arch/ive/ief (2000 - 2005)

Resist en prostitutie
by Danny Bonte Friday May 09, 2003 at 02:00 PM
d.bonte@pi.be 03/2958755 Violetstraat 30 2060 Antwerpen

De standpunten van AEL Nederland over prostitutie deden heel wat stof opwaaien, niet in het minst op Indymedia. Maar welke visie heeft Resist over deze problematiek ontwikkeld? We stelden ons (en u) de vraag.

Op de website van Resist (http://www.lijst-resist.be/) lezen we in de Beginselverklaring “Daarom verzet Resist zich tegen elke vorm van discriminatie zowel op het gebied van tewerkstelling, huisvesting als onderwijs (…). Resist eist volledige gelijke politieke en sociale rechten.” Dit lijkt ons een goed uitgangspunt dat zou kunnen aansluiten op de strijd voor de emancipatie van de prostitutie.

Jammer genoeg vinden we op de website van Resist voor de rest geen verdere informatie over prostitutie. Een zoektocht op Indymedia levert wat meer informatie op. In een interview van Han Soete met Koen Calliauw “Het engagement naar Resist is belangrijk, ik kan daar niet naast” lezen we: “Vandaag ben ik met de ketelpatrouille ook nog steeds actief rond prostitutie. (…) Je krijgt als prostituee ook een zeer rare kijk op de wereld. Mannen hebben behoeften en zij zien alleen die kant. (…) Prostituees hebben eigenlijk een zeer meelijwekkende kijk op mannen. Eigenlijk ben ik tegen prostitutie, veel prostituees zijn daar ook tegen.” (11.02.2003) Link: http://archive.indymedia.be/news/2003/02/48480.php

Later trekt Han Soete, kandidaat op de lijst Resist daar de conclusie uit “Indien Raf het interview dat ik met Koen heb afgenomen goed had gelezen dan hij daarin kunnen lezen dat Koen ook tegen prostitutie is. En de man weet waarover hij het heeft, hij werkt al jaren met prostituees, nog steeds trouwens.” In dezelfde discussie stelt Jessie van AEL België: “Waarom is de AEL tegen prostitutie?? Onze godsdienst wil dat wij als vrouwen respect hebben voor ons lichaam, daarom dat we bv. een hoofddoek dragen en dat we ook geen korte rokjes aan doen. Het is niet God die ons verplicht om lange rokken aan te doen, maar je doet gewoon lange rokken aan om je te beschermen tegen de seksuele lust van de mannen. Ik zelf vind ook persoonlijk dat prostitutie geen respectvol beroep is. OK, ik weet dat er mensen zijn, bv. de meisjes die naar hier gesmokkeld zijn, en die niks anders kunnen doen van beroep. Maar als de prostitutie wordt afgeschaft, worden die problemen dan ook niet minder???” Christophe Callewaert die een boekje schreef over Resist oppert dan weer iets anders: “Ik denk dat je in deze discussie best een onderscheid maakt tussen een ethisch en een praktisch standpunt. Ethisch ben ik ook eerder geneigd om prostitutie te zien als een vorm van uitbuiting. Dat het vaak om een vrije keuze gaat, is een vals argument. In het kapitalisme lijkt de verkoop van de arbeid ook op een vrije keuze. Praktisch gezien is er het argument dat je door een verbod op prostitutie de slachtoffers nog meer in de illegaliteit duwt. (…) En misschien nog als uitsmijter: in sommige Scandinavische landen maakten enkele progressieve partijen en organisaties een bocht van 180% graden toen ze plots - na jarenlang het omgekeerde gepleit te hebben - begonnen na te denken over een mogelijk verbod op prostitutie.” (Artikel en commentaren van 5 maart “AEL en het prostitutieverbod” http://archive.indymedia.be/news/2003/03/51354.php)

