arch/ive/ief (2000 - 2005)

Open brief aan Johan Vande Lanotte
by Peter Veltmans, syndicalist Wednesday, Nov. 02, 2005 at 4:32 PM

Drie redenen om het 'Generatiepact' te verwerpen. Een antwoord op de stelling dat de SP.a vandaag 'noodzakelijke maatregelen' moet nemen, om een toekomstig draconisch beleid van rechts te vermijden.

Mijnheer Vande Lanotte,

In de media haalt u zwaar uit naar het ABVV. U verwijt de socialistische vakbond leugenachtigheid en kortzichtigheid. Mag ik hierbij mijn bescheiden mening daarover aan u meedelen ?

Er zijn in mijn ogen drie redenen waarom het 'Generatiepact' een onvoldoende verdient :

1. het blijft een feit dat er in België 600.000 werklozen zijn, waarvan zo'n 145.000 jongeren. Als het de bedoeling is de activiteitsgraad van de ganse bevolking te verhogen, dan zou de opslorping van deze werkloosheid de grootste prioriteit moeten zijn. Daar merken we echter zo goed als niks van. U zegt dat u wil vermijden dat de jonge, aankomende generatie terecht zal komen in een situatie van nepstatuten (zoals in de jaren '80). Maar, wat biedt u de jongeren aan ? Hamburgerjobs, deeltijdse jobs, tijdelijke jobs, Rosetta-banen e.d.m. Zijn dat volwaardige jobs ? Mij dunkt van niet.

2. De kostprijs van de vergrijzing werd reeds meermaals berekend. Een veel geciteerd cijfer is dat van 10 miljard euro, tegen 2015. Ondertussen heeft de door u gesteunde regering voor dit jaar reeds 5 miljard aan lastenverlagingen toegekend aan de patroons.Die vijf miljard komen elk jaar terug. Over 10 jaar zullen de patroons zo 50 miljard euro gekregen hebben. Dat geld krijgen ze om er jobs mee te scheppen, maar... dat doen ze niet ! Is het redelijk om van de werkende bevolking te verlangen dat zij opdraait voor de 10 miljard vergrijzingskost, terwijl de patroons een cadeau van 50 miljard krijgen om er hun winstcijfers mee op te smukken ? Is het bovendien redelijk dat de werkende mensen inspanningen en mogelijke sancties opgelegd worden, terwijl de patroons het kunnen houden bij vage beloften, zonder garanties én zonder sanctionering als ze hun beloften niet nakomen ?

3. De financiering van de sociale zekerheid wordt gedeeltelijk alternatief gefinancierd met 15 % van de roerende voorheffing. Heel tof, maar... U bent zelf de kampioen van de 'sluitende begroting'. Sluitend wil zeggen dat er geen tekort is, maar evenmin een overschot. Met andere woorden : die 15 % van de roerende voorheffing zijn gewoonweg niet beschikbaar ! De regering zal dat geld dus ergens anders vandaan moeten halen. Kunt u, met de hand op het hart, garanderen dat de openbare diensten in het algemeen en de ambtenaren in het bijzonder geen slachtoffer zullen worden van besparingen, zoals in de jaren '80 (dit keer in naam van de redding der sociale zekerheid) ?

In interviews beweert u dat u "niet dezelfde fout wil maken als in de jaren '80, toen het ABVV met de steun van de SP zich verzette tegen noodzakelijke maatregelen, waarna er een rechtse regering kwam die een draconisch beleid voerde". Maar, wat was eigenlijk de fout die toen gemaakt werd ? Ik heb deze jaren meegemaakt als jongere en ik herinner mij vooral de lankmoedige houding van de toenmalige SP. In plaats van vierkant achter stakers en betogers te gaan staan, keken jullie liever de kat uit de boom, om jullie toekomstige plaats in een coalitie niet onmogelijk te maken. Met het Globaal Plan deden jullie hetzelfde : inleveringen opleggen aan de werkende mensen en de patroons ontzien. Jullie hadden ook een heel andere kaart kunnen trekken : voor een echt sociaal Europa, tegen het Europa van de Maastricht-normen; voor een wettelijk opgelegde 32-urige werkweek zonder loonverlies en met verplichte aanwervingen, tegen de werkloosheid en tegen de lastenverlagingen; voor een vermogensbelasting, tegen de indexsprongen; voor een mobilisering van de ganse werkende bevolking, tegen de weerstand van rechts. Onhaalbaar ? Dat viel te bezien. In die periode rommelde het meer dan stevig in de rangen van het ACV. Groot was de steun er voor de vorming van een onafhankelijke christelijke arbeiderspartij. Uw partij had daarop kunnen inspelen door het idee te propageren van een arbeidersregering om het programma van de vakbonden uit te voeren. Uw partij heeft het zelfs niet willen proberen...

