arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stemmen=stemmen voor de meerderheid.
by Guido Wednesday May 07, 2003 at 02:34 PM
Pannekoekrobert@hotmail.com

Als je gaat gaan stemmen, dan stem je voor de meerderheid.

In België is er een opkomstplicht. Men kan spreken zoveel men wil over burgerrechten,politieke rechten ivm verkiezingen, feit is dat er een opkomstPLICHT is.

En daar stoppen uw rechten, je moet gaan, je hebt geen andere keuze. Je riskeert zelfs een boete als je niet gaat.

Wat daar democratisch aan is?

Als je blanco stemt, een "keuze" die kiezers hebben, dan gaat die stem naar de meerderheid. Dus ook daar heb je geen keuze, want zelfs als je op niemand wil stemmen, dan kies je toch.

Je kan ook wel stemmen, maar op wie stem je dan? Enkele partijen komen noch op de site, noch in de mainstream-media aan bod. Ik denk aan Vivant en Solide.

De grote partijen krijgen alle aandacht, het zijn altijd dezelfde gezichten die je ziet, dus dat is totaal niet democratisch.

Dan zijn er een kleine partijen, die een drempel van 5% moeten halen. Deze wet is gestemd door de meerderheidspartijen dus ook niet ect democratisch.

Er is een partij zoals de N.V.A., die er bij de vorige verkiezingen niet eens bij was, NIET EENS BESTOND en nu in de oppositie zit. Democratisch?

600.000 kiezers stemmen op een partij waarrond een cordon heerst. Ondertussen zijn er toch zo'n 40 punten van het oude 70-puntenplan van het Vlaams Blok verwezenlijkt. Dus mensen die argumenteren dat als je niet stemt, je je stem weggeeft aan het Blok zouden beter eens wakker worden.

Dan is er Resist, een lijst die de verkiezingen als actie-terrein wil gebruiken. Voor mij nog steds niet duidelijk wat daaronder verstaan wordt. Hier en daar lees ik op deze site dat Dyab in het parlement, wel eens leuke taferelen zou kunnen opleveren. Voor de televisie-kijkende mens, misschien ja en een aantal leuke artikels in de media en een paar leuke foto's, maar gaat dat veel veranderen?

Ook is mij niet duidelijk als je zegt dat je van de verkiezingen een actie-terein maakt, waarom je dan juist oproept om te stemmen.

Als je gaat stemmen, dan geef de de verkiezingen en politiek partijen recht te bestaan en geef je een legitieme basis aan de meerderheid die nadien gevormd wordt.

België is een STAAT die ontwikkeld is rond een bank, de Société Générale. Deze bank betaalde koning Leopold I om hier koning te worden. Enkele bedrijven zoals Umicore(het vroegere Union Minière) gingen mee met Leopold II om Kongo te koloniseren. Union Minière heeft ook het uranium aan de VS geleverd voor hun atoombommen.

Gelijk welke regering er sindsdien geweest is, het plunderen van Kongo gaat rustig voort, VN- en andere rapporten ten spijt.

Verkiezingen in België waren er eerst voor industriëlen, advocaten, bankdirecteurs,... het soort mensen dat rijk werd op de rug van anderen. In andere landen was dit ook zo.

Kamer en senaat zijn uitgevonden door de Romeinen en als ze daar voor 500 aanwezigen praten, dan praten ze voor HET volk. Wat volkomen absurd was.

Een ander argument dat je hoort als je niet gaat stemmen, is dat je dan de sociale strijd voor het stemrecht vergeet.

"STEMRECHT
In 1893 werd het algemeen meervoudig stemrecht voor mannen ingevoerd. Vrouwen hadden nog geen stemrecht. Iedere man vanaf vijfentwintig jaar kreeg een stem. Maar sommige mannen kregen twee of drie stemmen: als gezinshoofd, als cijnsbetaler (5), als houder van een diploma hoger onderwijs, of wegens bekwaamheid. Zo steeg het aantal kiesgerechtigden van bijna 137.000 tot meer dan 1.370.000. Bijna 300.000 onder hen hadden twee stemmen en 223.000 hadden er drie, zodat meer dan twee miljoen stemmen konden worden uitgebracht. Tegelijk werd de kiesplicht ingevoerd."
http://www.daens.org/Brochure/schoolbrochure.htm


Wat aan bovenstaande democratisch is?

En nu mogen niet-Belgen nog steeds niet meestemmen. Waar men dan ook maar het gedacht haalt dat deze verkiezingen democratisch zijn, als een deel van de bevolking van dit land, op wiens rug dit land groot werd niet mag meestemmen, ik begrijp dat niet.

Ik heb vanmorgen ook deelgenomen aan een Bomspotting-actie. De bedoeling was om als bom verkleed het Parlement binnen te gaan, soort van directe actie in het Parlement. Dit om de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens en het stilzwijgen van de politieke partijen daarrond aan te klagen. Op een bord stond: " de massavernietigingswapens van Kleine Brogel bedanken de politieke partijen". Helaas mochten we we het Parlemnt niet binnen. De Militaire Politie liet ons niet binnen. De Parlementaire Democratie?

Misschien kunnen alle kleine partijen er eens aan denken om samen te werken en samen het Parlement bezetten of zo, als vorm van directe actie tegen de illusie van de Parlementaire democratie.


Blijf thuis bij de verkiezingen, een directere actie kan je toch niet doen.

