arch/ive/ief (2000 - 2005)

Actie SP-a Congres
by Hilde Mercie Sunday, Nov. 06, 2005 at 4:26 PM

Actie SP-a Congres...
dsc02162.jpgmaxirs.jpg, image/jpeg, 500x375

Hier even een klein verslag over de actie van zaterdag 15 oktober aan de grenslandhallen te Hasselt. Het SP-a congres ging daar door voor de verkiezing van de nieuwe voorzitter.

De actie die we daar gevoerd hebben was een groot succes. We waren aanwezig met ongeveer 150 à 200 man. Van aan de ingang werd er een soort van 'erehaag' gevormd waar alle SP-a leden door moesten. Ook de kopstukken.

Jean-Claude Van Rode (Gewestelijk Secretaris Limburg) vroeg om geen 'ambras' te maken zoals we in de pers worden genoemd (zie De Morgen). Maar om het tegengestelde te bewijzen door hen dus gewoon de rug toe te keren. Op onze rug werd er een sticker geplakt met de tekst 'SP-a U laat ons in de steek, Wij keren U de rug toe'. Ze moesten dan ook nog onder twee vlaggen doorlopen met dezelfde tekst op.

Toen de grote kopstukken passeerden werden ze natuurlijk op een luid boegeroep onthaald, werden ze uitgefloten of kregen verwijten naar hun hoofd geslingerd zoals 'bedankt voor het mooie cadeau'. Dat het zijn effect niet mistte was vooral duidelijk te merken aan ons Freyake die haar hoofd beschermde met haar arm en zo diep naar beneden keek dat ze bijna over haar eigen lip struikelde. Daarna volgende nog Frank Vandenbroucke, Johan Vandelanotte, Bruno Tobback, Onckelinckx, Chokri, Peter Vanvelthoven, ... !

Wie niet door de 'erehaag' durfden waren Patrick Janssens en Renaat Landuyt. Op de plaats waar Francis (van onze voedingscentrale), ik en men vriend stonden wouden ze zo binnen gaan. Wij wezen hun de weg (zoals we bij de anderen hadden gedaan) en zeiden dat ze door de haag moesten. Maar Patrick Janssens duwde hen gewoon omver en zei hen heel grof 'laat me door !!!'. Hetzelfde bij Renaat Landuyt. Natuurlijk kregen ze verwijten naar hun hoofd geslingerd en het blijkt dus dat ze (sorry voor deze uitspraak maar het is gewoon de waarheid) geen ballen aan hun lijf hebben.

Wij zijn de actie gestart iets voor 9u en hebben ze beëindigd om 10u45. Het was een mooie, doeltreffende en serene actie die zeker geslaagd was. We hebben laten zien dat we ook zonder hen verder kunnen.

Dat het effect heeft gehad was overduidelijk want Vandelanotte kon het niet nalaten in zijn toespraak te verwijzen naar de actie door te zeggen 'wie de rug keert naar links kijkt naar rechts'. Ahum pardon mijnheer de kersverse voorzitter van de SP-a ??? Wie is er links en wie is er hier rechts ? Ik denk dat er nog veel werk aan de winkel is !

Jean-Claude Van Rode
by Hilde Mercie Sunday, Nov. 06, 2005 at 4:26 PM

Jean-Claude Van Rode...
toespraakjcvr.jpg, image/jpeg, 500x375

Jean-Claude Van Rode spreekt ons toe met de woorden dat wij geen 'ambrasmakers of oproerkraaiers' zijn en dat we dat de SP-a eens heel duidelijk zullen maken door op een serene maar doortastende manier actie te voeren.

Militanten
by Hilde Mercie Sunday, Nov. 06, 2005 at 4:26 PM

Militanten...
militanten.jpg, image/jpeg, 500x375

Enkele militanten, delegees, vakbondsmensen die mee hun rug keren aan de SP-a.

De drie musketiers
by Hilde Mercie Sunday, Nov. 06, 2005 at 4:26 PM

De drie musketiers...
de-drie-musketiers1.jpg, image/jpeg, 500x375

Van rechts naar links : men vriend, ikzelf en Francis van de Voeding en Horecacentrale Leuven/Mechelen.

De rug
by Hilde Mercie Sunday, Nov. 06, 2005 at 4:26 PM

De rug...
rug.jpg, image/jpeg, 375x500

Hier was het hem dus om te doen : onze rug die wij heel afkeurend naar de SP-a toekeren.

