arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brief van een asielzoeker in hongerstaking
by Astrid Essed Sunday, Aug. 14, 2005 at 3:09 AM

Bij dezen vermeld ik de brief van een in Nederland woonachtige asielzoeker in hongerstaking in het licht van de reeds 44 dagen durende protest-hongerstaking in het Nederlandse uitzetcentrum Ter Apel

Geachte lezer van Indymedia-Belgie,

Bij dezen wil ik graag uw aandacht vragen voor het volgende:

Zoals u aan onderstaande kunt zien doe ik u bij dezen een brief toekomen van de Iraanse asielzoeker-hongerstaker Mohammad Jeannk Neshat, die deel uitmaakt van de laatste vijf overgebleven Iraanse hongerstakers, die deel uitmaakten van een grotere groep van ruim twintig Syrische en Iraanse asielzoeker-hongerstakers, die ruim 44 dagen geleden in het vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers Ter Apel in hongerstaking zijn gegaan.

Ze protesteren met hun hongerstaking tegen een aantal mistoestanden van humanitair urgent-belang, waarvan de belangrijkste zijn de gedwongen uitzettingen naar Syrie en Iran, de weigering, het buiten-schuld-criterium toe te passen, de inhumane behandeling in Ter Apel zelf en het zonder voorzieningen op straat zetten van asielzoekers.

Inmiddels zijn zij uit ter Apel verwijderd en naar diverse asielzoekerscentra overgebracht.

Ik wil nog opmerken, dat van deze groep vijf overgebleven hongerstakers drie hun hongerstaking tijdelijk hebben opgeschort in afwachting van het nakomen van de mondelinge beloften die hen door het hoofd calamiteitenteam van de IND, P. Sonneveld zijn gedaan. Mochten deze toezeggingen binnen een week niet worden nagekomen zullen zij hun hongerstakingactie hervatten. In de tussentijd zullen zij zich beperken tot vloeibaar voedsel.

Inmiddels heeft minister Verdonk verklaard ''zich niet medeverantwoordelijk te voelen'' wanneer een van de hongerstakers overlijdt.
Nog afgezien van deze apert-inhumane reactie is zij juridisch en ministerieel gezien wel degelijk hoofdverantwoordelijk, aangezien een en ander een protest is tegen haar asiel en terugkeerbeleid, dat in strijd is met het Internationaal Recht
Zie voor meer informatie dienaangaande o.a. de volgende links:

http://hrw.org/english/docs/2004/02/12/nether7360.htm

http://hrw.org/english/docs/2004/02/12/nether7367.htm

Aansluitend op deze indringende brief van Mohammad Jeannk Neshat treft u enige door mij gegeven achtergrondinformatie aan met bronvermelding.

Vriendelijke groeten
Astrid Essed


Bij dezen de brief van Mohammad Jeannk Neshat:

Open brief hongerstaker, ook te vinden op:
http://www.indymedia.nl/nl/2005/08/29846.shtml

Open brief van Mohammad Jeannk Neshat. Hij is een van de vijf Iraanse
hongerstakers die vandaag in de tweeënveertigste dag van hun hongerstaking zijn. Neshat is gisteren in zeer verzwakte toestand per ambulance
van het AZC Franeker naar het AZC Leusden overgebracht. Hij heeft zijn
brief opgesteld in het Farsi en deze is
door een Nederlandse hulpverlener vertaald.


11.08.2005: Open brief aan de bevolking van Nederland

Wij wonen in een land van democratie, een land dat voorvechter is van
het waarborgen van de rechten van de mens. Gezien dit feit moeten we tenminste de gelegenheid hebben om onze rechten te kunnen verdedigen.
Wij zijn helaas het slachtoffer geworden van de politieke,
maatschappelijke en economische praktijken van de
Nederlandse regering en de IND, alleen omdat wij politieke
vluchtelingen zijn. Wij doen een beroep op de
Nederlandse bevolking om ons te beschermen en niet in de steek te laten
en op te komen voor de mensenrechten van ons vluchtelingen die kilometers verwijderd zijn van ons land, volk en familie. Ik als politiek mens en mens dat zich inzet voor de vrijheid en bevrijding van gevangenen en onderdrukte mensen zie geen
andere weg open dan te kiezen voor de hongerstaking om de oprechtheid
van mijn woorden te bewijzen.

Want langs deze weg bewijs ik dat mijn verhaal absoluut waar is. Als
terugsturen of uitzetten uw voornemen is dan
gaat mijn voorkeur ernaar uit om hier in dit land door mijn eigen
toedoen te overlijden zonder detentie en martelingen mee te hoeven maken.

Sinds meer dan veertig dagen ben ik begonnen met de hongerstaking en ik
neem nog alleen vocht tot me.
Lichamelijk ben ik sterk afgezwakt en ik heb het erg moeilijk.
Hoofdpijn en slapeloosheid maken het nog onhoudbaarder.
Daarom vragen we de autoriteiten en justitie ons dossier te
heroverwegen.