Ga stemmen en stem voor RESIST!
by Frederik Wednesday May 07, 2003 at 02:50 PM

Enkele reacties op je artikeltje:

- Wat gebeurt er met je stem als je niet gaat stemmen?
- Waarom roep je niet op om op RESIST te stemmen?

even citeren uit je artikel:
"Dan is er Resist, een lijst die de verkiezingen als actie-terrein wil gebruiken. Voor mij nog steds niet duidelijk wat daaronder verstaan wordt. Hier en daar lees ik op deze site dat Dyab in het parlement, wel eens leuke taferelen zou kunnen opleveren. Voor de televisie-kijkende mens, misschien ja en een aantal leuke artikels in de media en een paar leuke foto's, maar gaat dat veel veranderen? "

Ik zie niet in wat er mis is met het feit dat mensen zoals Dyab en Maria in het parlement verkozen willen raken.
Zij gaan meer doen dan alleen maar leuke taferelen opleveren. Zij gaan met hun neus in de parlementaire zaken zitten en alle duistere toestanden zoals Sabena en de wapentransporten openbaar maken. Zij vertegenwoordigen echt de stem van het volk.

Bovendien geef je in je eigen artikel de aanzet tot weerlegging van je defaitisme:
"600.000 kiezers stemmen op een partij waarrond een cordon heerst. Ondertussen zijn er toch zo'n 40 punten van het oude 70-puntenplan van het Vlaams Blok verwezenlijkt.'
Het BLok is niet echt een lichtend voorbeeld, maar je moet wel naar de werkelijkheid kijken. Het Blok heeft jarenlang slechts 1 verkozene in het parlement gehad. Op die basis is ze dan (helaas) uitgegroeid tot een partij wiens standpunten uitgevoerd worden zonder dat ze zelf haar handen moet vuilmaken.

Ik vind dat we met links ook klein kunnen beginnen (Dyab en Maria) om dan te groeien. Ik geloof erin en ik heb lak aan defaitistische mensen die deze waardevolle poging boycotten.

Misschien
by Thomas Wednesday May 07, 2003 at 02:58 PM

Misschien heb je wel een punt Frederik, maar ik stoor me in jouw agressieve toon - een beetje eigen aan de mensen van Resist en Pvda lijkt me - tegenover alle anderen die het niet met jullie eens zijn. Je hebt er lak aan, het zijn 'kritikasters', 'intellectuelen', 'trotskisten' en wat dan ook.
En de PvdA zijn de enige goeien binnen links, kijk eens, als je zo begint, zal er niet veel ten goede veranderen.

reactie
by Guido Wednesday May 07, 2003 at 03:01 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Frederik, misschien bovenstaande nog eens goed lezen.
Als ik jouw comment lees dan zijn de verkiezingen al voorbij en zitten Dyab en Maria in het parlement, dat bewaakt wordt door militaire politie en waar burgers niet eens binnen mogen.

"Het BLok is niet echt een lichtend voorbeeld, maar je moet wel naar de werkelijkheid kijken. Het Blok heeft jarenlang slechts 1 verkozene in het parlement gehad. Op die basis is ze dan (helaas) uitgegroeid tot een partij wiens standpunten uitgevoerd worden zonder dat ze zelf haar handen moet vuilmaken."

Blij dat je het eens bent met mij :-)

Frederik, reageer hier eens op.

1. "In België is er een opkomstplicht. Men kan spreken zoveel men wil over burgerrechten,politieke rechten ivm verkiezingen, feit is dat er een opkomstPLICHT is.
En daar stoppen uw rechten, je moet gaan, je hebt geen andere keuze. Je riskeert zelfs een boete als je niet gaat.
Wat daar democratisch aan is?"

2. "Als je blanco stemt, een "keuze" die kiezers hebben, dan gaat die stem naar de meerderheid. Dus ook daar heb je geen keuze, want zelfs als je op niemand wil stemmen, dan kies je toch."

3. "Als je gaat stemmen, dan geef de de verkiezingen en politiek partijen recht te bestaan en geef je een legitieme basis aan de meerderheid die nadien gevormd wordt."

4. " Een ander argument dat je hoort als je niet gaat stemmen, is dat je dan de sociale strijd voor het stemrecht vergeet.

"STEMRECHT
In 1893 werd het algemeen meervoudig stemrecht voor mannen ingevoerd. Vrouwen hadden nog geen stemrecht. Iedere man vanaf vijfentwintig jaar kreeg een stem. Maar sommige mannen kregen twee of drie stemmen: als gezinshoofd, als cijnsbetaler (5), als houder van een diploma hoger onderwijs, of wegens bekwaamheid. Zo steeg het aantal kiesgerechtigden van bijna 137.000 tot meer dan 1.370.000. Bijna 300.000 onder hen hadden twee stemmen en 223.000 hadden er drie, zodat meer dan twee miljoen stemmen konden worden uitgebracht. Tegelijk werd de kiesplicht ingevoerd."
http://www.daens.org/Brochure/schoolbrochure.htm


Wat aan bovenstaande democratisch is? "

Heeft niets te maken met Resist :-)



afscheid
by Guido Wednesday May 07, 2003 at 03:30 PM

Ik dacht met deze bijdrage een debat te kunnen lanceren ivm met verkiezingen maar ook dit wordt alweer aangegrepen om publiciteit te maken voor Resist.

Ik heb nu ook geleerd dat sommige personen binnen Indymedia.be geen respect hebben voor ex-medewerkers.

Zie maar de laatste comment op

http://archive.indymedia.be/news/2003/05/60696.php

als hij daar nog staat. :-)

Zelfs als ik in eigen naam schrijf, dan nog wordt ik gecensureerd met het alibi dat iemand anders in mijn naam post. Alles is goed om afwijkende meningen te censureren.

En te bedenken dat ik daarnet nog een mail stuurde naar edito om te vragen of ik terug moch meehelpen.

Hoe naiëf ben ik toch geweest om Han en Christophe de afgelopen maanden te verdedigen.

ah bon?
by christophe Wednesday May 07, 2003 at 03:37 PM

Leuk artikel, Guido. Maar bedoel je met je comment dat we reactie van Frederik moeten weghalen?

Over die verdwenen Guido-comments heb ik je gisteren al per mail geantwoord.

Stem RESIST
by Edith Wednesday May 07, 2003 at 03:40 PM

Guido, het is toch dat je het niet wil zien als je nu nog niet door hebt dat RESIST het enige eerlijke, valabele, democratische, rechtvaardige alternatief is.

