arch/ive/ief (2000 - 2005)

Indymedia.be lanceert nieuwe website
by info@indymedia.be Tuesday, Nov. 08, 2005 at 10:04 PM

Vandaag (9 november 2005) lanceert indymedia.be haar nieuwe website. We willen uitgroeien tot een alternatief nieuwsmedium voor een breed publiek. De vernieuwde site is een volgende stap in dat groeiproces.

Zoals jullie misschien wel weten was indymedia.be op maandag 31 oktober een hele dag onbereikbaar. Vlak na het versturen van de nieuwsbrief werden zoveel fotoreportages opgevraagd van de vakbondsbetoging dat de server het begaf. Onze techies zijn dag en nacht in de weer geweest om te redden wat er nog te redden was. De gegevens tot augustus zijn teruggevonden. De schijven met de artikels van september en oktober 2005 zijn waarschijnlijk onherroepelijk beschadigd.

We maakten weliswaar van de nood een deugd door met het hele team te werken aan de vernieuwde versie van de website.
Indymedia.be begon in mei 2000, als onderdeel van het internationale Indymedia-netwerk. De website was opgevat als een eenvoudig platform waar mensen hun verhaal konden doen, met een vormgeving en structuur die erg leek op die van een weblog: alle berichten chronologisch onder elkaar gerangschikt, zonder een duidelijk zichtbare redactionele lijn.

Al vanaf het begin wil Indymedia.be alternatieve, progressieve massamedia maken, verspreiden en promoten. Alternatieve massamedia maken betekent communiceren met een breed publiek. Hoewel de doelstelling om massamedia te maken in onze allereerste teksten terug te vinden is, bleven ook de tweede en de derde versies van de website erg dicht bij de weblog-vormgeving. Daar komt nu dus verandering in.

Een greep uit de veranderingen:

-- een voorpagina waar we het belangrijkste nieuws naar voor schuiven, met daaronder links naar de recentste berichten uit alle rubrieken.

-- de nieuwslijn op de voorpagina bevat een selectie van de gepubliceerde berichten (en niet meer alle berichten).

-- berichten komen terecht in de rubriek 'Open Nieuwslijn'. Nadien gaat het edito-team na in welke rubriek een bericht thuishoort en of het verhuist naar de voorpagina.

-- artikels, fotoreportages, interviews, ... zullen we groeperen in dossiers. Op die manier vind je relevante informatie over een onderwerp sneller terug. Mensen kunnen zo ook meewerken met Indymedia.be en een of meedere dossiers opvolgen.

-- we voorzien RSS-feeds voor alle rubrieken. Indymedia.be wordt dus heel wat toegankelijker via nieuwslezers.

Lanceringsdrink voor de site
Onze site wordt gelanceerd op woensdag 9 november. We nodigen jullie allen ook uit op de lanceringsdrink die zal gehouden worden in het indymediacentrum op vrijdag 18 november vanaf 17uur. Geef een seintje als je aanwezig kan zijn: info@indymedia.be