arch/ive/ief (2000 - 2005)

AEL en het prostitutieverbod
by Danny Bonte Wednesday March 05, 2003 at 09:41 AM
d.bonte@pi.be 03/2958755 Violetstraat 30 2060 Antwerpen 6

Volgens NRC Handelsblad van 1 maart wil AEL Nederland een verbod op prostitutie en drugs. Na een bezoek aan de website van de AEL-NL blijkt wel degelijk dat zulks in het conceptprogramma staat. Kan je AEL Nederland dan nog progressief of links noemen?

Op 1 maart 2003 publiceerde NRC Handelsblad een artikel over het programma van de Nederlandse AEL. "De AEL noemt zichzelf een democratische en islamitische partij. De sharia, de islamitische wetgeving, wordt afgewezen. Andere opvallende punten in het Nederlandse programma zijn het verbod op prostitutie en drugs. Koffieshops moeten worden gesloten. De partij noemt haar programma 'gematigd islamitisch'. Zij maakt zich sterk voor het multiculturalisme. Van de AEL-NL moeten migranten de Nederlandse taal leren en loyaal zijn aan Nederland. De AEL-NL pleit voor integratie met behoud van eigen taal en cultuur."

De wetgeving rond prostitutie en drugs is in Nederland is stukken duidelijker en toleranter dan het Belgisch equivalent. Natuurlijk zijn daarmee niet alle problemen verholpen en kan het beleid nog beter. Dan denken we in de eerste plaats aan de versterking van de maatschappelijke positie van de prostituees, iets wat in het gedoogbeleid van Nederland, te weinig wordt benadrukt. De keiharde repressieve aanpak van de illegalen geldt jammer genoeg ook daar.

Abu Jahjah vergeleek in interviews graag de AEL met onze "mainstream" CD&V. We denken dat hij zich vergist: de AEL moet men niet vergelijken met de CD&V van nu maar met de CVP van 50 jaar geleden. Het Algemeen Dagblad van 3 maart vergelijkt trouwens AEL-NL met de kleine, zeer conservatieve Christelijke partijtjes in Nederland. "De 'islamitische Abraham Kuyper' is hij al genoemd: Abu Jahjah, oprichter van de Arabisch-Europese Liga. (…) Het doet veel denken aan de emancipatie van gereformeerden en rooms-katholieken ruim een eeuw geleden. (…)Voor een deel heeft het profiel van de AEL wel iets van een christelijke partij. Voorvechters van het bijzonder onderwijs en het gezin en tegenstanders van de legalisering van prostitutie en het gedogen van drugs krijgen van de AEL versterking."

Op de website van de Nederlandse AEL vind je het Concept- programma AEL Nederland 2003- 2005. "Het gezin is de hoeksteen van de samenleving." Waar hebben we dat nog gehoord? Maar het gaat van kwaad naar erger: "De AEL staat een aanpak voor waarbij in de eerste plaats de bronnen van verloedering krachtig worden bestreden. Handel, eigendom en gebruik van drugs wordt, afgezien van bepaalde medische gevallen, ingeperkt en uiteindelijk verboden. Koffieshops worden gesloten. Gokken wordt zoveel mogelijk ingeperkt door sluiting van gokhallen en weghalen van fruitautomaten. Op jongeren gerichte alcoholproducten en bijbehorende reclame worden verboden. Supermarkten mogen geen alcoholproducten verkopen. Op alcoholproducten komen verplicht gezondheidswaarschuwingen te staan.
De bordeelwet wordt ingetrokken. Prostitutie wordt ingeperkt (te beginnen met de raamprostitutie) en uiteindelijk verboden. Klanten worden beboet. Pooiers en mensenhandelaren ontvangen maximale gevangenisstraf. Prostituees worden actief benaderd door de hulpverlening en zij die zich willen ontworstelen aan "het leven" worden opgevangen. De zedenpolitie wordt versterkt."

Het is sprekend dat de AEL eerst de raamprostitutie weg wil. Niet omdat raamprostitutie voor de vrouwen de slechtst mogelijke vorm van prostitutie zou zijn – net het tegendeel is waar – maar omdat zowel in België als in Nederland deze prostitutie zich dikwijls in het historische centrum van steden te vinden is. En achter het raam is natuurlijk zichtbaar voor het publiek, inclusief onze moraalridders van de AEL. Dat de vrouwen in de eroscentra, de bordelen en de clubs minstens de helft van hun inkomsten moeten afgeven zal hun worst wezen. Ook het feit dat raamverhuur meestal gebeurd door kleine particulieren en de clubs en eroscentra daarentegen in handen zijn van grote kapitaalkrachtige organisaties gaat aan hen voorbij. Gelukkig pleit AEL Nederland voor een versterking van de zedenpolitie, zo wordt er toch nog iets gedaan voor de werkgelegenheid. Men zou voor minder cynisch worden.