Je gaat tekeer tegen de machtspartijen, maar je kan je niet losmaken uit hun tengels. Het mag een indicatie over de kracht van de propaganda zijn als iemand die toch ziet dat de huidige politieke klasse niet veel goeds brengt, niet inziet dat hij zich kan laten gelden door RESIST te stemmen.

Thomas, ik denk dat je spoken ziet. RESIST komt op voor de kleine man, de meest verdrukten in de maatschappij en als je dan ziet hoe de media meeheulen met de machtspartijen en er alles aan doen om RESIST, met andere woorden, die kleine man en vrouw de grond in te boren, dan is dat frustrerend. waar jij die aggressiviteit ziet is mij een raadsel. RESISTers zijn geen politici van het compromis, ze zijn assertief, niet onderdanig en vastbesloten voor hun rechten op te komen. Het wordt hen niet gemakkelijk gemaakt. RESIST is de armste lijst van Vlaanderen. RESIST krijgt geen geld van grote ondernemingen en kan dus ook geen professioneel gemaakte filmpjes laten maken en op prime time laten uitzenden.

RESIST wordt daarbovenop geboycot. Daaraan zien we nog maar eens wat de kleine man, de arbeider waard is in dit land. Hij mag zich laten uitbuiten en moet verder zijn mond maar houden. En wat denk je dat er zal gebeuren? Naarmate dat uitbuiten goed lukt zal het legertje kleintjes zich uitbreiden. De meeste afgestudeerden van het hobu-onderwijs zitten eigenlijk al in datzelfde straatje als de arbeiders, maar steken hun hoofd in het zand, maken zichzelf nog wat wijs.

Of Dyab nu verkozen wordt of niet, het resultaat van RESIST zal een signaal zijn. De politieke elite zal bij monde van de media er alles aan doen om de betekenis van RESIST te minimaliseren, maar Dyab weegt al lang op het beleid. Hij heeft het integratiebeleid op de agenda geplaatst zonder politiek mandaat. Met een stem in het parlement, zal het er stuiven en natuurlijk dat niemand van de politieke elite dat graag heeft. Dyab is knap. Dat weten ze en daar beven ze voor. Dyab is niet om te kopen en dus moeten ze rekening houden met hem. Het zal nog niet gedaan zijn met de diabolisering. Het ligt voor de hand dat ze nog vanalles gaan uitvinden om hem in diskrediet te brengen.

Als je thuisblijft op 18 mei, dan kies je in werkelijkheid voor het Vlaams Blok. Is het dat wat je wil, Guido?
Wees verstandig en stem voor Resist. Als je nog niet begrepen hebt waarvoor ze staan, lees aandachtig alles wat je van hen kan te pakken krijgen en vermijd vooral de roddel. Ik stond in het begin ook enigszins huiverig vanwege de overweldigende anti-AEL-propaganda en ik ben dan nog feministe. Ondertussen heb ik begrepen dat ik niet vrij was, dat mijn denken via de media gecontroleerd werd door belangengroepen die mij gebruikten. Ik denk vandaag dieper door, heb mijn vrijheid terug en mijn hersenen zijn weer van mij. Ik stem RESIST.

Hey Guido
by han Wednesday May 07, 2003 at 03:43 PM
han@indymedia.be

Hey Guido.

Ik ben het niet 100% met je eens in deze discussie maar dat wisten we al langer. Dat is voor mij nooit een reden geweest om op jou te gaan schelden, je te beledigen of wat dan ook.

Bovendien is het hier tegewoordig zo goed als de hel.
Honderden comments van extreem rechts, honderden tot duizenden scheld mails, ...
Mensen die onder valse naam posten, in mijn naam, jou naam, .... enz. enz.

Sorry hoor als we ons soms al een vergissen en een fout maken.

Groeten

han

aan edith/han
by Guido Wednesday May 07, 2003 at 03:52 PM

"Als je thuisblijft op 18 mei, dan kies je in werkelijkheid voor het Vlaams Blok. Is het dat wat je wil, Guido?"

Edith, misschien eerst eens aandachtig lezen wat hierboven staat:

"600.000 kiezers stemmen op een partij waarrond een cordon heerst. Ondertussen zijn er toch zo'n 40 punten van het oude 70-puntenplan van het Vlaams Blok verwezenlijkt. Dus mensen die argumenteren dat als je niet stemt, je je stem weggeeft aan het Blok zouden beter eens wakker worden."

Reageer eens als je het gelezen hebt.


Han, als ik bij search hidden en mijn naam intik, vind ik drie comments die niet van mij zijn. Je zou ondertussen al moeten weten hoe ik denk, schrijf, nee?

Ik ben hier onlangs Nazi genoemd en dat bleef zelfs een uur staan.

Och ja, waarom nog moeite doen?

Blok?
by Thomas Wednesday May 07, 2003 at 03:54 PM

Edith, wat mij ook niet aanstaat is dat toontje van "Als je het nu nog niet door hebt dat je op Resist moet stemmen, dan wil je het gewoon niet doorhebben". Ik zie geen spoken, ik lees onbevooroordeeld en ik vind dat jij arrogant, simplistisch en conservatief bent. Sta jij ook op die lijst? Dan kan ik alvast een andere voorkeurstem geven. Liever op een echte migrant.

En een kleine bemerking. Als ik (in Antwerpen) voor Resist ga stemmen, heb ik ook veel kans dat Dyab de kiesdrempel niet haalt en dan gaat 30% van mijn stem naar Dewinter. Ook dat is jammer genoeg waar.

ik blijf thuis
by erik Wednesday May 07, 2003 at 03:57 PM
erikthe@mindless.com

De ganse uitleg van Guido over het democratisch zijn van verkiezingen volg ik wel grotendeels. Ik ben zelf al verschillende jaren niet meer gaan stemmen. Om verschillende redenen, maar de highlights zijn wel de volgende:
- Ik wil *niet* geregeerd worden en als ik ga stemmen zeg ik in feite : "ja, jullie mogen dat wel." Een echte keuze heb je hierin niet; Wordt mooi verwoord door de Nar-slogan 'verkiezingen veranderen niks, we blijven marionetten, de saus mogen we kiezen, de frit moeten we fretten'
- Ik weet geen enkele partij die de moeite waard is om op te stemmen.

