arch/ive/ief (2000 - 2005)

vernietiging Lappersfort kan wateroverlast veroorzaken
by Tijs Boelens Saturday January 04, 2003 at 11:52 PM
veldkonijntje@hotmail.com 02/2677138 Jan Mulsstraat 23 1835 Strombeek

De vernietiging van het lappersfort kan het overstromingsgevaar in Brugge doen toenemen. Door de kanalisering van de rivier die door dit gebied stroomt, kan de wateroverlast in Brugge toenemen. En dit is ook van belang voor de Bruggeling die tot nu toe zei dat het hem niets kon schelen.

Waar eens ongerepte natuur dienst deed al overstromingsgebied, worden nu her en der deze gebieden volgebouwd met woningen en industriegebieden. Van de ooit zo weelderig bevolkte oeverzone, de oeverstruwelen en de ooibossen, is haast geen spoor meer over.
De vernietiging van dergelijke gebieden bleef niet zonder gevolgen,
DE NATUUR LAAT ZICH NU EENMAAL NIET KANALISEREN.
De laatste jaren treden steeds vaker watersnoden op langs grote en kleine rivieren en beekjes. Niet de "broze" dijken zijn de schuldigen van deze problemen. Wel de houding van de mens tegenover de natuur. De mens dacht de natuur te kunnen onderwerpen, en onderwierp haar. MAAR de natuur strikes back, zullen we maar zeggen. De veelvormige ingrepen, in de zin van de kanalisering en het wegnemen van overstromingsgebieden, eisen nu hun tol. Het is inderdaad van belang dat we deze problemen trachten op te lossen. Maar het is nog belangrijker te leren uit onze fouten en deze problemen in de toekomst te vermijden door meer na te denken bij ingrepen in onze omgeving.
En geen overstromingsgebieden meer vol te bouwen!
En geen rivieren meer te kanaliseren!!!!!
En dit is (misschien*) van toepassing op het welbekende lappersfortbos! Want loopt er door dit bos geen rivier? En wat zal men doen als men er een industriegebied op wil neerplanten, ze lekker laten kronkelen? Ik vrees van niet, en wat de problemen voor Brugge (en omstreken) zouden zijn,…?
Ik ben geen helderziende,
maar ik hoop dat de kelder van Moenaert en zijn meesters (= fabricom) het eerst onderloopt.


(* indien ja zou dit misschien een tip zijn voor Vera Dua.)

+zon 5jan. Fakkeltocht de strijd is nog niet gedaan.
Anarquistas quedamos listas !
en anderen ook natuurlijk.

overschot aan gelijk
by jan Sunday January 05, 2003 at 10:53 PM
jan.camps@skynet.be

We zien nu dat het moerasgedeelte een massa water te verwerken krijgt. Noemt het gebied niet "Ten Briele"? Wel, een briele is een gemeentelijke weideplaats waar in de winterdagen meestal overstromingsgevaar heerst. Als we via enkele kleine ingrepen het regenwater van St.-Michiels door het moeras laten stromen, dan verkrijgen we een (gratis) zuiverend "rietveld" effect. We vinden niets nieuws uit maar kijken naar wat onze overgrootouders deden. Zij waren niet bij machte om de natuur volledig kapot te krijgen en dienden haar eerder om te buigen naar eigen doel. We moeten leren dat de natuur niet alleen een grondstoffen leverancier is maar het (kwetsbare) geheel is waarin wij leven. Het tonen van respect voor moeder natuur is wat elk weldenkend mens dient te doen!!!