Jullie maakten toen, net zoals nu, de tegenovergestelde keuze, in naam van 'het minste kwaad'. U hebt het over 'noodzakelijke maatregelen' (waarmee u inleveren bedoelt), terwijl de écht noodzakelijke maatregelen, die gericht dienen te zijn tegen de kapitaalbezitters, niet genomen werden. We kennen ondertussen de resultaten van dit 'beleid' : blijvende massawerkloosheid, perspectiefloosheid voor de jeugd, ondermijning van de openbare sector, gigantische toename van de winsten, moedeloosheid en frustratie bij de massa van de werkende mensen en, daarop terend, de kanker van uiterst-rechts.

U stelt dat wie u de rug toekeert, feitelijk links de rug toekeert en daardoor kijkt naar rechts. Maar, bent u eigenlijk wel links ? Is het beleid waar u voorstander van bent in feite niet meer dan een zekere schakering van het alomtegenwoordige neo-liberalisme ? Zijn de verschillen tussen de SP.a, de VLD en de CD&V niet eerder cosmetisch van aard geworden ? Is het werkelijk zo verbazingwekkend dat mensen als Georges Debunne (en met hem vele duizenden) stellen dat u en de uwen "geen socialisten meer zijn" ?

In Duitsland hebben uw sociaal-democratische vrienden hetzelfde parcours afgelegd. Hoewel verschillend inzake de precieze maatregelen, was het Härtz-programma de Duitse variant van het huidige 'Generatiepact'. Ook daar gaf dit aanleiding tot wijdverbreid protest van de Duitse vakbonden. Ook daar keerden syndicalisten hun rug naar de partij. Keken ze daarbij naar rechts ? Ik denk het niet. Ze hebben er een nieuwe, linkse partij opgericht, die meteen de enige échte winnaar werd van de Duitse verkiezingen.

Dat, mijnheer Vande Lanotte, is de weg die de linkerzijde ook in ons land vroeg of laat zal inslaan. Pas dan zullen we onze kinderen ook werkelijk met een gerust geweten in de ogen kunnen kijken.

Met linkse, socialistische groet,

Peter Veltmans
syndicalist

jongens toch
by Anthony Giddens Wednesday, Nov. 02, 2005 at 5:53 PM

Blijkbaar begrijpen syndicalisten niet dat de bedrijfsleiders en KMO's niet de vijanden zijn! Lastenverlaging is broodnodig, ga dat maar eens uitleggen dat de stoere stakers van VW in Vorst als hun jobke naar Duitsland gaat waar werken 15% minder kost!

Zonder bedrijven geen werknemers!

Alle studies wijzen uit dat wanneer men ouderen langer aan het werk houdt ook jongeren sneller een job vinden. Een arbeidsmarkt is dynamisch en niet statisch zoals linkse organisaties beweren.