Ik ben natuurlijk wel benieuwd naar 'den uitslag' en naar hoe RESIST en Maria e.a. het ervan af brengen, want natuurlijk volg ik 'de aktualiteit' wel een beetje ;-)

Dus: Ik blijf thuis.

Take care

Erik

Guido ...
by han Wednesday May 07, 2003 at 04:01 PM

Guido,..

Zoals ik al schreef in deze tijden vergissen we ons wel eens. Zoek daar toch niet het grote complot achter, dat doe ik ook niet als anderen een vergissing begaan.

groeten

han

Vrij bizar allemaal
by karim zahidi Wednesday May 07, 2003 at 04:51 PM
zahidi@logique.jussieu.fr

Guido schrijft een kort artikeltje waarin hij uitlegt waarom hij niet stemt en lap het is alweer prijs.

Guido wordt verweten dat hij "niet losraakt uit de tengels van de machtspartijen". Een rare redenering want Guido roept helemaal niet op om op andere partijen te stemmen. Guido geeft enkel zijn persoonlijke redenen waarom hij niet zal stemmen.

Guido geeft hier een anti-electoralistische (pfff moeilijk om te typen zeg) uitleg en scheldt hier duidelijk niet op Resist en toch wordt hij onmiddellijk in de hoek gedrumd (vooral door de agressieve toon).

Waarom is dit nodig????

Vooraleer de positie van Guido op zo een belerend toontje aan te vallen zou het niet slecht zijn moesten sommigen eens nadenken over wat Guido schrijft en dan pas reageren.

Ik versta dat sommigen heel enthousiast zijn over Resist en ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze niet teleurgesteld zullen zijn, maar een beetje respect voor zij die niet zullen stemmen omwille van principiele redenen zou hun niet misstaan.

Met vriendelijke groeten

Karim Zahidi
Met vriendelijke groeten


Karim Zahidi

basisdemocratie
by Filip Wednesday May 07, 2003 at 05:09 PM
F_aka_slowmo@hotmail.com

Voor mij heeft Guido voor een groot deel gelijk, net zoals Eric, en zeker wat betreft hun conclusie.

Ik zou stemmen voor een partij die ons bestel wil vervangen door een basisdemocratisch systeem EN die volgens basisdemocratische regels functioneert, maar die bestaat niet: dus geen keuze bij de verkiezingen.

Verder wil ik verwijzen naar een artikel van Fran AlterMundus http://archive.indymedia.be/news/2003/05/61298.php
waarin een en ander wordt verduidelijkt.

Tot slot wil ik de oproep van Karim herhalen:
"Ik versta dat sommigen heel enthousiast zijn over Resist (...) maar een beetje respect voor zij die niet zullen stemmen omwille van principiele redenen zou hun niet misstaan."

F. aka SlowMo

Groot gelijk
by han Wednesday May 07, 2003 at 06:22 PM

Groot gelijk Karim

Trouwens vind ik dat heel argumenten tegen Guido verkeerde argumenten zijn.
Als Guido er van uitgaat dat je via verkiezingen niets kan veranderen dan heeft hij 100% gelijk natuurlijk, dat is trouwens ook wat we met RESIST zeggen.
Ik wil toch wel duidelijk stellen dat ik Guido op dat punt volledig gelijk geef. Zelf Dyab in het parlement zal daar niest kunnen veranderen. Hij zou in het parlement wel een ontzettend grote steun kunnen zijn voor de acties op straat en in de wijken. Dat is dan ook waarom we met RESIST meedoen.

Ik denk dat je van de verkiezingen een aktie kan maken, een "grote betoging" op 18 mei. Ik denk dat Dyab in het parlement een veel groter signaal zou zijn dan xxx mensen extra die niet gaan stemmen.


Groeten
han

Dyab/Maria/Colette
by Guido Wednesday May 07, 2003 at 07:39 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

"Als Guido er van uitgaat dat je via verkiezingen niets kan veranderen dan heeft hij 100% gelijk natuurlijk, dat is trouwens ook wat we met RESIST zeggen."

Waar staat dat?


"Hij zou in het parlement wel een ontzettend grote steun kunnen zijn voor de acties op straat en in de wijken."

Hoe zie je dat?

"Ik denk dat je van de verkiezingen een aktie kan maken, een "grote betoging" op 18 mei. Ik denk dat Dyab in het parlement een veel groter signaal zou zijn dan xxx mensen extra die niet gaan stemmen."


Dyab of ook Maria en Colette?

" Bericht aan de abonnees: Dank zij u raakt het trio Colette-Maria-Dyab in het parlement

115.000 stemmen: zoveel is nodig om het trio Colette Moulaert, Maria Vindevoghel en Dyab Abou Jahjah naar het parlement te sturen. Dat hangt ook van u af, in deze laatste dagen.

David Pestieau
07-05-2003"
http://www.ptb.be/index.phtml?section=A2AAAABLBB&action=article&obid=19529


Weet je Han, mensen werden hier gecensureerd omdat ze via Google aantoonden dat Maria/PVDA/... één pot nat was, nu kan je het gewoon zien op http://www.pvda.be.

Het verschil met SP-A-Spirit is me niet echt duidelijk.

