[Algemene betoging] "De honderdduizend vandaag zijn slechts een begin" by bruno de bondt Tuesday, Nov. 01, 2005 at 12:41 PM |
Ruim 100.000 mensen betoogden afgelopen vrijdag in Brussel tegen het zogenaamde Generatiepact van de regering-Verhofstadt. Solidariteit en strijdbaarheid waren zeer voelbaar. Solidariteit tussen jong en oud, strijdbaarheid om door te gaan tot de regering haar plannen wijzigt. "Deze betoging is slechts een begin. Als de regering niet luistert, zal ze het voelen," klonk het zowel op het podium als onder de betogers.
(foto: Christophe Legasse)
Om tien uur vanmorgen kon je de fluitjes al horen in het Noordstation. Vakbondsmensen van alle kleuren stroomden toe uit alle hoeken van het land. Buiten zwelde de drukte al even snel aan. Mensen dronken soep, aten een broodje of speelden muziek om zich op te warmen voor de betoging. Tussen het Noordstation en het Rogierplein maakten delegaties zich klaar: vlaggen werden opengevouwen, pancartes bevestigd, spandoeken uitgerold.
De strijdbaarheid onder de mensen viel op vandaag: de betogers wisten waarom ze naar Brussel kwamen. "Werken tot 60 is misschien mogelijk voor sommige mensen in sommige sectoren, maar niet voor iedereen. Als mensen vroeger willen stoppen met werken, moet dat op een correcte manier kunnen," zei een ACV-betoogster. "Met de maatregelen die de regering nu wil doorvoeren, is dat niet mogelijk."
Naast de vakbonden waren vandaag ook andere sociale organisaties aanwezig om hun solidariteit te betuigen. De KWB en de KAJ, verschillende NGO's, Groen!, ... allemaal deelden ze de verzuchtingen van de bonden.
Ook de vele jongeren vielen op tijdens de betoging. Enkelen onder hen spraken van het 'degeneratiepact' van de regering: "Dit is geen pact voor de generaties, maar tegen alle generaties." Anderen waren het dan weer oneens met de eenzijdige beslissingen van de regering: "We zijn het beu dat de regering niet luistert naar de alternatieve voorstellen van de vakbonden en jongerenorganisaties."
Veel mensen toonden zich, net als de vakbondsleiders, bereid om door te gaan met actievoeren, ook na vandaag: "Wij hebben werk, maar de jongeren niet. Aan dat probleem verandert het plan van de regering niks. Het zal dus waarschijnlijk niet bij deze actie blijven. De verklaringen die Dewael en Verhofstadt deze week aflegden, hebben de mensen immers nog kwader gemaakt dan ze al waren."
De oproep om verder te gaan, was ook te horen op het podium na de betoging. Ilse Dielen, Vlaams ACV-voorzitster, eiste dat de regering haar 'generatiepact' wijzigt: "De regering kan dit signaal niet zomaar naast zich neerleggen. Wij willen dit generatiepact niet. De generaties worden gepakt met dit pact." Ook Xavier Verbooven, algemeen secretaris van het ABVV, maande de regering aan om de plannen te wijzigen: "Guy, stap van uw fiets en aanhoor uw Belgische werknemers. Zij hebben een heel belangrijke boodschap voor u: zij dulden het niet dat u aan hun brugpensioen raakt." Jean-Claude Vandermeeren, voorman van de FGTB, riep de betogers op om verder te strijden: "Laat u niet doen, maar vecht verder voor uw rechten. De honderdduizend vandaag zijn slechts een begin."