religie is ook een drug
by Guido Wednesday March 05, 2003 at 09:52 AM

Religie is ook een drug, is de AEL daar dan ook tegen?

religie als drug ?
by Thomas Wednesday March 05, 2003 at 10:39 AM

Ik denk dat het compleet achterhaald is om religie nog als een drug, een opium voor het volk te beschouwen.
Wanneer men immers die redenering doortrekt kan men vrijwel alles als religie beschouwen. Inclusief marxisme, want ook dat is uiteindelijk een geloof in een klassenloos hiernamaals, een visie van waaruit men heel de werkelijkheid interpreteert en van waaruit men waarde-oordelen uit.

Humz...
by jessie Wednesday March 05, 2003 at 10:52 AM
jessie@indymedia.org

1) Nergens op de site van AEL NL staat iets van links of progressief. Toch niet dat ik kan zien. Moest ik me vergissen dan mag je het mij gerust verbeteren.

2) Waarom is de AEL tegen prostitutie?? Onze godsdienst wil dat wij als vrouwen respect hebben voor ons lichaam, daarom dat we bv. een hoofddoek dragen en dat we ook geen korte rokjes aan doen. Het is niet God die ons verplicht om lange rokken aan te doen, maar je doet gewoon lange rokken aan om je te beschermen tegen de seksuele lust van de mannen. Ik zelf vind ook persoonlijk dat prostitutie geen respectvol beroep is. OK, ik weet dat er mensen zijn, bv. de meisjes die naar hier gesmokkeld zijn, en die niks anders kunnen doen van beroep. Maar als de prostitutie wordt afgeschaft, worden die problemen dan ook niet minder???

3) "We denken dat hij zich vergist: de AEL moet men niet vergelijken met de CD&V van nu maar met de CVP van 50 jaar geleden"
Ik denk niet da CD&V een grote voorstander is van de nieuwe drugswet. Ik vind ze op vele vlakken, zoals de drugswet en de integratiewet, nogal conservatief. De traditionele partijen in België doen zich graag voor als openminded, maar zijn ze dat ook? Dat merk je pas op de cruciale momenten. De partijen moeten naar buiten toe een jonge en frisse indruk geven, want anders kunnen ze geen jonge kiezers aantrekken. En vooral als de verkiezingen in aantocht zijn komen ze met een of andere promotiestunt af. Was het niet de CD&V die het gebruikt van softdrugs op festivals wil aanpakken.

4) "Het Algemeen Dagblad van 3 maart vergelijkt trouwens AEL-NL met de kleine, zeer conservatieve Christelijke partijtjes in Nederland." Totaal niet akkoord. Ik denk dat je met die conservatieve christelijke partijtjes, ook op het SGP (Staatskundig Gereformeerde Partij) doelt?? Welja "partij" ik vind het persoonlijk meer een sekte dan een partij.
Enkele van hun uitspraken:
Op grond van de Bijbel benadrukt zij dat zij de overheid onderdanigheid verschuldigd is.
In de zomer van 1999, na 'heidense' initiatieven als de afschaffing van het bordeelverbod, het homohuwelijk en het toelaten van euthanasie, komt de partij tot de conclusie dat Paars haar dwingt een andere houding te kiezen.

Het SGP weigert ook om vrouwen in te schrijven, terwijl er zowel bij AEL Nederland als AEL België, veel vrouwen zitten. ,,Het is ook geen kwestie van discriminatie. Wij zien, op bijbelse gronden, een andere roeping voor de vrouw'', alsdus de voorzitter van het SGP. En welke is die roeping dan? Welja zoals bij ons Vlaams Blok ziet SGP graag de vrouw aan de haard. Van der Vlies vindt ook dat het niet kan dat de meisjes en de jongens op gelijke voet staan qua ontwikkeling en scholing. AEL zou dat es moeten beweren, ze zouden zou gefusilleerd worden. De SGP verbiedt haar leden ook om een tv in huis te hebben, waardoor ze dus "dom" worden gehouden.

5) "Gokken wordt zoveel mogelijk ingeperkt door sluiting van gokhallen en weghalen van fruitautomaten." Groot gelijk hebben ze. Het was gisteren nog te zien op "Recht van Antwoord". Hoeveel mensen leiden er geen miserabel leven door hun gokverslaving? Een gokverslaafde kan niet zomaar zeggen : ik blijf daar weg. Dat karakter hebben ze niet. Dus als gokhallen gesloten worden is dit al 1 verleiding minder waar ze moeten aan weerstaan.