Stel je voor dat Agalev samen met bv. de Bond Beter Leefmilieu een lijst zou oprichten en dan op hun site ook nog twee andere lijsten zouden ondersteunen en daarbij zeggen dat ze zoveel stemmen nodig hebben om drie kandidaten in het parlement te krijgen? En dat ze ook nog eens enkele medewerkers hebben bij een alternatief nieuwsagentschap die op de verschillende lijsten staan en foto-reportages publiceren en artikels schrijven over die lijsten? En dan comments en artikels hidden die de onderlinge verbanden aantonen?

Zou jij dat pikken? Zou jij dat geen bedrog noemen?


"Ik denk dat Dyab in het parlement een veel groter signaal zou zijn dan xxx mensen extra die niet gaan stemmen."

Ik wil ook geen signaal geven, ik heb nog maar eens begrepen dat er maar één mening is die telt:

DYAB IN HET PARLEMENT!

Hopelijk worden al jullie kandidaten verkozen, anderen kunnen het Parlement dan in de fik steken. :-)

De gewone mens.
by Guido Wednesday May 07, 2003 at 07:52 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Hier en daar heb ik ook al gelezen dat Maria en zo de gewone mensen zijn.

Waarom gewone mensen dan in een gebouw willen geraken dat bewaakt wordt door militaire politie en waarvoor gewone mensen niet eens mogen betogen, ik snap het niet.

Allez, misschien tot na de verkiezingen.


actie in het stemhokje
by fraco Wednesday May 07, 2003 at 09:18 PM
fraco@pandora.be

Ik stel voor om een protestbrief in uw stemhokje te hangen als je gaat stemmen, met daarop : Stem voor meer oorlog (of iets dergelijks), een gezamelijk initiatief van de Belgische parlements -en regeringsleden, en dan een opsomming van alle partijen uit het parlement. Kwestie van de stemmer er nog eens aan te herinneren mocht hij/zij het vergeten zijn omdat er niets meer in het nieuws komt, dat er nog steeds oorlog is.

M. Fraco
by arie Wednesday May 07, 2003 at 09:25 PM

Ik stel voor om een foto van Martin Fraco in uw stemhokje te hangen als je gaat stemmen, met daarop : Stem voor Fraco (of iets dergelijks), een gezamelijk initiatief van de Belgische parlements -en regeringsleden, en dan een opsomming van alle partijen uit het parlement.

update site pvda
by Guido Thursday May 08, 2003 at 12:46 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Leuk om te zien dat er gsiteren al gewerkt is aan de site van de PVDA.

Op http://www.pvda.be/index.php?section=A2AAAABL&action=article&obid=19523


vind je bijna dezelfde info als op

http://www.ptb.be/index.phtml?section=A2AAAABLBB&action=article&obid=19529 ,

de link die ik een vorige comment vermeldde.

En ook leuk om te weten.

Als je naar http://www.lijst-resist.be/ gaat, daar op nieuws (http://www.lijst-resist.be/showcontents.php?topgroupid=&groupid=17) klikt en dan op één van de artikels die ook op indymedia.be staan, zoals bv.

"Lees meer over de motieven van Resister Jessie op indymedia.be ..."

dan ligt het waarschijnlijk wel aan mijn paranoïde zijn dat de lay-out van Resist en die van Indymedia.be elkaar mooi aanvullen. :-)


spoken
by johan Thursday May 08, 2003 at 01:22 PM

Het probleem met Guido (of beter, zijn bijdragen hierboven)is dat hij soms een beetje in alle richtingen slaat en inderdaad vaak spoken ziet.

Enerzijds zegt hij zinvolle dingen over het nut van verkiezingen (zonder dat ik het daarom met hem eens ben, ik vind me meer in de visie van een Han)

Maar steeds weer die spoken, he? Zoals daar zijn...

...de PvdA die op haar site, op straat, overal zo een beetje voluit gaat voor EN Colette (PvdA), EN Jahjah (Resist), EN Maria (MARIA). En Guido die daar nog maar eens een complot of een maneuver meent achter te zien. Trekt de PvdA alleen naar de verkiezingen dan gaan sommigen van "de PvdA is sectair, wil geen linkse eenheid". Gaat de PvdA wel voluit voor frontwerking met andere progressieven dan ziet men "maneuvers". Voor een buitenstaander als ik ruikt dit alllemaal toch naar goedkope (want zonder degelijk onderbouwde argumentatie) anti-PvdA stemmingmakerij, echt niet veel meer...

...als Indymedia medewerkers als Han, Christophe of Mara een lijst als Resist of Maria steunen dan is het weer van "Indymedia is verkocht" of "Indymedia is een PvdA vehikel" enzovoort enzovoort enzovoort.
Maar als een Guido hier oproept om vooral "niet te stemmen" dan hoor ik niemand (en da's maar goed ook) roepen van "Indymedia is verkocht aan de anarchisten"...

Allemaal toch zeer bedenkelijk hoor. En dat mag wel 's gezegd worden. Dat heeft niks te maken met op de man spelen of aggressieve reacties. Dat sommige lezers in hun reacties soms wel een beetje te hard tekeer gaan, lijkt me begrijpelijk. We zijn tenslotte ook maar mensen, he.

Johan.


aan Edith
by joeri Thursday May 08, 2003 at 01:57 PM
joeri@indymedia.org

Edith: "Guido, het is toch dat je het niet wil zien als je nu nog niet door hebt dat RESIST het enige eerlijke, valabele, democratische, rechtvaardige alternatief is."

Edith (en anderen), ik heb er geen probleem mee dat jij Resist het enige eerlijke, valabele, democratische, rechtvaardige alternatief vind, maar respecteer ajb anderen hun mening ook.

Je al wekenlange gedram over steeds weer hetzelfde werkt namelijk danig op de zenuwen en mocht ik al van plan zijn op resist te stemmen, dan zou dat zelfs nog in het gedrang kunnen komen door jouw en tevens enkele anderen hun agressie en onverdraagzaamheid over anderen hun mening.

