voorstellen en ik zou het ook niet weten. Maar mag er geen analyse en kritiek zijn soms? Er is een verschil tussen jezelf niet laten ontmoedigen en jezelf elke verkiezingen weer voor de zot houden.

Komaan he, als je als doel 115 000 kiezers hebt en drie verkozenen, en je voert een maandenlange campagne waarbij je deze site gaat domineren en alle linksen met mails spamt, en je haalt er dan nog geen 25 000 en je gaat bijna overal achteruit, is het dan geen tijd voor wat meer bezinning? En haal ik Stalin uit zijn graf? Wanneer? De enigen die dat doen is de PvdA, lees de website maar eens. Komaan he, het Blok is ook wel zo slim om niet meer over Hitler te beginnen he...

Kunnen jullie niet tegen mensen die zonder vooroordelen naar de waarheid zoeken? Word ik nu "gehidden" als fascist?
Is dit hier een linkse site of zit er hier een soort kleinlinkse gedachtenpolitie die alle kritiek de mond snoert of belachelijk maakt?

En ivm het Blok, ik wil dat gerust ook eens analyseren, ik ben goed met cijfertjes door mijn werk, vandaar mijn pseudoniem ;-) Geef me wat tijd.

klopt joachim
by klara Tuesday May 20, 2003 at 11:22 AM

Ik denk dat je gelijk hebt Joachim,

Je moet eens kijken naar waar de pvda wel goed scoort, zoals in Zelzate (10% als ik me niet vergis) of Herstal (4%)..In Genk zijn ze ook `lichtjes` gestegen.
Hoe komt dit? Het kan toch niet zijn dat de ganse pvda in die gemeenten woont.
Het heeft te maken met een sterke werking ter plaatse, bv. een dokterspraktijk, waarvan de dokters betrokken zijn in de gemeente en bekommerd zijn om de bewoners.
In een kleine gemeente is dat waarschijnlijk makkelijker dan in een grote stad, waar er wel veel mensen over de vloer komen om gratis verzorging te krijgen, maar waar het moeilijker is om contacten te leggen.

Tenslotte zit de pvda nog met een ander groot probleem.
Zoals ergens boven correct werd opgemerkt, zijn heel wat arbeiders Vlaams Blok stemmers. Ze hebben misschien wel sympathie voor Geneeskunde voor het Volk, maar het racisme en de ontevredenheid zit zo diep dat ze voor extreem rechts kiezen. Het Vlaams Blok is de volksonvriendelijke en kapitalistische partij bij uitstek, maar dat weet men goed te verstoppen.

Tja, de pvda heeft werk aan de winkel.

Benjamin
by Zelzate Tuesday May 20, 2003 at 11:30 AM

Zelzate ligt in Assenede. Dit zijn daar de resultaten van de PVDA:

Kamer:
610 stemmen ('99: 738) 3.42% (4.27%) -0.85%

Senaat (Resist):
144 stemmen 0,81% (PVDA in '99: 611 stemmen 3,54%) -2,73%

Hoe het verschil tussen Kamer en Senaat verklaren?

Zelzate
by Teller Tuesday May 20, 2003 at 11:32 AM

Excuseer maar in haar absolute bolwerk Zelzate is de PvdA gedaald van 4,27 naar 3,42%. 10%? Maken jullie jezelf dat wijs? Je begint een hele redenering met totaal gefantaseerde cijfers. De realiteit is: de pvda heeft dik VERLOREN in Zelzate en overal in Vlaanderen. In Herstal hamen ze met 3,6% ook minder dan bij de gemeenteraadsverkiezingen.

En heel opvallend en betekisvol: bij de arbeiders van Zelzate haalt Resist maar 0,81% op de senaat. Dat wil zeggen dat wie er voor de Kamer PvdA stemt, dat niet op de senaat voor Resist doet. En zo is het in nog een heleboel gemeenten.

De PvdA heeft meer dan "werk aan de winkel". Ze moeten fundamenteel veranderen als partij. Dat is nu al twintig jaar lang dat jullie zeggen "Ja, we hebben het deze keer nog niet goed kunnen uitleggen, maar de volgende keer, dan zal het zeker lukken".

Ik zie het al voor me in 2004 bij de Vlaamse verkiezingen: eerst weer maandenlang van "en nu gaat het lukken", en dan achteraf weer beginnen dat het de schuld van de media en de anderen is en dat de mensen het niet begrijpen enzovoort.

Begin eens met uw dogmatisch communisme wat te milderen zonder daarom niet meer radicaal en links te zijn.

Dogmatisme
by Edith Tuesday May 20, 2003 at 12:23 PM

Bij de AEL heb ik van dogmatisme totaal niets gemerkt. Daar steunt alles op logica. Bij de pvda, heb ik er ook nog niets van gemerkt, maar ik wil teller wel het voordeel van de twijfel gunnen en dat verder onderzoeken. Voor deze verkiezingen was er geen probleem voor mij aangezien het hier om 10 punten ging en de pvda één van de vele ondertekenaars waren.

Waar ik wel dogmatisme heb gezien, was bij de VRT in de commentaren op zondag.

voor tellerke
by Guido Tuesday May 20, 2003 at 01:11 PM

Reactie PVDA: welke lessen trekken uit de verkiezingen?
http://archive.indymedia.be/news/2003/05/64974.php


Lees bovenstaande eens, het zal u deugd doen, uw vragen worden beantwoord :-)

Zelfkritiek
by Tawfiq Tuesday May 20, 2003 at 01:16 PM

Hallo,

Ik heb op Resist gestemd en ben daar niet rouwig om. Toch is enige zelfkritiek op zijn plaats. De optelsom van een in de gauwte opgewarmd Arabisch nationalisme en archaïsch maoïsme, overgoten met een beetje moslimsaus, was geen voldoende basis om paarsgroen, en boven de hoofden van paarsgroen, het imperium van keizer Bush II, uit te dagen. De ideologische zwakte van de Arabische bevolkingen concurreert heden ten dage met die van de Vlaamse linkerzijde.

Maar aan Arabische zijde heeft men tenmiste het excuus, dat alle intellectuelen monddood gemaakt, opgejaagd en zelfs uitgemoord worden door een macabere coalitie van het imperialisme, de fundamentalisten en dictatoriale regimes. De Vlaamse linkerzijde heeft geen excuus. Al jaren zwaaien hier dezelfde idioten de plak, van LSP tot PVDA. Het is waar dat de PVDA pragmatischer worden, maar de weg zal nog lang zijn eer ze écht beginnen bij te leren. Ook de AEL moet dringend de weg opgaan van de ideologische vernieuwing.

Om deze oorlog te winnen - want we zijn wereldwijd in oorlog, beste mensen! - zal meer nodig zijn dan wat stoere praat. Zoals Tariq Ramadan terecht stelt, is het de taak van de allochtone gemeenschappen in Europa om de "stem der stemlozen" in deze imperialistische wereld te zijn. Dat vraagt een veel complexer discours dan dat van de AEL. Zo vroeg Tariq Ramadan, zelf moslimtheoloog, aan zijn islamitisch publiek: jullie zijn bekommerd om wat er gebeurt in Palestina, en dat is zeer goed, maar spreken jullie ook over wat er gebeurt in Tibet???

oh yeah
by cristal clear Wednesday May 21, 2003 at 12:40 PM
cristal.clear@hotmail.com

Les dieux, comme les dictateurs, ne meurent jamais ils continnuent à hanter la mémoire des hommes.