6) "Pooiers en mensenhandelaren ontvangen maximale gevangenisstraf" Moest een Mainstream partij met dit initiatief naar buiten komen zou iedereen dit een schitterende wet vinden. Pooiers en mensenhandelaren zijn mensen die anderen veel miserie aandoen, dus waarom ze niet maximaal opsluiten. Nu glippen ze vaak door de mazen van het net. Soms lijk het alsof ze van bovenaf beschermd worden.

7) "De zedenpolitie wordt versterkt" Ook hier ben ik voorstander van. Enig idee hoeveel minderjarigen er naar de hoeren gaan?? Wel, ikzelf zit nog in het secundair onderwijs, en we horen op school genoeg verhalen van gasten die in het weekend eens naar de rosse buurt geweest zijn.

8) "En achter het raam is natuurlijk zichtbaar voor het publiek, inclusief onze moraalridders van de AEL. " Denk je nu echt dat ze het doen omdat ze bang zijn niet aan die hoertjes achter glas te kunnen weerstaan??? Zwak hoor...

repression
by alison Wednesday March 05, 2003 at 11:12 AM

In France, many left-wing activists draw parallels between racism and a repressive drugs policy.

For example, the following arguments are presented in the mille-et-une-nuits booklet "Plaidoyer pour les sans papiers" :

Use of so-called soft drugs is higher amongst some social and cultural groups than others.
Police patrols use the excuse of strict anti-drugs legislation in order to justify controls of these groups (north-africans, the unemployed and excluded…)

Repressive mesures hit the underprivileged, not the stupid (rich) white men!

rokjes
by meisje Wednesday March 05, 2003 at 11:27 AM

"Waarom is de AEL tegen prostitutie?? Onze godsdienst wil dat wij als vrouwen respect hebben voor ons lichaam, daarom dat we bv. een hoofddoek dragen en dat we ook geen korte rokjes aan doen. Het is niet God die ons verplicht om lange rokken aan te doen, maar je doet gewoon lange rokken aan om je te beschermen tegen de seksuele lust van de mannen."

Jess, ga je daar zelf mee akkoord? Vind je het zelf, als moslim,geen goed idee als vrouwen korte rokjes dragen? Zouden die vrouwen zich beter beschermen tegen de lust van de mannen?
En als zo'n vrouwen dan indeed worden lastiggevallen, is dat dan hun eigen schuld omdat ze er zo 'uitdagend' bij liepen?

Prostitutie verbieden lijkt mij geen oplossing voor problemen. Zo'n zaken in de illegaliteit duwen zorgt voor grote wantoestanden en er kan geen controle op uit geoefend worden.
Trouwens, wààrom is prostitutie eigenlijk slecht? Als iemand daar zelf voor kiest. Er zijn vrouwen en mannen die daar geen probleem mee hebben. Iedereen ervaart toch zijn lichaam op een eigen manier en het staat mensen toch vrij een dergelijke keuze te maken?

Prostitutie kan ook mensen helpen. Denk ik maar aan mensen die niet het geluk om een partner te vinden door bvb een lichamelijke of mentale handicap of daar geen behoefte aan hebben maar zichzelf niet alle seksualiteit willen ontzeggen.

ethisch/praktisch
by christophe Wednesday March 05, 2003 at 11:43 AM

Ik denk dat je in deze discussie best een onderscheid maakt tussen een ethisch en een praktisch standpunt.
Ethisch ben ik ook eerder geneigd om prostitutie te zien als een vorm van uitbuiting. Dat het vaak om een vrije keuze gaat, is een vals argument. In het kapitalisme lijkt de verkoop van de arbeid ook op een vrije keuze.

Praktisch gezien is er het argument dat je door een verbod op prostitutie de slachtoffers nog meer in de illegaliteit duwt.

Het zijn dus twee discussies die altijd vermengd worden wat tot dit soort misverstanden leidt.

En misschien nog als uitsmijter: in sommige scandinavische landen maakten enkele progressieve partijen en organisaties een bocht van 180% graden toen ze plots - na jarenlang het omgekeerde gepleit te hebben - begonnen na te denken over een mogelijk verbod op prostitutie.