Hoe kan ik godverdekke geloven in resist als enige eerlijke, valabele, democratische, rechtvaardige alternatief als mn mailbox constant gespamd wordt met resistpropaganda, mensen met een gelijkaardige mening als ikzelf constant afgezeken worden omwille van hun meninng, er in discussies behoorlijk veel gebruik gemaakt wordt van verdraaiingen om zijn/haar gelijk te halen,...

groetjes
en veel succes aan alle zogezegd linkse lijsten bij de verkiezingen, maar t zal wel zonder mijn stem zijn

Joeri

Han?
by Guido Thursday May 08, 2003 at 02:09 PM
Pannekoekrobert@hotmail.com

Han,
ik zou graag eens een voorbeeld hebben van een ander IMC-collectief waarvan sommige medewerkers opkomen op verschillende lijsten, bij de verkiezingen. Meehelpen aan de site van één van die lijsten en waarvan de lay-out mooi overeen komt met die van een IMC.

Mijn probleem is dat ik vind dat jij je positie bij indymedia.be misbruikt voor Resist.

Je staat op de lijst, je komt in intervieuws als woordvoerder van Resist, je helpt mee aan de website van Resist,, samen met een andere medewerker.

Een nog andere medewerker, Mara, komt ook op bij een lijst en doet intervieuws met mensen van die lijst.

En da heb je nog jij en Christophe die een "verkiezingsboek" voor Resist schrijven.

Ik plaats hier een link gisteren en vandaag is die al veranderd.

Al eens eerder gezegd, je doet wat je wil maar dat je daarvoor de naam van Indymedia moet misbruiken, dat stoort me.

Zeg me eens, Han, hoe zou ik nu aan mensen moeten uitleggen dat Indymedia.be niets te maken heeft met de Resist, met de PVDA, met Maria? Ik heb het al eens gedaan op een weekend van een actienetwerk, blijven zeggen dat Indymedia.be niet geontroleerd is door de PVDA. Hoe wil je nu dat ik nu nog zeg dat Maria/pvda/Resist/Indymedia.be gescheiden is?

Leg me dat eens uit?

Een mooi voorbeeldje van een overdosis Resist is Edith, de persoon in kwestie schrijft een leuke tekst en zegt dat te stemmen op Resist, misschien moet ze nog eens de titel van haar artikel lezen? :-)

Zijn we nog baas in eigen hoofd?
http://archive.indymedia.be/news/2003/05/61491.php

Han
by Guido Thursday May 08, 2003 at 02:25 PM

"Maar dan moet je ook aanvaarden dat mensen vragen hebben over jou standpunt, dat mensen daar niet mee akkoord zijn,.... "

Ik aanvaard dat, maar ik zie dat anderen niet kunnen aanvaarden dat er ook mensen zijn die niet willen gaan stemmen. Ze moeten zelfs insinueren dat het dom of zo is. Lees Edith, Frank en jouw comment eens. Dat is het probleem op deze site momenteel, enkel Resist is goed en alle andere alternativen of ideeën gaan niet. De feature op de eerste pagina over verkiezingen zou evengoed een link kunnen zijn naar http://www.pvda.be en dan nog een voorstelling van Lsp en enkele andere partijen, zou eerlijker zijn en minder moeite gekost hebben, nee?

In de mainstream media lees je over een aantal partijen en hoor je bijna niets over de kleinere en hier is het net omgekeerd.

Was toch de bedoeling om een antwoord te geven op de mainstream media, toch niet om haar na te apen?

Jésus zeg
by Ann Thursday May 08, 2003 at 02:28 PM

Dat zijn toch allemaal behoorlijk publieke geheimen hoor. Iedereen ziet toch op de hoofdpagina drie koppen staan. Dat zijn toch Dyab, Maria en De Belder. Het is toch evident dat de PVDA met Maria vist in de vakbeweging, met De Belder en Colette in de vredesbeweging en met Dyab in de migrantengemeenschap. Maak daar toch geen drama van. En dat je VanderMaelen, Vogels of Dua niet plaatst kan ik begrijpen, die krijgen overal forum. Maar die andere partijen zouden toch ook een duwtje kunnen gebruiken. Een foto van die Denjo of die Geert Cool of zo of mensen uit die andere lijsten of een keer hun logo of zo. Dat mensen tegen stemmen zijn is ook hun goed recht, en er moet toch onder hun artikels niet continu die slogans van partijen lezen, dat is om zot te komen. Stel je dat eens voor in de Zevende Dag, zeg. Iedere keer dat er iemand in het debat aan het woord komt eindigt deze met stem dit of stem dat. Dat gaat toch niet. En nog, dat zulke mediagenieke portretten wérken op de hoofdpagina zal wel zijn zeker, het land hangt er vol van.

Han
by Guido Thursday May 08, 2003 at 02:31 PM

"Guido, surf eens op de verschillende indymedia website en je vind voorbeelden zat. "

Han, je weet dat er heel veel discussie was over het feit of indymedia-mensen wel konden meewerken aan de campagne van Nader. Ik hoorde dat voorbeeld ook altijd van Mara. Kan je mij er meer geven, anders ga ik het wel eens gaan vragen aan indymedia mensen.

"Ik ban dat gedoen van meten met twee maten wel meer dan beu hoor."

Ik ben beu dat jij alles verdraaid om toch maar gelijk te halen.

"Maar stop met zeggen dat anderen moeten zwijgen omdat ze jou mening niet delen". Ik zeg dat niet, alweer een uitvinding van jou.

Over andere meningen, wie was het die zomaar een artikel op hidden zette en de titel veranderde omdat hij niet akkoord was met de inhoud? En daarvoor niemand moest waarschuwen?

Jij gaat beginnen over meningen, laat me niet lachen...

Helaba, Bomspotting?
by Guido Thursday May 08, 2003 at 03:04 PM

"Dat vormgeving van RESIST gebeurt door mij en Redkitten is ook geen geheim, wij zijn daar fier op omdat we het zeer goed materiaal vinden.
We zijn niet aan ons proefstuk toe trouwens. We deden dat ook voor O19, D14, Bomspotting"

Wat heb jij te maken met de website van Bomspotting?