Is Resist nu voor of tegen de legalisering van prostitutie? Er liggen twee wetsvoorstellen klaar die in de richting gaan van legalisering. Het eerste voorstel dateert van juli 2000 en werd ingediend door Meryem Kaçar en Frans Lozie (Agalev). Het tweede voorstel dateert van februari 2002 en werd ingediend Ludwig Vandenhove, Magda De Meyer, Dalila Douifi en Els Haegeman (sp.a). Kan Resist zich vinden in deze wetsvoorstellen? Of ziet eerder iets in een verbod voor de klanten van de prostituees, zoals in Zweden het geval is?
En wat met het Antwerps Schipperskwartier? In 2006 krijgt Resist misschien een of meerdere gemeenteraadsleden. Zullen zij het Schipperskwartier steunen? Of zullen ze pleiten voor een verdere inperking of zelfs afschaffing van de Antwerpse prostitutie?

Het prostitutiebeleid aan Monica
by Eva Friday May 09, 2003 at 03:31 PM

Ja, en ik draag geen minirok omdat ik mijn benen niet mooi vind, voilà. Op mijn leeftijd hoef ik me al niet meer te beschermen tegen de seksuele lusten van mannen. Mijn leeftijdsgenoten hebben hun beste tijd toch gehad.

Maar ernstig nu. Of prostitutie geen respectvol beroep zou zijn, wil ik in het midden laten. Wat hééééél belangrijk is, is dat vrouwen gerespecteerd worden en prostituees zijn OOK vrouwen.
Bovendien kan niemand het maken dat vrouwen geviseerd worden omwille van natuurlijke behoeften van mannen die via de normale kanalen geen bevrediging vinden. De wereld is nu eenmaal niet perfect. Soms is het nodig wat soepel te zijn.

Misschien moeten we Monica Whatshername eens om haar visie vragen. We zijn hier weer bezig op de klassieke paternalistische autochtone manier, nietwaar Bonte. We praten over mensen inplaats van hen om hun mening te vragen en hen bij het beleid te betrekken. In het prostitutiebeleid moeten de prostitués zelf op de besluitvorming kunnen wegen. Ik heb jaren geleden al verklaard dat ik vond dat Monica een plaats moest krijgen in de politieke besluitvorming. Ze heeft daar de capaciteiten voor.

Ieder zijn winkel. Het allo-beleid aan Dyab, het prostitutiebeleid aan Monica.

In de hit-parade of hoe heet dat tegenwoordig staat een heel toepasselijk liedje, waarin gezongen wordt: "Ja mijn leven moet van mij zijn..."
Welnu, laat alle mensen baas zijn over hun eigen leven.

Misschien gewoon eens vragen?
by han Friday May 09, 2003 at 03:35 PM

Danny, als je van prostitutie het verkiezingsthema wil maken, lijkt het me intressant om vooral eens te gaan kijken naar wat beleidspartijen ervan bakken en erover vertellen.

En als je echt wil weten wat de mensen van Resist daarover denken zou je hen eens kunnen telefoneren en hen die vraag voorleggen.

Die stijl van knip en plak werk lijkt me zeer dubbelzinnig.

telefoon RESIST : * 0473/62 86 76
Ik denk dat Koen daar zeer graag eens wat over zou vertellen. Hij heeft trouwens ook veel te vertellen over het gevoerde beleid in die materie. Ik ben er meer dan zeker van Koen voor jou de nodige tijd wil uittrekken.

Doen dus Danny.

Ons standpunt
by Danny Bonte Friday May 09, 2003 at 03:48 PM
d.bonte@pi.be 03/2958755 Violetstraat 30 2060 Antwerpen