Seks
by Peter Morlion Wednesday March 05, 2003 at 11:48 AM
dikkexpierre@yahoo.com

Waarom zou een vrouw geen kort rokje mogen dragen (of er gewoon ongelooflijk sexy uitzien in het algemeen) zonder bang te moeten zijn van de mannen? Een vrouw moet kunnen dragen wat ze wil zonder lastig te worden gevallen door mannen. Als de mannen de vrouw lastig vallen (dat gaat van opvallend kijken over fluiten of opmerkingen geven tot effectief aanranden) dan ligt het probleem bij de man en niet bij de vrouw. (Anderzijds vind ik wel dat mannen en vrouwen naar elkaar mogen kijken, ook met seksueel getinte gedachten).
Het is iedere vrouw haar keuze wat ze draagt en niet draagt.

Prostitutie geen respectvol beroep?! Dat vind ik persoonlijk een schandalige uitspraak. Noem ze dan direct hoeren of zo. Dat zijn dingen van meer 30 jaar en meer geleden: alles wat met sex te maken heeft was taboe. Vuile boekjes lezen, dat doe je niet. Naar de vrouwen van plezier gaan, dat is decadent. Masturberen, word je daar niet blind van? (vrouwelijke masturbatie is vandaag de dag helaas nog taboe)
Ik vind de prostitutie wel een respectvol beroep en die mensen verdienen ook respect. Prostitutie zou trouwens een sociaal nut hebben. Het kan mensen met frustraties (bv. een onbevredigend sexleven met de partner) 'ontladen' waardoor de frustraties niet op een slechte (aggressieve) manier geuit moeten worden (bv. ruzie met de partner of erger, het verkrachten van de partner (niet per se met veel geweld, maar zonder dat de partner het wil)).
Als de prostitutie afgeschaft wordt, worden de problemen groter. Beter is het om het te legaliseren en te reguleren. Anders gaat het toch het illegale circuit in en dat zorgt toch maar voor menselijke drama's. Dezelfde logica werd gebruikt bij de prohibition in Amerika. Alcohol verbieden en dan zijn we van de problemen af. Sorry, maar mensen geven niet zo snel hun gewoontes op.

Eén ding is wel heel duidelijk...
by Raf Grinfeld Wednesday March 05, 2003 at 01:08 PM

Koen Calliauw, die mee de Resist-lijst ondersteunt, en daarbij de meest progressieve kracht is, is serieus gerold.

Jah ...
by han Wednesday March 05, 2003 at 03:52 PM

Indien Raf het interview dat ik met Koen heb afgenomen goed had gelezen dan hij daarin kunnen lezen dat Koen ook tegen prostitutie is.
En de man weet waarover hij het heeft, hij werkt al jaren met prostituees, nog steeds trouwens.

Dat ze het maar zelf eens gaan doen
by Boos Wednesday March 05, 2003 at 05:29 PM

Dat al de mensen die hier prostitutie verdedigen zelf maar eens in de prostitutie gaan, een dagje, om de 15 minuten een andere man over je heen voor 20€. (je hoeft daarvoor geen vrouw voor te zijn hoor).

standpunten AEL-Nederland
by Guido Wednesday March 05, 2003 at 05:40 PM

CONCEPT- PROGRAMMA AEL NEDERLAND 2003- 2005

http://www.ael.nl/standp.htm

AEL staat voor een samenleving die zich kenmerkt door islamitische waarden en normen zoals zijn:
- gerechtigdheid
- solidariteit tussen rijk en arm, sterk en zwak, kinderen en ouders
- betrokkenheid en barmhartigheid ten opzichte van kwetsbare groepen en personen
- fatsoenlijke omgangsvormen en respect voor de menselijke waardigheid
- eerbied voor het leven
- rentmeesterschap, menselijke verantwoordelijkheid ten opzichte van de natuur
- vredelievendheid

Als info. :)

respect is altijd wederzijds, begint hier al een essentiele breuk?
by monika stoces Wednesday March 05, 2003 at 08:25 PM
monika.stoces@pandora.be