"Maar niet beginnen fantaseren hé. Wij halen geen artikels weg omdat we het er niet mee eens zijn.
Wij halen artikels weg omat er dingen in staan die niet door de beugel kunnen : Racisme, persoonlijke aanvaalen, racisme, Fascisten, .....

Ik fantaseer niet, toen ik nog bij edito zat, werd er opeens een artikel gehided zonder enige vermelding binnen de lijsten. Toen ik het terug op un-hidden zette, kreeg ik enkele boze mails. "normaal contacteer je de persoon die het op hidden zet en vraagt hem uitleg". Aangezien niemand via de lijsten had gemaild, kon ik ook niemand contacteren.

Daar werd er aan voorbijgegaan, Guido had een fout gemaakt door iets te unhidden dat op hidden tond, zonder de betreffende persoon te contacteren.

Dat er een artikel op hidden stond en de titel veranderd was, daar had niemand een probleem mee.

Iedereen kan dit lezen in de archieven van april:

http://lists.indymedia.org/mailman/public/imc-belgium-edito/2003-April/date.html

Hieronder, enkele van de betreffende mailtjes:

>>>http://lists.indymedia.org/mailman/public/imc-belgium-edito/2003-April/013035.html

>>>since when we change titles?
http://lists.indymedia.org/mailman/public/imc-belgium-edito/2003-April/012999.html

>>>article 57985 un-deleted // no reason to hide
http://lists.indymedia.org/mailman/public/imc-belgium-edito/2003-April/013026.html

Het artikel waarover het ging:

Eenheid, vrijheid en socialisme :
by Danny Bonte Wednesday April 16, 2003 at 02:54 PM
http://archive.indymedia.be/news/2003/04/57784.php

het werd op hidden geplaatst en in de titel werd er bijgezet:
BNAZIS OP DEZE SITE.


Wat o.a. ook in volgend artikel staat:

Is Amnesty International = Nazi-propaganda?
http://archive.indymedia.be/news/2003/04/57985.php


"Wij halen artikels weg omat er dingen in staan die niet door de beugel kunnen : Racisme, persoonlijke aanvaalen, racisme, Fascisten, ....."

Wie fantaseert er hier?

Blijf thuis
by erik Thursday May 08, 2003 at 04:20 PM

Geen idee wat dit gezever nog met 'niet gaan stemmen' te maken heeft. Het kan wel zijn dat je onderlinge conflicten hebt, maar is dit de plaats om het uit te vechten?
No offense, maar ik ben blij dat ik niks te maken heb met jullie en jullie 'organisaties'. En ik bedoel dat niet al scheldend of zo, herlees maar eens wat je getypt hebt en denk 'hoe zou de gemiddelde bediende uit een willekeurig bedrijf die wel sympathie heeft voor links maar er niet 100% in zit dit lezen?'
Don't vote!
Erik


Je hebt gelijk Erik
by han Thursday May 08, 2003 at 04:24 PM

Je hebt gelmijk Erik, dus heb ik mijn comments op hidden gezet.

Groeten
han

Voorstel
by Maarten Van Hove Friday May 09, 2003 at 11:07 AM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Niet gaan stemmen vind ik eerlijk gezegd een jammere zet. Ikzelf ben één politicus aan het bespelen voor de kamerlijst en me nog steeds aan het informeren voor de senaatslijst. Die senaatsstem gaat naar een kleine partij.

Mag ik een voorstel doen om dit debat een beetje constructief te maken? Spreek het gerust tegen.

Waarom verspreid je niet onder ALLE emaillijsten e.d. om te stemmen op alle partijen onder de 5% behalve het Liberaal Appel? Ik vind die 5% norm fascistoide, hoe meer verschillende stemmen in het debat hoe beter. Dus: stemmen op RESIST, Vivant, NVA, LSP, MARIA - je stem is niet weggesmeten en wie weet krijgen we wel één van deze bendes tussen het vastgeroeste mainstream discours. Dat doorbreekt in ieder geval het status quo, waardoor we ons ideologisch kunnen beginnen wapenen voor de volgende verkiezingen en deze discussies niet dan over moeten doen. Vanaf volgende verkiezingen speelt trouwens ook LEEF! mee.

Doorbreek de 5%!

blijf thuis
by Erik Saturday May 10, 2003 at 04:16 PM

Hallo Maarten,

Twee dingen in je post prikkelen mijn nieuwsgierigheid een beetje:

1. Wat bedoel je precies met "Ikzelf ben één politicus aan het bespelen voor de kamerlijst" ?

2. Je voorstel: "Waarom verspreid je niet onder ALLE emaillijsten e.d. om te stemmen op alle partijen onder de 5% behalve het Liberaal Appel?" Los van het feit dat volgens mij grootschalige spammingcampaign weinig success zouden hebben en los zonder mij te willen blind staren op die "behalve het Liberaal Appel", vraag ik mij af: waarom zou je oproepen om te stemmen voor partijen enkel en alleen omdat ze te weinig stemmen hebben om te kunnen voldoen aan een eis die opgelegd is door de heersende meerderheid? Die 5% is inderdaad rottig, een bewijs dat diegenen die regeren graag 'de politieke partij' verder geïnstitutionaliseerd willen zien. Nog verder. Om één of andere reden verbinden ze democratisch verkozen kunnen worden aan lidmaatschap van een clubje. Maar bon, uiteindelijk zijn dat enkel symptomen. De ziekte is de staat, het feit een aantal mensen de pretentie hebben om anderen te gaan regeren en dat hen dat nog redelijk goed lukt ook.
Niet gaan stemmen wordt gezien als een 'spijtige zaak', als een verloren zaak. Het is a-politiek en dom en weet-ik-veel.
Niet gaan stemmen betekent evenwel dat je bereid bent de wet te overtreden en een boete te riskeren om niet deel te nemen aan een systeem dat jou wordt opgedrongen.Het is burgerlijke ongehoorzaamheid en.. het is COOL, kinders, MEGA-BANGELIJK COOL !!!!