De SPa is een verantwoordelijke partij, de vakbonden willen blijkbaar enkel hun eigen zuiltje in stand houden.

jongens toch????
by barend claessens Wednesday, Nov. 02, 2005 at 7:52 PM

wat de vakbonden willen doen is praten over oplossingen en niet enkel een pleistertje op de wond leggen. lastenverlagingen hebben nog nooit tot nieuwe jobs geleid( en dat staat ook in de statistieken).

wat lastenverlagingen betreft ten overstaan van het behoud van jobs heb ik ook een vraag. Ik ben vorig jaar, samen met collega's van LBC naar de Filipijnen geweest. het gemiddeld salarais bedraagt daar 50 tot 150 euro(!) en ook daar zegt men de arbeiders dat de lonen te hoog zijn!!!!! dus mijn vraag is dan ook; hoe laag willen we gaan?

de sociale zekerheid moet behouden worden en dit kan enkel met behulp van een echte vermogensbelasting (zzoals reeds bestaand in franrijk,scandinavische landen,...) en kom me nu niet zeggen dat iedereen daar gaan lopen is omdat dit werd ingevoerd.

de echte kost van de sociale zekerheid ligt bij gezondheidszorg, ook daar hebben we een voorstel ; het kiwi-model.

feit blijft dat al onze politiekers blijkbaar te laf zijn om echte beslissingen te nemen en de zaak enkel maar verder verzieken.

moedig
by Vanglabeke Noël Wednesday, Nov. 02, 2005 at 10:16 PM

Proficiat Peter met uw moedig standpunt tegen een zwaargewicht als Vandelanotte in.Wat meneer Giddens betreft,zonder arbeiders en bedienden is een bedrijfleider ook niets.Toch loopt hij grotendeels met de vruchten van de arbeid weg en ondanks die zogezegde hoge loonkost boeken de bedrijven toch ieder jaar zowat 30 miljard euro nettowinst.En nog iets ,nog gehoord van Coene van Piccanol,zijn loonkost was op zijn eentje het loon van een 30tal arbeiders waard,en beste meneer Giddens zoals Coene zijn er veel.Veel te veel als je het mij vraagt.

verlofdag vs loonlast
by Bjorn Thursday, Nov. 03, 2005 at 8:48 AM

de loonlast in duitsland is 15% lager zegt meneer Giddens, wel dat klopt maar hij vergeet er wel bij te zeggen dat men in duitsland meer verlof heeft. en we hebben het hier niet over 1 of 2 dagen. de bedrijven wouden loonlasten verlagen en kregen dit, maar was dit niet in ruil voor jobbehoud? en hoeveel bedrijven hebben niet aangekondigd dat er afvloeingen komen? bedienden en arbeiders moet altijd maar aanvaarden dat de werkdurk omhoog gaat, en we krijgen geen enkele garantie. hoe zal dit allemaal uitdraaien ik woon in Gent en werk in het Zaventemse ik vertrek om 5u30 a 5u45 smorgen bij mij thuis ik kom hier aan rond 7u en vertrek hier om 17u om dan tussen 18u30 en 19u thuis te komen. en sommige van de directie zeggen dat het jammer is dat ik om 17u al vertrek. ik heb verdomme ook nog een prive leven.

loonlast en levensduurte
by vanoel Thursday, Nov. 03, 2005 at 11:29 AM

Degenen die beweren dat de lonen veel te hoog zijn moeten het loon maar eens bij de dagdagelijkse kosten plaatsen.Ik pik er de huurprijzen even uit.Vandaag betaald men voor een middelmatig huurhuis minstens 440 euro /maand.Ik kan het weten want mijn beide kinderen en vele van hun vrienden worden ermee geconfronteerd. Voor veel jonge mensen is die huur alleen al 1/3de van hun maandinkomen.Niet verwonderlijk dat veel jonge mensen uit noodzaak dan bij Pa en Ma moeten blijven ,zelfs al hebben ze werk,zonder werk is het helemaal niet te doen.

Fiscale Amnestie
by Hilde Mercie Thursday, Nov. 03, 2005 at 5:30 PM

Om dan nog maar te zwijgen van de fiscale amnestie die voor de tweede keer op twee jaar tijd wordt ingevoegd. En waarom ? Weeral om de 'groten' en 'rijken' te beschermen. Dat ze verdomme daar is tegen in gaan en hen een fikse boete laten betalen. Er is geld genoeg alleen haalt men het altijd bij de kleine man ipv bij hen die altijd maar opnieuw cadeautjes krijgen.