"Verzet tegen onderdrukking, tegen discriminatie en racisme, tegen eenheidsdenken, tegen Amerika en een oorlog in Irak. De kernwoorden van heroplevende extreemlinkse en linkse politiek in ons land."
Dit is wat ik als basislijn las in de commentaar van het programma "zwart-wit". Het klonk correct, meer dan correct. Ik hoorde abu jahah in een debat met yves desmet, en hij naast vele verstandige antwoorden, sprak hij ook veel mensen aan.
Ook zijn woorden waren soms contraversieel, maar eerlijk en redelijk. Het viel op dat de discriminatie en de rechten van migranten, het respecteren van hun manier van leven, een belangrijk punt voor hen is. Ik kon me zonder veel moeite inleven op de heftige reacties van zowel vrouwen als mannen binnen de sympathysanten van de Ael.
Natuurlijk moet niemand "assimileren" en zo bv homo worden. Natuurlijk mag een meisje trouwen met de man van haar keus en omgekeerd, wat betreft religie en opvattingen. Nooit heb ik me vragen gesteld, waarom een meisje een hoofddoek aanhad wanneer ze bv er niet Belgisch uitzag, en respecteerde en beschouwde het als een normale variant op één van de vele kledingsgewoonten.
Maar nu lees ik het progamma ael nl? " Andere opvallende punten in het Nederlandse programma zijn het verbod op prostitutie en drugs. Koffieshops moeten worden gesloten. De partij noemt haar programma 'gematigd islamitisch'. "
Ik sta paf...MOETEN? verdorie van mij mag iedereen met of zonder hoofddoek islam itisch of niet zijn, maar als IK graag in mijn blote tieten loop, en als IK me wil prostitueren, wie in godsnaam haalt het in zijn of haar hoofd mij iets te vebieden??????? MOETEN? NIET MOGEN? Als dat gematigd is, dan ben ik dus altijd oneindig tolerant geweest, van mij mocht iedereen alles!!!!
"Verbieden en verplichten?" dit heeft niks meer te maken met:" Verzet tegen onderdrukking, tegen discriminatie en racisme, tegen eenheidsdenken" Foei wat een interne contradicties, ben erg teleurgesteld......

en even een reactie op het meisje: "Waarom is de AEL tegen prostitutie?? Onze godsdienst wil dat wij als vrouwen respect hebben voor ons lichaam, daarom dat we bv. een hoofddoek dragen en dat we ook geen korte rokjes aan doen. Het is niet God die ons verplicht om lange rokken aan te doen, maar je doet gewoon lange rokken aan om je te beschermen tegen de seksuele lust van de mannen. Ik zelf vind ook persoonlijk dat prostitutie geen respectvol beroep is. OK, ik weet dat er mensen zijn, bv. de meisjes die naar hier gesmokkeld zijn, en die niks anders kunnen doen van beroep. Maar als de prostitutie wordt afgeschaft, worden die problemen dan ook niet minder???"
Meisje je mag dat allemaal vinden en doen, natuurlijk, dat is je persoonlijke overtuiging en je moet dat mogen, dat is vrijheid en democratie, maar je kan toch niet je overtuiging aan een ander opleggen, anders doe je toch net hetzelfde als racistische belgen? of niet?
en ja ik ben prostituee geweest, en nee, verbieden zal de wantoestanden niet oplossen, wantoestanden zijn er overal, ook in een gezin, ook daar kan men ze niet oplossen door het gezin te verbieden.
Ik hoop toch iets bij te dragen aan een stroming die zeker op enige sympathie kon rekenen van mij. Monika
http://www.rossebuurt-toffebuurt.com

Vergeten
by jessie Wednesday March 05, 2003 at 11:00 PM
jessie@indymedia.org

Wat ik eigelijk vergeten te vermelden ben. Dit zijn de standpunten van AEL Nederland.

standpunten AEL-Nederland
by progressief? Thursday March 06, 2003 at 09:12 AM


Bedreigingen van het gezin en de *goede zeden* worden tegengegaan. De seksualisering van de samenleving, in de media en met name in de leefwereld van kinderen, wordt een halt toegeroepen. *Schokkende* reclame uitingen worden uit het straatbeeld verwijderd en er wordt rekening gehouden met de uitzendtijden van programma's. Er komen alternatieven voor het heersende *hedonisme* door ruimhartiger ondersteuning van *ideële organisaties.*

Voetbalhooliganisme wordt niet langer geduld. *Tegen relschoppers wordt met zero-tolerance opgetreden.* Notoire hooligans ontvangen een levenslang stadionverbod.

Ontwikkelingshulp wordt uitgebreid en discriminatoire handelsbarrières worden geslecht.

Aan Guido
by Bernd Noelmans Thursday March 06, 2003 at 07:38 PM

De geschiedenisboekjes zitten volgeschreven met allerlei politieke groeperingen die op eerste zicht toch zo edele doelstellingen nastreefden, en zich uiteindelijk tot de meest brutale onderdrukkers ontpopten . Alhoewel AEL een aantal goie zaken aankaart, op eerste zicht, kan ik mij bij een tweede zicht moeilijk van een onaangenaam gevoel ontdoen.
Onder andere het volgende artikel : Resist Antiglobalistisch ? op
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=50060&group=webcast
brengt een aantal zeer belangrijke kritieken en voorbehouden naar voren.
Groetjes, Bernd