:-)
Erik


Antwoord
by Maarten Van Hove Saturday May 10, 2003 at 09:05 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Ik wil nu eenmaal graag gehoord worden denk ik, en daarom ga ik stemmen.

Ikzelf ben aan het mailen met een politicus wiens naam ik niet zal noemen omdat deze website niet voor politieke propaganda dient, met de vraag of mijn stem voor hem/haar ook betekent dat ik later met ideeën, voorstellen, bezorgdheden bij hem/haar terecht kan, tezamen met een eerste politiek idee waar ik volledig achter sta, namelijk pushen voor totale bekendmaking van wie er nu feitelijk eigenaar is van een produkt, info die cruciaal is voor de consument en die ik graag verplicht op de verpakkingen weervind.

't Is klein, ik weet het - maar het maakt de boycot wel iéts makkelijker.

ja Maar...
by Katelijne Saturday May 10, 2003 at 11:23 PM
josie_sartre@yahoo.com

Ik ben het helemaal met je eens over de onzin van verkiezingen zoals wij ze kennen.

Maar ik heb gehoord dat als je niet gaat stemmen (of blanco of ongeldig stemt), je stem indirect ook naar de meerderheid gaat. Ik probeer het duidelijk te maken adhv een voorbeeld: ga ervanuit dat 100% gaat stemmen. Een partij haalt 30% van de stemmen. Als er 20% van de kiezers thuis blijft, dan heeft dezelfde partij 30 op 80 stemmen. Dat wordt dan 37,5%. De grootste partijen krijgen meer zetels bij dan de kleintjes.
Ik weet niet zeker of dit helemal klopt, maar het klinkt geloofwaardig vind ik. Als iemand hier iets meer over weet, wil die mij dan alsjeblieft een mailtje sturen? Het is vrij moeilijk om betrouwbare informatie te vinden over verkiezingen.

Ik weet niet of het als actie zinvol is om gewoon thuis te blijven (nogal passief?). Ik zie eerder heil in demonstratieve verbranding van de stembrief. Maar hoe krijg je zo´n electronische kaart aan het branden? En is dat niet ongelofelijk slecht voor het milieu? :-)

dioxines
by erik Monday May 12, 2003 at 07:54 PM

Je oproepingsbrief is gewoon papier. Ik vermoed dat je tijdens de stemming zelf een soort plastieken kaartje krijgt (heb ik nog nooit geweten, ik ben 'gestopt' vooraleer er elektronisch gestemd werd). Plastiek verbranden zal wel dioxines in de lucht brengen, zeker?
En brandgevaar ;-)
Dat van die stemmen die naar de meerderheid gaan weet ik ook niet precies. Maar het maakt mij ook niet uit of mijn stem naar de meerderheid gaat of niet. Dat is nu net mijn punt. Ervoor willen kiezen om niet geregeerd te worden. Niet door CD&V, niet door lijst Maria, niet door SPa, Spirit of Agalev, niet door de NVA,...
Ik was niet zinnens om amok te gaan maken in het stemhokje. Maar ik sta doorgaans open voor goeie ideêen ;-)

Don't vote
Erik

0% brandgevaar
by jef Tuesday May 13, 2003 at 05:23 PM
robotomizer@netscape.net

het is echt niet nodig om je kies-pasje in de fik te steken,
op de achterkant van uw kiesbrief (links onder ergens) staat
hoe je ongeldig kan stemmen:
-je kan op eenof andere manier het kaartje herkenbaar maken (stemming moet annoniem zijn)
-of je kan het kaartje beschadigen (knippen, krassen,....)
Maar ik denk dat er iets op schrijven het veiligste is, want er staat bij dat de beschadiging "onvrijwillig" moet gebeurd zijn (niet knippen dus)..........

vrijheid!
by Raoul Wednesday May 14, 2003 at 03:56 PM
Creativeurge@hotmail.com

gaat dat dan om die bankkaart na ontvangst onmiddelijk terug te geven? en te zeggen dat je ongeldig stemt? zonder langs een stemhokje te passeren? lukt dat zo?

iemand schreef om het kaartje te plooien, maar ook daar krijg je weer last mee. gaat het anders niet om elektronisch ongeldig te stemmen die mogelijkheid moet toch bestaan!? toch!?

nope!
by jef Thursday May 15, 2003 at 05:06 PM

elektronisch ongeldig stemmen gaat niet (denk ik)
neem gewoon een vette stift mee en beklad uw stem-kaart

of blijf thuis
by erik Saturday May 17, 2003 at 02:33 PM

Of, -en ik weet dat ik in herhaling val- je kan ook gewoon thuis blijven.
Ik begrijp niet goed waarom we al die moeite zouden doen om toch maar per se ongeldig te stemmen. Je neemt daardoor deel aan de verkiezingen en dus 'erken' je het instituut. Je geeft het een -zij het minimale- legitimiteit.
Expliciet weigeren deel te nemen aan het circus, kan je volgens mij best doen door niet eens de moeitete doen om op te dagen.

Stemkaartjes ongeldig maken en dergelijke, de enige mensen die daarmee gekloot zijn, zijn de sukkelaars die 'moeten gaan zitten'. Niet dat dat een reden moet zijn om het te laten, natuurlijk. Ben eigenlijk wel benieuwd naar wat de reacties zijn op dingen als j stemkaartje bekladden met dikke stift of je stemkaartje plooien of onmiddellijk teruggeven. En het vuur, natuurlijk. Posten jullie je verhaal op 19 mei?

Cheers
Erik

nog een half uur
by erik Sunday May 18, 2003 at 02:21 PM

nog een half uur te gaan ;-)