arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ontslagen delegee Maria Vindevoghel dagvaardt Flightcare in kortgeding
by christophe callewaert Friday, Nov. 04, 2005 at 3:59 PM

BRUSSEL -- Ontslagen werkneemster Maria Vindevoghel en het ACV dagvaarden de directie van luchthavenbedrijf Flightcare in kortgeding. De christelijke vakbond wil dat Vindevoghel opnieuw aan de slag kan in het bedrijf. Het proces komt maandag 7 november voor.

Ontslagen delegee Ma...
dscn9159lodeenmaria2.jpgskomda.jpg, image/jpeg, 420x328

Op 13 juli zette luchthavenbedrijf Flightcare vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel aan de deur. Reden: Vindevoghel zou buiten de werkuren gebruik gemaakt hebben van haar badge om het luchthaventerrein te betreden. Een drogreden, meent het ACV. “Flightcare heeft de vakbondswerking willen onthoofden door de meest actieve en meest strijdbare afgevaardigde zonder reden buiten te zetten,” zegt Brussels verbondssecretaris Guy Tordeur.

De christelijke vakbond wil dat Vindevoghel haar mandaat opnieuw kan opnemen. Flightcare moet het ontslag intrekken. Om dat te bereiken stappen Vindevoghel en het ACV naar de rechtbank. Ze kiezen voor een speciale procedure. Omdat een procedure ten gronde maanden kan aanslepen, wordt Flightcare gedagvaardt in kortgeding. Het ACV eist een dwangsom van 10.000 euro voor iedere dag dat het bedrijf Vindevoghel niet terug in dienst neemt. Maandagnamiddag komt het proces voor in het Justitiepaleis van Brussel.

Het ontslag van Vindevoghel gaf aanleiding tot een reeks acties op de luchthaven. De vakbonden slaagden er in om enkele toegevingen van de directie af te dwingen op vlak van werkomstandighden in het bedrijf. Flightcare bood Maria Vindevoghel ook een ontslagvergoeding aan, maar die heeft zij niet aanvaard.

ACV-Brussel roept sympathisanten op om maandag half twee naar het Justitiepaleis te komen om Vindevoghel te steunen.

overdreven dwangsom
by joris Friday, Nov. 04, 2005 at 9:14 PM

Enkel om de "bijna" storende dwangsom binnen zijn proportie
te zetten ,1000 euro per dag lijkt mij ook al "leuk", hét is niet omdat werkgevers zulke overdreven sommen eisen( zij zijn andere financiele winstnormen gewoon!) dat vakbond 10.000 euro zou eisen! Groetjes

dwangsommen
by vanglabeke noël Friday, Nov. 04, 2005 at 10:38 PM

Ik denk dat het vragen van dergelijke dwangsom eerder symbolisch bedoeld is om aan te tonen hoe belangrijk een afgevaardigde als Maria Vindevoghel is voor haar collega's en voor de vakbond in het algemeen.Principieel is zij ook veel meer waard dan werkwilligen bij stakingen .Als de patroons meestal 1000 euro per werkwillige kunnen bekomen dan is Maria er voor mij zeker 10.000 euro waard.