arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Computer Crime Unit steekt een tandje bij
by medewerker Saturday February 08, 2003 at 05:15 PM

In het kader van het toenemend repressief klimaat tegenover allerhande activisten, komen ook enkele Belgische linkse websites onder vuur te liggen.

In januari kreeg Peter Terryn alias de `Minister van Agitatie`, webmaster van de site http://e-communism.org een fax met de vraag van de Procureur des Konings Leen Wuyts gericht aan de Computer Crime Unit (CCU) van Antwerpen om zowel zijn site als zijn emailadres ontoegankelijk te maken. Verder kreeg hij de vraag van de CCU om een bepaalde pagina ontoegankelijk te maken.
Er zijn geen beschuldigingen geformuleerd, maar om onnodige problemen te vermijden heeft hij de pagina aangepast en het origineel gewoon elders geplaatst. Het gaat over een hilarische tekst omtrent meningsvrijheid en over een prent over de WTC-aanslagen. Onder andere Vlaams Blok advocaat Rob Verreycken zit achter de vraag om de website van het `Ministerie van Agitatie` te doen sluiten.

Eind januari kreeg de host waar de url archive.indymedia.be geregistreerd staat een telefoontje van de CCU met de vraag om een aantal links te verwijderen. De host heeft dit geweigerd. Bovendien kan dit niet omdat de url onmiddellijk wordt gelinkt naar een andere website. Over welk `omstreden materiaal` het gaat is ons niet duidelijk. Maar we hebben zo onze vermoedens…Vorig jaar is een indymedia- medewerkers opgeroepen door de politie in verband met foto`s van politie in burger, verschenen op onze website naar aanleiding van de D14-acties. We hebben geen officiële vraag gekregen om materiaal te verwijderen. De oproep was gericht in het kader van een politie-onderzoek naar de Legal Teams, mensen die rechtsbijstand verlenen tijdens en na betogingen.

De taken van de CCU zijn het leveren van bijstand aan de politiediensten in het kader van gerechtelijke dossiers. "Ze sporen relevante informatie in de betrokken ICT-omgevingen op, vrijwaren die en presenteren haar in leesbare vorm aan de rechercheurs. Het gaat onder meer om het opzoeken van sporen die naar chatsessies en websites verwijzen, het uitlezen van pda's, het doorzoeken van databases, enzovoort. Tegelijk staan de Computer Crime Units in voor de bestrijding van alle mogelijke vormen van ICT-criminaliteit, zoals fraude die via informatie- en telecommunicatietechnologie gebeurt."
Op dit ogenblik bestaan er zeventien regionale CCU`s.

Ondertussen wordt de website indymedia.be ook op andere manieren in discrediet gebracht. Op het webmagazine politicsinfo.net, ook door extreemrechts bezocht, staan letterlijk tips hoe je indymedia kan saboteren door (onjuiste) zwakheden naar voren te schuiven. Enkele stukjes: "Voor iemand met slechte bedoelingen, is het inderdaad zeer gemakkelijk om het functioneren van Indymedia te ondermijnen. Het volstaat om de site te bezoeken en er illegale (bijvoorbeeld racistische) teksten op te publiceren of om een discussie te doen omslaan door middel van een bewust foutieve inbreng…Via dergelijke publicaties is het eenvoudig om de werking en het beheer van Indymedia lam te leggen… "
Dat een nieuws website problemen kan krijgen met het gerecht heeft de zaak Indymedia.nl versus Deutsche Bahn bewezen. Indymedia.nl heeft vorig jaar een rechtszaak verloren tegen het Duitse treinbedrijf. Indymedia.nl moest alle directe maar ook indirecte links naar twee bepaalde pagina's met 'onwettelijke' informatie verwijderen.

Maar of al deze feiten dissidente stemmen het zwijgen zal kunnen opleggen is nog maar de vraag. Internet biedt veel mogelijkheden en is gelukkig niet zo makkelijk aan banden te leggen. Toch is het duidelijk dat de politie aftast hoever ze kan gaan in het controleren van linkse websites.
Niettemin kunnen we maar best aandachtig hebben voor deze censuurpogingen en ze openbaar maken.

indymedia.nl en (internet) vrijheid
by M02 Monday February 10, 2003 at 01:03 AM

indymedia.nl en (int...
notbremse.gif, image/gif, 60x144

Indymedia NL heeft op last van de rechter links moeten verwijderen naar een NIET verboden website (het gehele archief van vele jaargangen van het blad 'Radikal')
en mirror-websites daarvan.

Op een paar van die mirrors stonden 2 paginas in dat archief die wel verboden zijn in Nederland.

Echter, die omstreden paginas waren/zijn niet makkelijk te vinden in dat webarchief als je niet weet waar je naar opzoek bent. Met Google.com gaat dat makkelijker.

Dit kan wel eens het begin van het einde van de vrijheid van het internet zijn.

Vreemd is overigens dat vele websites waaronder die van Indymedia Duitsland en bijvoorbeeld een grote krant als het NRC Handelsblad dezelfde links niet hebben moeten verwijderen.

Indymedia Nederland is in ieder geval financieel een grote klap toegediend door het gerecht.
Indymedia NL overweegt nog steeds om in hoger beroep te gaan, maar er is nog nauwelijks geld voor gedoneerd bij deze niet-commerciele en niet-gesubsidieerde vrijwiligers groep...

Beperkingen van vrijgheden op het Internet zijn niet alleen een aantasting van vrijheden van onafhankelijke journalistiek maar ook juist daardoor aantasting van algemene vrijheden in de maatschappij.

Lees vooral ook het stuk " S t e l j e v o o r "
via link uitspraak Rechtszaak Deutsche Bahn 20.06.2002 >