De erehaag
by Hilde Mercie Sunday, Nov. 06, 2005 at 4:26 PM

De erehaag...
erehaag.jpg, image/jpeg, 500x375

Hier een deel van de erehaag.

De erehaag
by Hilde Mercie Sunday, Nov. 06, 2005 at 4:26 PM

De erehaag...
erehaag1.jpg, image/jpeg, 500x375

Nog een deel van de erehaag alvorens ze naar binnen konden gaan.

Werkloesje
by Hilde Mercie Sunday, Nov. 06, 2005 at 4:26 PM

Werkloesje...
werkloesje.jpg, image/jpeg, 375x500

Wie is nu eigenlijk werkloesje ??? Wel dat ben ik zelf Hilde Mercie. Ik werk op het ABVV Vlaams-Brabant te Leuven. Je kan me daar vinden aan het onthaal waar ik de mensen ontvang, telefoon beantwoord en men werk op de dienst ledenbeheer verricht. Een syndicaliste in hart en nieren !!!

Spandoek
by Hilde Mercie Sunday, Nov. 06, 2005 at 4:26 PM

Spandoek...
erehaag_spandoek.jpg, image/jpeg, 500x375

De kopstukken enkel door de erehaag laten lopen zou iets te makkelijk geweest zijn. Daarom dat ze ook tot tweemaal toe deze spandoeken moesten trotseren. Zodat we er zeker van waren dat er niet naast konden kijken (behalve ons Freyake dan).

Speech
by Hilde Mercie Sunday, Nov. 06, 2005 at 4:26 PM

Speech...
speech.jpgstpdfq.jpg, image/jpeg, 500x375

Na afloop was er nog een speech van Jean-Claude Van Rode die heel strijdlustig aankondigde dat we ons zeker niet gingen laten doen. Wat natuurlijk op luid applaus werd onthaald.

Twee vraagjes
by Alain Monday, Nov. 07, 2005 at 8:59 AM

1. Zijn al de ABVV-mandatarissen met een SP.A lidkaart ook buiten gebleven op dat congres?

2. Wat nu? Vandaag lees ik immers in de krant dat de plooien tussen ABVV en SP.A zo goed als gladgestreken zijn.

Antwoord
by Hilde Mercie Monday, Nov. 07, 2005 at 8:39 PM

U mag er zeker van zijn dat er tussen al die ABVV mandatarissen, militanten, delegees een hoop SP-a leden tussen zitten. En dat die daar ook buiten stonden met hun rug gekeerd naar de SP-a. Het is niet omdat je lid bent van een partij dat je daarom alles moet slikken wat die partij zegt. Dat is niet gezond. Je moet je eigen mening kunnen blijven verkondigen en hebben. Er voor durven uitkomen wanneer je het niet eens bent met de partij waar je lid van bent. Hen laten horen dat ze kritische leden hebben. Alleen dan blijft een partij 'min of meer' democratisch.

Op je tweede vraag antwoorden is wat te voorbarig. Morgen wordt er pas beslist wat er verder gedaan wordt. En wees maar zeker dat er bij heel wat delegees en militanten niets is glad gestreken. Als je te horen krijgt dan 'als je je rug keert naar links, je naar rechts kijkt' dan vergeet je dat zo vlug niet. Zeker niet als men op een heel arrogante wijze blijft zeggen dat de stem van 100000 mensen er niet toe doet.

Verkijkt men zich op de gevolgen ?
by GM Tuesday, Nov. 08, 2005 at 1:01 AM

Is dit generatiepakt dat door de regering wordt opgelegd niet het gevolg van de doelstellingen (beleidsvormen)die zelfs in de Europese "Grondwet" zijn opgenomen ? Gaan jullie ook met zovelen morgen in het Vlaamse parlement aanwezig zijn om dhr Debunne te ondersteunen... of blijft de vakbond daar liever weg en wil ze haar leden liever niet wakker maken over de oorzaak ? Heeft de vakbondstop ook zo luid geroepen om een debat onder en door de mensen en voor een referendum ivm de Grondwet ? Is hier op Europees vakbondsniveau enige strategie uitgewerkt ? Of blijft heel links binnen de eigen kleine grenzen van de beweging, binnen de taal- en landsgrenzen en blijft men zo verdeeld links dat koppig binnen eigen groepje geen gelijkgezinde partners zoekt... ?