Na de aankondiging van het colllectief ontslag bij ONTEX Buggenhout op 27 oktober was er vandaag een eerste vergadering van de ondernemingsraad.
De vakbonden zijn NIET akkoord met het collectief ontslag wegens een totaal gebrek aan economische relevantie.
Na de aankondiging van het colllectief ontslag bij ONTEX Buggenhout op 27 oktober was er vandaag een eerste vergadering van de ondernemingsraad.
De vakbonden zijn NIET akkoord met het collectief ontslag wegens een totaal gebrek aan economische relevantie. Enkele cijfers op een rijtje:
- De vestigingen in Buggenhout genereren een marge van 15,9% EBITDA. Dit is een schitterend resultaat waar vele bedrijven van dromen. Door rationalisatie en optimalisatie die nu reeds voor een stuk is doorgevoerd kan dit resultaat nog verbeteren.
- In de herstructureringsoperatie voorziet het bedrijf de verhuis van machines waar marges op geboekt worden tussen 7% en 23%. Hier is geen reden aanwezig om te delocaliseren. Tenzij omwille van wilde kapitalistische dromen. Maar waar is de sociale rol van bedrijven dan te zoeken?
- De vakbonden eisen het behoud van alle winstgevende producten en machines. Zij bieden hun medewerking en de know how die bij de arbeiders aanwezig is om de machines met de laagste marges te optimaliseren.
- Voor zwaar verlieslatende producten kan een economisch verantwoorde oplossing gezocht worden. De vakbonden erkennen dat winstgevendheid voor een bedrijf essentieel is.
- De doelstelling om een netto marge te behalen van 26% na de aangekondigde herstructurering is onverantwoord en buiten alle proporties. Het streven naar een marge van 26% om zogezegd de toekomst veilig te stellen is een onaanvaarbare stelling.
- Voor eventueel verlies van tewerkstelling op te vangen van een beperkt aantal machines die verlieslatend zijn, kan een reconversieproject ingediend worden. Ontex heeft reeds jarenlang een plan voor de verwerking van de grote afvalberg die luiers en incontinentieproducten veroorzaken. Er dienen partners gezocht (OVAM, Intercommunale DDS, …) om dit project te realiseren.
Dus een realistisch en economisch verantwoord voorstel van de vakbonden om jobverlies te voorkomen of zo minimaal mogelijk te houden.
De vakbonden vroegen ook bijkomende gegevens over:
- De schuldpositie van ONTEX. Hoeveel schuld bij welke banken en/of privé-personen en tegen welke intrestvoeten. Het is de bedoeling om zicht te krijgen op mogelijke besparingen op de zware financiële kosten en zo bijkomende middelen vrij te maken. Deze moeten dan worden aangewend om het productieapparaat in Buggenhout te optimaliseren. (En dus de marges nog te verhogen).
- Wat zijn de engagementen tegenover overnemer CANDOVER en eventuele boete-clausules wanneer deze niet worden gehaald?
Delocalisatie moet ethisch verantwoord gebeuren:
Eventuele verlieslatende machines en producten die verhuizen naar lage loonlanden kunnen enkel plaatsvinden als er garanties zijn over de ethisch verantwoorde productie ter plaatse. Dat wil zeggen dat alle IAO-normen gerespecteerd worden op elke plaats van productie en dat dit objectief meetbaar is. SA8000 certifiëring is hiervoor een mogelijkheid.
Dit vanuit het standpunt van de vakbonden dat iedereen in de wereld werk mag hebben, maar dat dit dan wel in menswaardige omstandigheden moet gebeuren. Volgens de vakbonden kan dit ook een commerciële troef zijn tegenover de concurrentie.