arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden bij ONTEX niet akkoord met collectief ontslag
by Carl De Clercq Saturday, Nov. 05, 2005 at 12:18 PM

Na de aankondiging van het colllectief ontslag bij ONTEX Buggenhout op 27 oktober was er vandaag een eerste vergadering van de ondernemingsraad. De vakbonden zijn NIET akkoord met het collectief ontslag wegens een totaal gebrek aan economische relevantie.

Na de aankondiging van het colllectief ontslag bij ONTEX Buggenhout op 27 oktober was er vandaag een eerste vergadering van de ondernemingsraad.

De vakbonden zijn NIET akkoord met het collectief ontslag wegens een totaal gebrek aan economische relevantie. Enkele cijfers op een rijtje:

Dus een realistisch en economisch verantwoord voorstel van de vakbonden om jobverlies te voorkomen of zo minimaal mogelijk te houden.

De vakbonden vroegen ook bijkomende gegevens over:

Delocalisatie moet ethisch verantwoord gebeuren:

Eventuele verlieslatende machines en producten die verhuizen naar lage loonlanden kunnen enkel plaatsvinden als er garanties zijn over de ethisch verantwoorde productie ter plaatse. Dat wil zeggen dat alle IAO-normen gerespecteerd worden op elke plaats van productie en dat dit objectief meetbaar is. SA8000 certifiëring is hiervoor een mogelijkheid.

Dit vanuit het standpunt van de vakbonden dat iedereen in de wereld werk mag hebben, maar dat dit dan wel in menswaardige omstandigheden moet gebeuren. Volgens de vakbonden kan dit ook een commerciële troef zijn tegenover de concurrentie.