Dit om vast te stellen of wij ook als mens recht hebben om in leven te blijven. Als het antwoord op deze vraag nee zou zijn, dan is ons verzoek: Laat
ons zoals wij nu zijn. Het regime van de Islamitische Republiek staat
het zelfs niet toe dat politiek verzet een eerlijk proces krijgt en zichzelf mag verdedigen. Mensen worden bij verstek veroordeeld tot levenslange
gevangenisstraf of de doodstraf.

Ik vraag me af hoe anders het zou zijn om een langzame dood te sterven.
De IND heeft Iran tot veilig land verklaard en meent dat, zelfs als Iran niet veilig zou zijn, wij niet hoeven te vrezen voor gevaar.

Was het niet een week geleden dat ze twee jongens van respectievelijk 16- en 18-jarige
(leeftijd) in het openbaar hebben laten ophangen? Hun misdrijf zou homofilie zijn geweest. Ze noemen het een vonnis op basis van de Sharia en zo
rechtvaardigen ze hun daad.

Hoe zou het kunnen dat zo een land waar
zelfs geen genade is voor zogenaamde maatschappelijke delicten, wij als politiek verzet met rust worden gelaten? Was het maar zo, dan had ik hier
niets te zoeken. Ik vraag u om waarde te hechten aan onze zaak en ons
het recht te geven om te mogen leven en een leven te leiden zonder ons voortdurend zorgen te moeten maken en te moeten vrezen voor de toekomst.

Ontneem ons dit recht niet. Ik heb zelf ervoor gekozen om dood te gaan.
Gedurende de afgelopen vijf jaar die ik heb doorgebracht in verschillende AZC’s heb ik nooit kunnen genieten van het leven dat ik leidde, met
voortdurende spanning en onzekerheid over de toekomst. Ik heb wel een
plaats gehad om te wonen plus veertig euro zak- en eetgeld per week. Ik wil mijn dank uitspreken voor deze faciliteiten maar de vraag is of dit
voldoende kan zijn in het leven en hoe de toekomst er uit gaat zien.

Hoe is het gesteld met de veiligheid?
En waar blijft het sociale leven ?

Denkt u dat ik, of mensen zoals ik, ooit weer positief kunnen denken over dit
leven ? Kunnen we ooit weer hoopvol door het leven gaan ?

De vraag is wie er voor zou kiezen om zo’n leven te leiden. Ik zoek
alleen maar veiligheid en niets anders.

Ik hoop dat de dag ooit zal komen dat het nergens ter wereld onveilig is.
En dat niemand vanwege zijn mening, ideologie en/of politieke activiteiten hoeft te vrezen voor detentie of executie.

En ik prijs de dag waarop gezinnen van deze mensen niet meer het slachtoffer worden van onmenselijke handelingen.

Tenslotte hoop ik dat er ooit geen verschil meer zal zijn in de behandeling van mensen en dat ze allemaal dezelfde rechten hebben.

Onafhankelijk van waar ze vandaan komen of welke achtergrond ze hebben.

Dat alle mensen leven in rust en vrede met en naast hun gezinnen en in hun eigen land

Mohammad Jeannk Neshat


Achtergrondinformatie

Na deze mi zeer indringende brief wil ik bij dezen ingaan op enkele redenen voor de hierboven vermelde hongerstaking, te weten de gedwongen uitzettingen naar Syrie en Iran, de weigering, het buiten-schuld-criterium toe te passen, de inhumane behandeling in Ter Apel zelf en het zonder voorzieningen op straat zetten van asielzoekers.


A Gedwongen uitzettingen naar Syrie en Iran

Weliswaar heeft de IND naar aanleiding van de executies van twee homosexuele jongeren in Iran en de hierover gestelde kamervragen van de Tweede Kamerleden door de dames U lambrechts en L van de Laan [beiden D'66], tijdelijk de uitzetting van Iraanse homosexuelen opgeschort, de uitzetting van andere Iraanse asielzoekers gaat nog steeds onverminderd door ondanks de algemene zorgwekkende mensenrechtensituatie in Iran.
Op grond van een zorgwekkende mensenrechtensituatie in een land dient volgens de internationale rechtsverdragen [artikel 3, VN Conventie tegen Foltering en artikel 3, Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens] uitzetting te worden verboden.