Dit is niet het standpunt van Monika Stoces, maar het is er wel zwaar door beïnvloed: "Maar niet enkel het stedelijke beleid gaat in de fout. Ook de federale en Vlaamse overheid moeten dringend hun verantwoordelijkheid in dit dossier durven opnemen. Prostitutie moet uit het strafrecht. Zowel Ludwig Vandenhove (SP.A) als Mereym Kaçar (Agalev) hebben wetsvoorstellen ingediend om de prostitutie te laten plaatsvinden in een wettelijk kader. Voor SOS Schipperskwartier moeten dergelijke wetgevende initiatieven de positieverbetering van de prostituee als vertrekpunt hebben. De nieuwe regelgeving moet er komen op basis van multidisciplinair onderzoek over en in dialoog met de prostitutiesector. Zo kan de prostitutie een plaats krijgen in de maatschappij, een plaats waar ze recht op heeft.
SOS Schipperskwartier steunt daarom de petitieactie die een aantal kunstenaars en sympathisanten hebben opgestart naar aanleiding van de 3de kunsthappening Bordello. Concreet vragen zij aan de stedelijk overheid om de prostitutievervolging te stoppen, de gedoogzone voldoende groot te maken (heropening van de Oudemansstraat) en een echte dialoog te beginnen met alle betrokken partijen. Meer dan zestig kunstenaars die actief waren in Bordello hebben deze petitie ondertussen getekend. SOS Schipperskwartier wil ook dat er werk wordt gemaakt van een landelijk overleg over de prostitutie." Dat was vorig jaar de 1 mei boodschap van SOS Schipperskwartier aan de Antwerpse socialisten. Samengevat: decriminalisering gevolgd door legalisering gesteund op de wensen van de prostituees zelf.

Niet thuis?
by Danny Bonte Friday May 09, 2003 at 04:19 PM
d.bonte@pi.be 03/2958755 Violetstraat 30 2060 Antwerpen

Het is niet mijn bedoeling om van prostitutie het verkiezingsthema bij uitstek te maken. Niettemin hebben prostituees ook rechten en mogen ze wel eens gehoord worden. Het beleid tot nu toe werd vooral gekenmerkt door hypocrisie. Officieel mag prostitutie, maar de uitbating ervan is verboden. Voer je als taxichauffeur een prostituee naar haar werk dan kun je daarvoor in de gevangenis terechtkomen.

"En als je echt wil weten wat de mensen van Resist daarover denken zou je hen eens kunnen telefoneren en hen die vraag voorleggen." Er zijn hier al tientallen artikels gepubliceerd en honderden commentaren gepost over de kandidaten en het programma van Resist. Is het nu echt teveel gevraagd aan de kandidaten om over dit onderwerp hun licht te laten schijnen? Je bent trouwens zelf kandidaat op de lijst Resist. Moet ik dan echt je secretaresse bellen?!

Om wat inspiratie op te doen: "Vanwaar dan die verbeten strijd van de korpsleiding tegen de prostitutie? Sinds 1998-1999 - de opkuis in de Winkelhaakstraten en de Rooseveltbuurt - heeft de politie haar effectieven en haar middelen gevoelig kunnen opdrijven. Ondanks de enorme klachtenregen verdween ook de kritiek op het korps als sneeuw voor de zon. De gemeenteraad en vooral het college spoorden de politietop aan om de prostitutie nog harder aan te pakken. De criminaliteit blijft voortwoekeren en de verloedering in de (prostitutie)buurten neemt eerder toe dan af. Vooral in het Schipperskwartier wordt nu pijnlijk duidelijk dat deze tactiek van de verschroeide aarde een averechts effect heeft. Het sociaal weefsel werd er bruut kapot getrokken en het Schipperskwartier is nu vooral een doodse buurt geworden. Iedereen klaagt er nu: de prostituees, de voormalige raameigenaars, de bewoners, de middenstand... Het kan nochtans anders en vooral beter. In plaats van de prostitutie te criminaliseren zou men er beter aan doen om samen de sector de wantoestanden aan te pakken en de infiltrerende criminele bendes een halt toe te roepen. Dat betekent dat men op korte termijn opnieuw het overleg een kans moet geven. Vanzelfsprekend moeten ook de bewoners bij dergelijke inspraakrondes ten volle betrokken worden." (SOS Schipperskwartier september 2002)

Beetje laat...
by Edith Friday May 09, 2003 at 07:31 PM

Zeg Bonte, kon je daar niet eerder mee afkomen. Eén week voor de verkiezingen is ook rijkelijk laat. 'k Moet dringend weg. Tot straks.