arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Generatiepact] Werkgroep buigt zich over uitvoeringsbesluiten
by christophe callewaert Sunday, Nov. 06, 2005 at 11:39 AM

BRUSSEL -- De regering ontving zaterdagavond de werkgevers en de vakbonden elk apart. De bonden kregen meer uitleg over de verdere toekomst van het generatiepact. Er komt een werkgroep waarin gesproken kan worden over de toepassingsmodaliteiten van de uitvoeringsbesluiten.

De regering heeft haar generatiepact in een wet gegoten. Maandagmorgen zal de wet worden goedgekeurd via een schriftelijke ministerraad. De generatiepactwet wordt voor advies naar de Nationale Arbeidsraad (NAR) gestuurd. De NAR, waarin de sociale partners zetelen, moet zich tegen 16 november uitspreken over de wet. Er komen ook een aantal uitvoeringsbesluiten. Ook die worden aan de NAR voorgelegd.

De regering kondigde ook de oprichting aan van een werkgroep die de toepassingsmodaliteiten van de uitvoeringsbesluiten bespreekt. “Met respect voor de inhoud van het pact”, voegt premier Verhofstadt er aan toe. De werkgroep gaat op 14 november van start.

Een andere werkgroep van de regering wil de luiken jeugdwerkloosheid en innovatie van het pact versterken. De werkgroep zal nieuwe voorstellen uitwerken.

De vakbonden hopen in de werkgroep de eisen van de nationale betoging op tafel te leggen. Volgens Xavier Verboven van het ABVV is de deur niet helemaal gesloten. Er zou in de werkgroep over meer dan punten en komma's kunnen worden gesproken.

Dinsdag buigen de vakbonden zich over de vraag of er nieuwe acties, dan wel of er verder onderhandeld wordt in de werkgroep.

laten vangen
by vanoel Sunday, Nov. 06, 2005 at 1:26 PM

Ik hoop dat de vakbondsleiders zich niet laten vangen door de arrogante kontlikkers van het patronaat verhofstadt en co. Op de basis rekenen om dat wangedrocht van een generatiepact door actie weg te werken is de boodschap.

democratie pro forma
by vanglabeke noel Sunday, Nov. 06, 2005 at 2:12 PM

Puur voor de vorm worden de vakbonden nog eens uitgenodigd,als er in de NAR geen overeenkomst is zal dat Guytje en co een zorg wezen,enkel het patronaat telt ,die hebben ze voor 200%achter zich.En dan snel doorduwen zoals met het andere wangedrocht de europese grondwet .Als wij als gewone mensen willen dat er met ons rekening gehouden word gaan we ervoor moeten strijden en die schijndemocratie laten voor wat het is ,een lege doos.