Eveneens is de mensenrechtensituatie in Syrie zeer zorgwekkend, met name ook tav naar Syrie uit te zetten Koerden, die aldaar nog in ernstige mate vervolging te vrezen is.
Ergo is in ieder geval uitzetting van Koerden naar Syrie in strijd met het VN-Vluchtelingenverdrag dd 1951, dat stelt, dat het verboden is, mensen terug te sturen naar een land, waar zij vervolging te vrezen hebben op grond van ras, afkomst, politieke en religieuze overtuiging of behorend tot een bepaalde sociale categorie [artikel 33, VN Vluchtelingenverdrag]

B Buiten-schuld-criterium

Evenmin is er sprake van de naleving van de door de minister toegezegde verlening van een verblijfsvergunning op grond van het buiten-schuld-criterium.
Minister Verdonk had namelijk toegezegd, dat wanneer het de uit te zetten asielzoeker niet gelukte, de hiervoor vereiste geldige reisdocumenten te bemachtigen van de diplomatieke vertegenwoordigingen van hun herkomstlanden, hen alsnog een verblijfsvergunning zou worden toegekend.
In de praktijk echter werkt een groot aantal ambassades van herkomstlanden, waaronder die van Iran, Algerije, Afghanistan en een groot aantal andere landen, in het geheel niet mee aan het verstrekken van de hiervoor vereiste reisdocumenten.
Ondanks dat echter worden de betreffende uitgeprocedeerde asielzoekers in het geheel niet voorzien van een buitenschuldcriterium en hebben zij veelal de keus, na een vereiste periode[28 dagen] op straat gezet te worden zonder enig recht op basis en medische voorzieningen, hetzij opnieuw tijdelijk gedetineerd te worden in een daarvoor aangewezen Huis van Bewaring en dan alsnog op straat gezet te worden!


C Het zonder voorzieningen ''op straat zetten'' van asielzoekers

Het zonder enge voorziening op straat zetten van asielzoekers is, nog afgezien van het inhumane aspect in dezen, in strijd met artikel 11 van het Internationale Verdrag Inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten, dat het recht erkent van iedereen op elementaire basisvoorzieningen zoals voedsel, kleding en woonruimte.
Hoewel minister Verdonk getracht heeft, de gemeenten ertoe te verplichten, de uitgeprocedeerde asielzoekers deze elementaire basisvoorzieningen te onthouden, leven vele Gemeenten een en ander in de praktijk niet na, niet alleen vanwege het inhumane in dezen, maar eveneens vanwege het gevaar van ontstane criminaliteit, wanneer mensen zonder recht op basisvoorzieningen moeten trachten te overleven

D De behandeling in Ter Apel zelf

Eveneens laat zowel de fysieke constructie van Ter Apel als de behandeling van asielzoekers in Ter Apel zeer te wensen over.
In de eerste plaats is er sprake van hekken, camera's en bewapende patrouilles bij het vertrekcentrum, hetgeen meer overeenkomt met een strafgevangenis voor vuurwapengevaarlijke criminelen dan voor mensen, die voor geen enkel misdrijf worden vasrgehoudeb, maar slechts zijn uitgeprocedeerd en veelal worden uitgezet naar een op zijn zachtst gezegd niet-risicovrije situatie.
In de tweede plaats is er veelal sprake van een onacceptabele behandeling, varierend van onrespectvol gedrag tot het voeren van een streng strafregime.

Ik hoop je bij dezen meer inzicht gegeven te hebben in de omstandigheden, waaronder een groot aantal asielzoekers in Nederland moeten overleven, nog afgezien van het risico, teruggestuurd te worden naar een zeer risicovolle situatie

Zie dienaangaande ook:

http://hrw.org/english/docs/2004/02/12/nether7360.htm

http://hrw.org/english/docs/2004/02/12/nether7367.htm

http://www.hrw.org/reports/2003/netherlands0403/



Hieronder nog enige informatie betreffende de mensenrechtensituatie in Iran en Syrie, de behandeling in Ter Apel en de verklaringen van de hongerstakers zelf

Mensenrechtensituatie Iran:

http://www.amnesty.nl/landeninfo/lan_iran.shtml

http://www.amnesty.nl/landeninfo/llp_iran_2005.shtml

http://hrw.org/english/docs/2005/08/11/iran11619.htm

http://hrw.org/english/docs/2005/07/27/iran11486.htm

Ambtsbericht Iran

http://www.minbuza.nl/20050414-121316-A


Mensenrechtensituatie Syrie

http://www.amnesty.nl/landeninfo/llp_syri_2005.shtml

http://hrw.org/backgrounder/eca/canada/arar/

http://hrw.org/english/docs/2004/09/15/usint9349.htm

http://hrw.org/english/docs/2005/04/27/china10549.htm#SYRIA

http://hrw.org/english/docs/2004/03/19/syria8132.htm

Hongerstaking ter Apel:

http://www.indymedia.nl/nl/2005/07/29044.shtml

http://www.nu.nl/news.jsp?n=568090&c=10

http://www.indymedia.nl/nl/2005/08/29866.shtml

http://www.indymedia.nl/nl/2005/08/29867.shtml


Open brief hongerstakers ter Apel

http://indymedia.nl/nl/2005/07/29308.shtml

Betreffende de behandeling in Ter Apel:

http://home.wanadoo.nl/werkvluchtvrij/5.6.05.demo.htm

Politiek begrip voor de hongerstaking
Zie

http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=597928/sc=9cea64